“Treasures is een Dragon Quest game voor een jong publiek”

Dragon Quest is een begrip in de wereld van de JRPG’s. Sinds de release van de eerste game op het einde van de jaren 80 zijn er tal van sequels en spin-offs gemaakt. Met zijn mix van hardcore role-playing en schattige monsters weet DQ al 40 jaar lang de harten van vele gamers te veroveren. Met Treasures gooit Square Enix het over een andere boeg. En of dat een wijze beslissing is, kunnen jullie in deze review lezen. Dus zeilen omhoog en varen maar!

Waarom Wel?

Erik de Viking

Erik en zijn zus Mia, die je zal herkennen uit Dragon Quest XI, leven op een Vikingschip vol bonkige zeemannen. Ruige kerels die zuipen, schelden en vooral op schattenjacht gaan. Het duo droomt ervan om op een dag de wijde wereld in te trekken op zoek naar hun eigen loot. Wanneer ze op een nacht Porcus (een gevleugeld varken) en Purrsula (een rooskleurige vliegende kat) ontmoeten, worden ze meegevoerd naar het mysterieuze land Draconia: een legendarische plaats vol fonkelende schatten en duistere geheimen.

Treasures is ontegensprekelijk een Dragon Quest game in hart en nieren. Je zou de franchise het beste kunnen vergelijken met een modern sprookje. En voor deze spin-off geldt dat dubbel want het verhaal is eenvoudig, hoopvol en een tikkeltje naief. Niet zoals de meeste moderne JRPG’s waarin het allemaal kommer en kwel is. Duivelse booswichten met snode plannen om de wereld te veroveren en de mensheid tot slaaf te maken. Treasures houdt het vooral kindvriendelijk en dompelt zijn spelers onder in de vreugde van het avontuur. De rush die je krijgt bij het openen van een schatkist of een kindereitje. Koppel dat aan de cartooneske, vaak onschuldige weergave van de Dragon Quest personages en het toont dat Square Enix zijn nieuwste game op een iets jonger publiek richt.

De game mag zich dan wel richten op een jonger doelpubliek, de Japanse ontwikkelaar vergeet gelukkig niet wat Dragon Quest nu net zo aantrekkelijk maakt: de schattige, vaak erg kleurrijke en vrolijke personages. Maar het is de emotionele band die de hoofdrollen met mekaar opbouwen die spelers echt in het verhaal zuigen. De game heeft inderdaad minder diepgang dan zijn voorgangers maar bouwt wel verder op de succesformule van de Dragon Quest IP.

Monster Hunter

In tegenstelling tot de vorige Dragon Quests lijkt Treasures veel meer gericht op jonge spelers. De game neemt zijn tijd om alle mechanics nauwkeurig uit te leggen en houdt de complexiteit tot een absoluut minimum. De combat is eenvoudig: met één druk op de knop worden de meeste acties uitgevoerd. Turn-based combat is vervangen door real-time combat. Iets wat je wel vaker ziet in moderne JRPG’s. Een beslissing die Square Enix heel wat kritiek opleverde maar daarover later meer.

Monsters, die zijn er dan weer in veelvoud. Meer dan tweehonderd kan je er vangen. In dat opzicht lijkt de game erg op de Pokémon franchise. Want niet alleen maakt de treasurehunt een groot deel uit van de gameplay, ook het vangen van verschillende monsters is een noodzaak. Griezels die je weet te strikken, sluiten zich mee aan bij je party en je kan hun specifieke skills gebruiken om Draconia te doorkruisen. Er zijn er die je helpen om over afgronden te vliegen en anderen om over hoge rotsen te springen. En ze helpen je allemaal in combat én natuurlijk om die heerlijke loot te vinden.

Erik en Mia hebben een enorme wereld die ze mogen ontdekken. DQT voelt gigantisch aan maar nooit overweldigend en dat is bewijs van de uitstekende visie van ontwikkelaar Square Enix. Want JRPG’s staan niet bepaald bekend om hun eenvoud.

De moeilijkheidsgraad van DQT ligt laag en dat maakt dat de game de perfecte instapper is voor wie nog nooit een JRPG heeft gespeeld. Het leert je gaandeweg de basiselementen van het genre en bouwt daar rustig op verder. Geen random combat encounters, geen noodzaak om eindeloos te grinden. Dragon Quest Treasures is role-playing op chill modus.

Waarom Niet?

Niet voor de hardcore JRPG’ers

Fans van het genre die heel wat games op hun teller hebben staan, zullen mogelijk teleurgesteld zijn in de eenvoud van Dragon Quest Treasures. De elementen die maken dat zij verliefd werden op JRPG’s mogen dan wel aanwezig zijn maar dat zijn ze in een vereenvoudigde vorm. Er is bijvoorbeeld geen strategisch aspect in de gevechten. Zeker in het eerste hoofdstuk van de game wordt je gedragen door je monsters. Er is geen nood aan eindeloos grinden. En de uren die vaak gespendeerd worden aan het tunen van een team zijn absoluut overbodig.

Toen Final Fantasy, ook uit de Square Enix stal, overstapte op real-time combat in plaats van het geliefde turn-based was de kritiek niet mals. En ook Treasures kiest om er vanaf te stappen. TBC is nu éénmaal erg old school en dat is Dragon Quest Treasures niet. Dit is een game ontwikkeld om een nieuwe fanbase aan te trekken. Het gevolg daarvan is dat de verwachtingen van de langdurige fans mogelijk niet voldaan worden.

VERDICT

8

Square Enix is erin geslaagd om een genre, dat vaak beschouwd wordt als ontoegankelijk voor de casual gamer, naar een nieuw publiek te brengen. De Nintendo Switch, een exclusive overigens, is de perfecte plaats voor een game die een jonger publiek wil bereiken. JRPG-experten zullen geen uitdagingen vinden in Dragon Quest Treasures maar als instaptitel is dit een fantastische game.

Pluspunten
+ Instaptitel
+ Chill modus
+ Schattige wereld

Minpunten
– Niet voor JRPG-experten
– Erg simpel verhaal

Dragon Quest Treasures
Beschikbaar vanaf 09/12/2022
Beschikbaar op Switch
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.