“Hubris is een enorm soepel sci-fi VR-avontuur én Belgisch”

Belgen met zelfvertrouwen raken tot ver in de ruimte. Dat bewijzen de developers van eigen bodem Cyborn met hun PCVR-titel Hubris. Voor een sci-fi avontuur vol actie, ontdekking en wauw-momenten zit je hier perfect. Schieten, zwemmen, racen en klimmen verloopt zeer soepel in dit buitenaardse epos.

Waarom Wel?

Ter land, ter zee en in de lucht

Als nieuwe rekruut van de Order of Objectivity krijg je meteen te maken met de gevaren van de ruimte. Je eerste landing op een vijandige planeet verloopt niet bepaald soepel en eindigt nat en onzacht. Het is jouw startsein om ongekend terrein te verkennen in deze action-adventure VR titel. Hubris is deels shooter, deels platformer. Klim- en klauterwerk wordt afgewisseld met intense vuurgevechten.

In de Twin Planet System kom je constant in aanraking met steile kliffen en diepe waters. Alles van vleesetende inktvissen tot aliens die zelden ernaast knallen staan tussen jou en de mysterieuze verdwijning van een agent. Overzicht en reflexen zijn nodig of een snelle dood volgt.

Gezonde shakes

Er is genoeg variatie om alles vers te houden en qua afwisseling zit het tempo gewoon juist. Je zal ook operaties moeten ondernemen, tegen hoge snelheid moeten ontsnappen en je eigen gezonde shakes moeten maken! De wereld van Hubris is zeer interactief. Heel wat objecten moeten meegenomen, bewerkt en geplaatst worden. De nadruk ligt écht op jouw aanwezigheid in de wereld en wat jij verandert.

De vele aanrakingen zorgen voor een persoonlijke ervaring. Uiteraard moet dan alles soepel verlopen en dat is gelukkig ook zo. Zwemmen, klimmen en bewegen voelt zeer naturel en logisch aan. Met je speciale astronautenpak heb je enkele geavanceerde mogelijkheden die aangenaam spelen.

Vakantiekiekjes

Een andere trekpleister van Hubris is de grafische pracht. Vanaf het moment dat je uit jouw ruimtewrak zwemt krijg je enorm knappe vistas te zien. Verre zichten, weidse vlaktes, knappe binnenruimtes en grootschalige ruimteschepen zijn allemaal top. Een extra vermelding voor een dosis bombastische explosies. VR draait nog steeds rond de ervaring en dat hebben ze bij Cyborn goed begrepen.

Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor diepgaande gameplay. Met meerdere guns en een slim inventory managementsysteem is er wat diepgang. Verschillende vijanden reageren op jouw gedrag en de open combat areas bieden diverse aanvalsmogelijkheden. Het levert een soort van mix op tussen Red Faction, Crysis en Halo.

Waarom Niet?

Typische VR glitches

Hubris valt ten prooi aan enkele basisproblemen die wel vaker terugkeren bij dit genre VR-games. De immersie brengt met zich mee dat niet élk object even vlot overal zal invallen. Soms durft het al eens te glitchen. Tijdens het klimmen ging m’n hoofd soms doorheen een muur. Bij het vallen ging ik soms wat te vlot doorheen een rotswand.

De enemy AI is op bepaalde momenten aanzienlijk slim maar durft soms nog te vaak “vanuit een corridor” te werken. Ik werd bij momenten slim geflankeerd maar elders kon ik een rijtje afschieten alsof ik hosties aan het uitdelen was. Deze momenten hadden gelukkig weinig impact op het totale plaatje, dat van een zeer uitstekend niveau is. Zelfs al was ik van Australië, dan nog zou ik zeggen dat deze Belgen goed bezig zijn.

VERDICT

8

Hubris is een enorm soepel sci-fi avontuur met een uitstekende balans tussen actie en avontuur. Het klim- en zwemwerk voelt zeer natuurlijk aan en de interactie met allerhande objecten zorgt voor een deftige portie immersie. De wereld ziet er prachtig uit en is gevuld met variatie qua omgevingen, objectives en vijanden. Af en toe glitch je eens doorheen een rots of kiest een vijand voor een domme aanval maar het blijft een vooral slimme spelomgeving. Er zijn weinig betere plaatsen om te crashen met je VR-schip.

Pluspunten
+ Veel afwisseling tussen shooting en platforming
+ Controls voelen zeer soepel en natuurlijk aan
+ Sterke immersie en interactie
+ Prachtige omgevingen

Minpunten
– Enkele typische VR glitches
De ene alien is al slimmer dan de andere

Hubris VR
Beschikbaar vanaf 07/12/2022
Beschikbaar op PC VR
Gespeeld op PC VR
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.