“Paw Patrol Grand Prix wist me aangenaam te verrassen”

Eerlijk gezegd had ik behoorlijk lage verwachtingen toen Praga me een reviewcopy stuurde voor Paw Patrol Grand Prix. Het kart racing genre wordt intussen behoorlijk uitgemolken en licensed producten gericht op de jongsten onder ons zijn vaak niet meer dan een lijpe marketingtruc om mama en papa in de geldbuidel te doen tasten. Gelukkig bleek mijn vrees voor zo’n scenario bij deze game geheel onterecht.

Waarom Wel?

Welkom in Adventure Bay

Het grootste pluspunt aan een game als deze is meteen ook de reden waarom je kind dit spel in huis zal willen halen. Het is Paw Patrol van kop tot staart. In deze game race je doorheen Adventure Bay (Avonturenbaai voor de Nederlandstalige kijkertjes) in een serie van uiteenlopende locaties. Van het strand tot besneeuwde bergtoppen, straatcirquits tot de jungle.

De hele vertrouwde Paw Patrol-cast is van de partij, van de honden in hun vertrouwde vierwielers – mijn dochter is behoorlijke fan van Skye in haar hybride helicopterwagen. Ook het jongetje Ryder racet mee, alsook enkele bonuspersonages als Everest en Tracker die je gaandeweg vrijspeelt. Zij rijden mee in een cup georganiseerd door burgemeester Goodway, uiteraard niet zonder de nodige sabotage van rivaliserende burgemeester Humdinger en zijn Kitten Catastrophe Crew. Lees: een setting en luchtig verhaaltje waar je kinderen zonder twijfel warm voor lopen.

Een hoop vrij te spelen

Er valt meteen ook een hoop vrij te spelen in deze game. Van de extra personages die ik eerder vermeldde tot accessoires als gekke hoeden en unieke animaties voor bijvoorbeeld tijdens een boost te gebruiken. Veel vrijspelen betekent ook veel uren spelplezier. Jammer is dat dit enkel kan via de verhaalmodus van de game, dus wanneer je een quick race wil starten, unlock je geen nieuwe dingen. Dat gezegd zijnde ben je wel al een tijdje in de weer met alle tracks met alle pups te completen.

100% kids proof

Lijkt misschien een vreemd pluspunt, maar Paw Patrol Grand Prix gaat werkelijk the extra mile om de spelervaring zo kindvriendelijk te houden. Aangezien peuters en kleuters het voornaamste doelpubliek zijn van de reeks, is het belangrijk dat ook zij plezier uit deze game kunnen halen, natuurlijk.

Dat merk je in de button mapping op de controller. Waar het voor kleine kinderhanden moeilijk is de conventionele rechter trigger in de drukken om gas te geven én met de analoge knuppels te sturen, staat deze functie op het oude vertrouwde kruisje gemapt op PlayStation. Remmen is quasi niet nodig in deze game, al kun je wel sliden zoals in Mario Kart om een extra snelheidsboost te krijgen, wat eigenlijk enkel nodig is op hogere moeilijkheidgraden. Sturen kan trouwens zowel met de analoge sticks als met de pijltjes. Nog zoiets wat handig is voor kleine kinderhanden.

Als gas geven en sturen iets te hoog gegrepen is voor je kleine spruit, dan is er zelfs een autopiloot waarop de wagen gewoon midden op het parcour rijdt en zelfs amper tot geen extra gas nodig heeft om een race op een mooie positie te finishen. Een onnozel iets voor gamers die een uitdaging zoeken in een racespel, maar een waar genot voor een kind dat het gevoel krijgt eindelijk zelf een spel te kunnen spelen zonder al te veel hulp van mama of papa. Die kinderen kunnen trouwens ook gemakkelijk de menu’s navigeren zonder (goed) te kunnen lezen, want alle teksten worden steeds luidop voorgelezen.

Ook in het Nederlands

Belangrijk voor onze regio is dat de game ook helemaal in het Nederlands speelbaar is. Meer zelfs, naar wat ik kan horen zijn alle stemacteurs van de televisiereeks ook ingeschakeld om deze game op te fleuren. Oké, de vertalingen zijn niet altijd wat ze moeten zijn. Zo staat er onderaan in het hoofdmenu letterlijk ‘Welkom bij de poot patrouille’ terwijl we in de Benelux ook gewoon Paw Patrol zeggen natuurlijk. Niet ideaal, maar geen haan – en beter nog geen kind – die ernaar zal kraaien.

Waarom Niet?

Matige racegame an sich

Het pakket is zeker een aanrader voor ouders met kinderen die fan zijn van Paw Patrol. Jammer genoeg komt de racegame an sich niet veel verder dan een ‘ok’ ervaring. Niet dat het slecht in elkaar zit. Alle personages hebben hun eigen abilities die de boel interessant kunnen maken en de AI lijkt je altijd dicht genoeg op de hielen om het spannend te houden (althans als je niet op de laagste moeilijkheidsgraad speelt).

De wagens voelen echter een tikje floaty en de verschillende powerups die je kan oppikken wijken amper tot niet af van wat we al elders (beter) gezien hebben. Doordat het spel ontworpen is voor kinderen mist het ook het nodige snelheidsgevoel waardoor je soms het gevoel hebt aan 0.75x snelheid te rijden. Geen punt om de game volledig op af te straffen, dus, maar verwacht je ook niet aan een echte Mario Kart competitor.

Vergeetbare tracks

Hoewel Adventure Bay voldoende variatie kan bieden qua race setting, zijn de tracks op zich eerder vergeetbaar. Geen enkele springt er echt uit voor memorabele sequences, waardoor je vaak het gevoel hebt dat je steeds op dezelfde track aan het rijden bent terwijl het een variatie is op een vorige. Links en rechts wagen de makers wel een verdienstelijke poging. Hairpin Bends Tour bijvoorbeeld poogt toch wat meer uitdaging te bieden. Maar al bij al blijft het allemaal zeer mak en weinig spectaculair.

PAW Patrol: Grand Prix_20221116223204

Schoonheidsfoutjes

Bij release telt de game ook nog iets te veel schoonheidsfoutjes. Ik kreeg bijvoorbeeld soms het gevoel dat knoppen traag reageerden of een animatie wou niet triggeren wanneer ik een powerup gebruikte. Daarnaast heb ik letterlijk lorem ipsum-tekst aangetroffen in één van de tips onderaan het menu. Allemaal perfect op te lossen post-release, maar toch wat zonde om in een afgewerkte game tegen te komen.

VERDICT

7

Paw Patrol Grand Prix heeft me aangenaam verrast. De game is perfect afgestemd op het doelpubliek en speelt nog als een ok racespel ook. Extra pluspunten voor de autopiloot en Nederlands gesproken dialogen én menu items. Tracks missen wat variatie en de game zal nooit in de buurt komen van een Mario Kart qua spelervaring, maar daar ligt onze driejarige dochter alleszins niet wakker van.

Pluspunten
+ Complete Paw Patrol ervaring
+ Controls perfect afgestemd op kinderhanden
+ Veel content om vrij te spelen
+ Hoera voor autopiloot voor de kleinste kinderen
+ Helemaal in het Nederlands speelbaar

Minpunten
– Veeleer matige race-ervaring
– Vergeetbare tracks
– Nog veel foutjes in de afwerking

Paw Patrol Grand Prix
Beschikbaar vanaf 30/09/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.