“De grootste troef van Paper Cut Mansion is zijn visuele stijl”

Het papier is geduldig. Dat is een stokoud Vlaams spreekwoord. Eéntje dat enorm toepasselijk is op Paper Cut Mansion. Een rogue-lite die, trouw aan het genre, je geduld meer dan eens op de proef zal stellen. Maar tegelijk ook je mond wijd doet openvallen dankzij zijn zeer originele en unieke tekenstijl.

Waarom Wel?

Papier hier!

Papier en karton zijn de sleutelwoorden in Paper Cut Mansion. Waarom klinkt dat alsof we in het recyclagepark zijn beland? De volledige game is opgebouwd uit kartonnen en papieren modellen, zo ook onze held van dienst, detective Toby. Hij raakt opgesloten in een villa gemaakt van…je raadt het al. Zijn taak bestaat eruit om bewijsmateriaal te verzamelen. Dat zal hij doen door allerhande puzzels op te lossen en vreemde snuiters in mekaar te slaan of – afhankelijk van je voorkeur – af te knallen.

PCM is een rogue-lite, verwacht dus dat je vaak het loodje legt en opnieuw moet starten. Permadeath heet dat. En dat wil zoveel zeggen als: je personage is dood en je mag opnieuw starten. Gelukkig is je equipment niet weg en start je zo weliswaar opnieuw van het begin maar niet met lege handen. Er zit overigens aardig wat loot in de game en dat moedigt het ontdekken van nieuwe gebieden dan weer aan.

Paper Cut Mansion_20221127201219

Drie dimensies

Er zijn drie dimensies in de Mansion: Neocortex, Limbic System en Reptilian Complex, alle drie vereisen ze een andere aanpak. In de Neocortex zal je vooral puzzels moeten oplossen. Tip van de redactie: dit is de ideale dimensie om coins te farmen. In de Limbic system zijn geen vijanden maar krijg je wel permanent wat schade en een te lang verblijf kan je dus fataal worden. In deze dimensie ga je vooral opzoek naar items die je nodig hebt om te quest van een NPC te completen. In de derde dimensie zal je vooral moeten knokken. Ze zit vol vijanden en je kan er alleen naar het volgende level ontsnappen door alle kristallen kapot te smashen. De dimensies zijn een leuke toevoeging aan het genre en de procedurally generated levels houden de game fris.

De gameplay is eenvoudig. Dankzij een top-down view van elke kamer verken je de hele creepy mansion. De, vaak grappige, NPC’s geven je verschillende opdrachten en om te advancen naar het volgende level breng je die dus tot een goed einde. Recht toe, recht aan.

Paper Cut Mansion_20221123192009

Waarom Niet?

Frustratie hoort bij het genre.

En wie een rogue-lite wil spelen, weet op voorhand wat hem te wachten staat: de pijp uitgaan, doodgaan en dan nog eens sterven. De game waarschuwt zijn spelers bovendien aan de start. Er zitten momenten van onnodige frustratie in de game en die draaien meestal rond de Ghost. Een ronddwalende geest die uit één of ander meubelstuk vliegt om je vervolgens het leven zuur te maken. Oh ja, hij is onkwetsbaar. Dat is hatelijk. Waar zijn die Ghostbusters als je ze nodig hebt. Het smijt je hele playthrough door mekaar en dat voelt soms unfair aan.

Paper Cut Mansion_20221123190430

Clunky Combat

Waar Paper Cut Mansion echter werkelijk de mist in gaat, is met zijn combat: ronduit ééntonig en clunky. Het draait vaak op hetzelfde uit: rond je vijand cirkelen en meppen of schieten. Tegelijkertijd worstel je met de camera om de juiste hoek te vinden. Vooral in het begin, wanneer je nog niet genoeg gear hebt verzameld, is vechten een vaak erg oneerlijke strijd. Gelukkig maakt dit maar een klein deel uit van de volledige game.

Tenslotte wordt PCM na een paar uur erg grindy. Het voordeel van procedurally generated levels is dat ze altijd nieuw aanvoelen. Maar dat gevoel van ontdekken ruimt al snel plaats voor verveling wanneer je run na run faalt en geen progressie lijkt te maken. Wederom, vaak gelinkt aan het genre maar anno 2022 is daar een meer creatieve oplossing voor nodig.

VERDICT

6

De grootste troef van Paper Cut Mansion is zijn visuele stijl. De papieren vormgeving is knap: mooi getekend en mooi geanimeerd. PCM biedt echter te weinig originaliteit in zijn gameplay of verhaal. Het is het soort indie game waar je absoluut een fijne tijd mee zal hebben maar dat niet in je beste-van-het-jaar lijst zal komen.

Pluspunten
+ Visuele stijl
+ Grappige NPC’s


Minpunten
– Clunky combat
– Ik haat de Ghost

Paper Cut Mansion
Beschikbaar vanaf 05/12/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.