“Het engste aan Saint Kotar is de afschuwelijke voice acting”

Op papier klinkt Saint Kotar als een geweldig point and click avontuur. Het soort horrorspel dat je de stuipen op het lijf zal jagen. De videogame saboteert zichzelf echter bij elke kans dat hij krijgt. En net zoals het vervloekte dorp waarin het verhaal zich afspeelt, is Saint Kotar best te vermijden.

Waarom Wel?

Kroatische folklore

Wanneer Benedek en Nikolay op zoek gaan naar een verdwenen familielid belanden ze in het kleine dorp: Sveti Kotar: een gemeenschap waar religieuze toewijding en occulte rituelen hand in hand gaan. Beide zijn mannen met sterke katholieke overtuigingen en niet alleen hun speurneustalent zal op de proef worden gesteld, net zoals hun geloof in de Almachtige en bijgevolg ook hun vertrouwen in zichzelf en mekaar.

De Slavische folklore lijkt de perfecte achtergrond te zijn om een horrorgame op te baseren. En gamestudio Red Martyr, met thuisbasis in Kroatië, is dan ook de geknipte ontwikkelaar om die gruwelijke wereld tot leven te brengen. Dat doen ze door middel van een bijzondere tekenstijl: grauwe en grijze kleuren overheersen het palet en de verschillende omgevingen lijken vaak op middeleeuwse schilderijen. Deze stijl zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar past wel bij wat de game als emotie wil overbrengen, namelijk ongemakkelijkheid en bevreemding.

Saint Kotar trekt die lijn ook door in zijn personages. Benedek en Nikolay zijn geen helden, het zijn mannen van vlees en bloed. Humeurig en zelfs een tikkeltje onsympathiek. Ze bekvechten vaak en het lijkt er niet op dat ze Victoria ooit zullen terugvinden. Onder de NPC’s zitten er, op zijn zachts uitgedrukt, een paar vreemde snuiters. Zo is er politieagent Mostov waarvan een deel van zijn schedel ontbreekt. Hoe die man nog rondloopt…dat is werkelijk een bovennatuurlijk mysterie. Of de uitermate lelijke visser die aan de haven woont en die de bloedzuiger rond zijn nek beschouwt als zijn kind. Weird, dat is het minste dat je daar kan van zeggen.

Saint Kotar_20221128192601

De zwager en de duivel

Saint Kotar beweert een point and click avontuur te zijn met puzzelelementen. Fans van p&c games uit de jaren negentig zullen als snel vertrouwd zijn met de principes. Het hoofdpersonage belandt in een statische setting waarin allerhande objecten kunnen bekeken worden. Je krijgt info over je omgeving of over het voorwerp en je neemt het mee of laat het liggen. Simpel en zoals het altijd heeft gewerkt.

Beurtelings bedien je Benedek, op zoek naar zijn zus, en Nikolay, die zijn vrouw zoekt. Je switcht zo tussen de twee heerschappen en de omgeving waarin ze zich bevinden. Er zit weinig vernieuwing op de alom gekende point and click-formule. En dat is helaas niet het enige probleem waar Saint Kotar mee worstelt.

Saint Kotar_20221128192050

Waarom Niet?

Voice acting is slecht

Saint Kotar is de eerst game van Red Martyr en dat merk je aan zowat alle aspecten van de game. Boordevol goeie ideeën waarvan het overgrote deel slecht is uitgewerkt of gewoon onvoldoende wordt benut. Maar het start vooral met de gruwelijk slechte voice acting. De accenten zijn lachwekkend en verschijnen en verdwijnen met willekeur. Wat authenticiteit zou moeten brengen, slaat er alleen maar in om komisch te zijn. Als speler word je dan al snel uit die creepy sfeer gehaald. En dat is de spreekwoordelijk doodsteek voor elke horrorgame.

Voor een videogame waarin je het overgrote deel van de tijd doorbrengt met praten zijn de dialogen ondermaats geschreven. Ze passen bovendien ook sequentieel niet in mekaar waardoor bepaalde gesprekken vreemde wendingen nemen en vooral verwarrend overkomen. Als je daar bovenop nog eens een onbegrijpelijke plot aan toevoegt, dan wordt Saint Kotar gewoon erg moeilijk om te volgen.

Tenslotte wordt er te weinig ingezet op het switchen tussen Benedek en Nikolay. Beide verhalen blijven afzonderlijk. Dit had geweldig kunnen werken in co-op maar die feature is niet ontwikkeld. Zelfs een paar kleine afhankelijkheden van mekaar had al wonderen kunnen doen voor het puzzelgedeelte van de game. Want, in essentie, zit je naar een interactieve film te kijken.

Saint Kotar_20221127222108

Verouderde controls

De grootste frustraties komen vooral van de achterhaalde manier waarop je Saint Kotar moet spelen. Wanneer je met je personage een plaats wil verlaten, point en klik je op de uitgang. Om dan vervolgens te moeten wachten tot één van beiden heren naar de uitgang is gestapt om dan nog eens te moeten bevestigen dat je daadwerkelijk wil exiten. Het zijn die kleine frustraties die doorwegen. Om een voorwerp te bekijken gebruik je de D-pad maar je landt nooit op het voorwerp dat je wil onderzoeken. Bijgevolg zit je daar dan als een gek te tappen op je D-pad. Ook draggen en droppen is erg onhandig. De game heeft een overhaul nodig van zijn controls op console want op PC, met muis en keyboard, zal dit wel naar behoren werken.

Ook het puzzelaspect is onderontwikkeld. In die mate zelfs dat het zich beperkt tot het zoeken van een voorwerp om daarna het voorwerp te gebruiken. Dat is geen puzzel. Dat is een fetchquest. De game bevat geen enkele uitdaging. Tenzij je “je geduld verliezen” beschouwt als een challenge natuurlijk.

VERDICT

5

Saint Kotar heeft het potentieel om een goeie horrorgame te zijn maar de afschuwelijk voice acting, verouderde controls en het gebrek aan echte uitdagingen maakt de game ronduit vervelend. Wie wanhopig op zoek is naar een point and click horrorgame kan zich vastbijten in deze maar je zet eerlijk gezegd die tanden beter in een andere videogame.

Pluspunten
+ Kroatische folklore
+ Vreemde personages


Minpunten
– Afschuwelijk voiceacting
– Verouderde controls

Saint Kotar
Beschikbaar vanaf 22/11/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.