“Crisis Core Final Fantasy VII Reunion doet bijna alles goed”

Final Fantasy VII (1997) was mijn vuurdoop in het J-RPG genre. Tien jaar later kregen we een spin-off voorgeschoteld op Sony’s PSP, namelijk Crisis Core: Final Fantasy VII. Wederom een schot in de roos. Square Enix brengt nu Crisis Core Final Fantasy VII Reunion uit, een remaster (en géén remake) van de toenmalige hit op PSP.

Waarom Wel?

Geweldig verhaal

Crisis Core Final Fantasy VII Reunion is een prequel van het fantastische Final Fantasy VII. De gebeurtenissen spelen zich zeven jaar voor de hoofdgame af. We volgen de avonturen van Zack Fair. Zack is een gedreven kerel die lid is van Shinra’s SOLDIER unit. Wie Final Fantasy VII heeft gespeeld weet wat men kan verwachten van deze groepering.

Je fungeert als SOLDIER 2nd class en je ambitie is groot. Je wil er alles aan doen om in de groepering te geraken van je mentor Angeal en één van de beste soldaten Sephiroth. Van deze elitegroep is echter Genesis Rhapsodos verdwenen en het is jouw opdracht deze soldaat terug te vinden. Bij deze zoektocht zullen er duistere geheimen rond Shinra ontrafeld worden.

Als je net als ik Final Fantasy VII of de remake van deze game hebt gespeeld, dan ga je een enorm zalige tijd tegemoet. Je zal heel wat namen zien opduiken die je (her)kent uit de origine van deze spin-off. Pittig detail: wie Final Fantasy VII (Remake) heeft gespeeld zal, als hij de game zorgvuldig heeft gespeeld, ongetwijfeld Zack hebben zien opduiken in deze game(s).

Viva Las Vegas

Het verhaal van deze remaster blijft ongewijzigd tegenover de versie uit 2007. Dat is zeker en vast geen negatief punt, want het verhaal staat nog steeds als een paal boven water. Wat Square Enix wel heeft aangepast is de combat en dat hebben ze enorm goed aangepakt.

Wie deze game vroeger heeft gespeeld zal zich nog wel het jackpot-gedoe herinneren dat ze combineerde met de combat. Het befaamde DMW-systeem (Digital Mind Wave) is nog steeds aanwezig en dat geeft je toch onmiddellijk een nostalgisch gevoel. Tijdens de vele gevechten zie je in de linkerbovenhoek van je scherm slotmachine-gewijs drie schermpjes draaien, die steeds een uitkomst geven. Cijfers en afbeeldingen geven bij de juiste combinatie je personage een boost, de mogelijkheid om voor een bepaalde tijd gratis magic points te gebruiken, een sterke summon te casten en heel wat andere bruikbare zaken.

De combat blijft met dit systeem natuurlijk een letterlijke gok, maar om de één of andere manier maakt dit de combat des te intressanter. Je weet nooit welke uitkomst je gaat krijgen. Door het voltooien van hoofd -en zijmissies en het aanspreken van personages krijg je meer mogelijkheden tot dit systeem.

Combat van deze tijd

Crisis Core Final Fantasy VII was voor PSP een magnifieke game, maar was op gebied van combat iets te omslachtig. Natuurlijk wisten we op dat momen niet beter en voelde het wel goed aan. De aanvallen met je zwaard voelen enorm soepel aan. Je kan in combinatie met speciale aanvallen geweldige combo’s op je scherm toveren.

Wanneer je je gaat richten op het gebruik van magie, dan zal je echter wel even moeten opletten. De uitvoer is vrij simpel, een druk op de L1 toets en je ziet vier verschillende mogelijheden die je kan toepassen. Later in de game worden dit zes mogelijkheden. De combat verloopt ongelooflijk vlot en heb je soms niet onmiddellijk te tijd om te kijken welke spreuk op welke knop staat.

In de menu’s kan je wel op voorhand een pagina aanmaken waar je welke spreuken op wil plaatsen qua toetsen. Doorgaans je avontuur krijg je sterkere spreuken of kan je door je materia te fusen, nieuwe spreuken vrijspelen. Je kan je toverkunsten dus de vrije loop laten gaan, maar je mag er zeker je hoofd niet bij verliezen.

Nostalgische gevoel wordt enorm geprikkeld

Deze remaster is voor iedereen die gekend is met de reeks en vooral met Final Fantasy VII een nostalgische reis door één van de beste games van Square Enix. Crisis Core Final Fantasy VII Reunion werd gemaakt om de vijfentwintigste verjaardag van Final Fantasy VII te vieren. Het is duidelijk dat de ontwikkelaars dit met veel passie en liefde hebben gemaakt.

De sfeer is wederom uitmuntend, en alle geluiden die je te horen krijgt brengen je terug naar de tijd van toen. De dialogen zijn allemaal ingesproken, zowel in het Engels als Japans. Wie aandachtig luistert, zal de stemacteurts herkennen uit Final Fantasy VII Remake.

Crisis Core Final Fantasy VII Reunion is ook geen al te lange game net als zijn grote broer, maar dat is op zich normaal. De game stamt af van het tijdperk van de handheld. Wie wil kan de focus ook op de zijmissies leggen, hierdoor verleng je natuurlijk je spelplezier en zorg je ervoor dat je heel wat items krijgt die je handig kan gebruiken. Bij elke savepoint kan je deze zijmissies activeren, indien mogelijk natuurlijk.

Waarom Niet?

De tand des tijds komt soms de kop opsteken

Crisis Core Final Fantasy VII Reunion doet bijna alles goed. Het kan zijn dat dit wat gaat aanvoelen als muggenzifterij, maar ik moet het jullie vertellen.

Grafisch ontdek je hier en daar dat we een remaster aan het spelen zijn en geen remake. Final Fantasy VII Remake was grafisch een streling voor het oog en deze remaster is dat op zich ook wel (zeker vergeleken met de versie uit 2007). Toch voelt de game op momenten enorm leeg aan. Het is net alsof ze het grafische aspect doorheen het DMW-systeem hebben gedraaid.

Tijdens de combat kan de grafische pracht soms van je scherm knallen, maar als je tussen de missies op straat loopt of in bepaalde gebouwen voelt het allemaal ouderwets aan. De dialogen zijn nu allemaal ingesproken, maar zijn net hetzelfde gebleven als vijftien jaar geleden en hierbij voel je ook dat de tand des tijds de game parten speelt.

VERDICT

9

Als liefhebber van het genre en vooral de reeks, heb je bij het spelen van deze Crisis Core Final Fantasy VII Reunion sowieso een streepje voor. Voor wie nog nooit de kans heeft gekregen om deze spin-off te spelen, is dit hét moment. De vlotte combat kan je eenvoudig naast de action packed games leggen van deze tijd. De nostalgie spat ervan af. Er zijn natuurlijk hier en daar momenten die de tand des tijds niet overleven. Grafisch is het vooral een mix van goed en zwak, en ook de dialogen (nochtans allemaal ingesproken) voelen soms te oud aan. Vooral de leegte in bepaalde gebieden van het spel zijn voor mij persoonlijk een stoorzender. Muggenzifterij is natuurlijk een mooie omschrijving voor deze negatieve punten, want vergeet niet dat deze Crisis Core Final Fantasy VII Reunion geen remake is, maar één van de beste remasters.

Pluspunten
+ Fantastisch verhaal
+ Vlotte combat
+ Nostalgie

Minpunten
– Lege omgevingen
Grafisch niet altijd mee

Crisis Core Final Fantasy VII Reunion
Beschikbaar vanaf 13/12/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.