Fortnite draait vanaf nu op Unreal Engine 5.1 met Nanite en Lumen

Sinds gisteren kunnen we aan de slag met het vierde Chapter van Fortnite. Dit voegt niet alleen Geralt of Rivia toe aan de game als unlockable skin, maar ook enkele supercoole technische vernieuwingen dankzij het gebruik van Unreal Engine 5.1.

In de eerste plaats ondersteunt Fortnite nu Lumen voor reflecties van water en reflecterende materialen zoals spiegels en de algehele belichting van de wereld. Lumen is een soort raytracing, maar dat softwarematig wordt gerenderd wanneer de game op maximaal 60fps draait. Verder voegde Epic ook Virtual Shadow Maps toe wat dan weer moet zorgen voor levensechte schaduwen.

Een andere grote nieuwigheid is de ondersteuning van het Nanite. Dit is een systeem dat ervoor zorgt dat je een pak meer detail in objecten kan steken, zonder dat je processor of grafische kaart hier extra voor moet werken. Zo claimt de ontwikkelaar dat de bomen in Fortnite nu bestaan uit zo’n 300.000 polygonen terwijl gebouwen uit miljoenen polygonen worden opgebouwd.

Om van al dit lekkers gebruik te maken moet je de 120fps-mode op je Xbox Series X|S of PlayStation 5 uitzetten. PC-gamers moeten minimaal beschikken over een Nvidia Maxwell-, AMD GCN- of nieuwere grafische kaart. In een uitgebreide blogpost vind je nog meer details terug over dit alles en welke instellingen er allemaal werden aangepast.

Ik heb dit uiteraard meteen uitgeprobeerd op m’n Xbox Series X en ik moet eerlijk toegeven dat de game er écht wel een pak beter uitziet. Vooral de belichting bij een laaghangende zon en de details van schatkisten en de belichting ervan zijn ronduit prachtig.

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.