“Taiko no Tatsujin: Rhythm Festival wordt jouw nieuwe muzikale verslaving”

Taiko Na Tatsujin Rythm Festival

Het is vrijdagmiddag. Er heerst een gezellige drukte op kantoor. Mijn rechterhand tikt ritmisch op mijn houten bureau. En voor ik het besef, beweegt ook mijn linkerhand in perfecte coördinatie. Door mijn hoofdtelefoon galmt Gurenge, de openingssong van het fantastische Demon Slayer. Ik moet alle moeite van de wereld doen om niet als een gek te beginnen airdrummen. Taiko no Tatsujin: Rhythm Festival heeft me in zijn muzikale greep en laat me (gelukkig) niet meer los.

Waarom Wel?

Klinkt als muziek in de oren

Taiko no Tatsujin: Rhythm Festival is een muziekgame waarbij je, in het juiste ritme, op een Taiko drum moet slaan. Het pakket bevat dus: de game, een witte drum en twee gele drumstokken. Je sluit de drumcontroller aan op je Switch dock via USB en daarna ben je klaar om een er een spreekwoordelijke mep op te geven. Noot van de redactie: de game kan ook zonder drumcontroller gespeeld worden.

Het concept van de Rhythm Festival is bedrieglijk simpel. Makkelijk om mee te starten maar uitdagend om onder de knie te krijgen. Er zijn twee soorten noten: rode Don noten en blauwe Ka noten. Afhankelijk van je gekozen moeilijkheidsgraad verschijnen ze traag op het scherm of vliegen ze aan een rotvaart voorbij. Zonder de drumkit gebruik je de toetsen van je Switch om de juiste noot te raken. Mét de drumkit sla je met de linker of de rechter stok op je drum: voor rode noten doe je dat in het midden, voor blauwe aan de buitenkant, voor de grote noten mep je tweemaal en voor de lagere mag je een geweldige drumroll uitvoeren. Het doel is om zo weinig mogelijk noten te missen en op die manier dus een streak neer te zetten die je een geweldige high score geeft.

De game, zonder DLC, bevat 80 muziektracks. Allemaal in verschillende genres. Gaande van anime toppers zoals: KaiKai Kitan van Jujutsu Kaisen of My Neighbour Totoro tot game muziek uit Super Mario Bros. en The Legend of Zelda. De J-Pop fans mogen zich verheugen op een tiental nummers. En ook Beethoven en Pirates of the Caribean passeren de revue. Wie ondanks dit gevarieerde aanbod toch zijn zin niet zou vinden, kan intekenen op de Taiko Music Pass. Tegen maandelijkse betaling krijg je toegang tot maar liefst 500 extra nummers.

Een gamemode voor elke drummer

Laten we beginnen met de story mode die zich afspeelt in Omiko City en Thunder Shrine heet. Daarin word je aan de zijde van Taiko mascotte Don-chan gezet. Die plant een spectaculaire vuurwerkshow maar er dreigt vanalles mis te lopen. Jij zal dus je drumtalenten moeten gebruiken om onder andere de donderwolken te doen verdwijnen. Kon dat maar in het echte leven ook!

Zin om met twee te spelen? Geen probleem! Dat kan via de Great Drum Toy War in Taiko Land en dat zowel online als in local multiplayer. Het is een soort van Mario Kart modus waarin je verschillende instrumenten unlockt om je tegenstander uit zijn ritme te halen. De meest competitieve mode van Rhythm Festival vind je in Dondoko Town. Daar kan je het online opnemen tegen een tegenstander. Dat kan zowel casual als in ranked matches maar is wel veruit de moeilijkste mode van de game. (je hebt er ook een Nintendo Online abo voor nodig)  Gelukkig is er ook een Practice modus waarin je naar hartenlust die moeilijke combo’s kan oefenen alvorens jezelf in de Toy War te storten.

Feestje bouwen!

En dan is er ook nog de Don-Chan Big Band of de party mode. Met maximum vier spelers neem je de controle over een band waarin iedereen een instrument speelt. Scores worden bepaald op basis van hoe in sync je bent met de andere bandleden. Zoals je kan lezen is er werkelijk voor elke type speler een mode waarin hij/zij zich kan vinden. Bovendien schaalt Rhythm Festival de difficulty erg goed en dat maakt dat dit de ideale game is voor wie nog nooit een Taiko no Tatsujin game speelde. De moeilijkheidsgraad gaat van Easy naar Oni (vreselijk moeilijk) en ook de tracks hebben een ster-rating gekregen. Hoe meer sterren, hoe moeilijker de song.

En als dat allemaal nog niet genoeg is, bevat Taiko no Tatsujin: Rhythm Festival -in typische Japanse stijl- een karrevracht aan customisaties voor je personages. Je kan die kopen in de store met de credits die je bij mekaar drumt. Gaande van outfits en instrumenten tot kleurrijke naamplaatjes en schattige begroetingen. Uiteraard allemaal zeer Kawaii!

Waarom Niet?

Twee valse noten

Er zijn bijzonder weinig redenen om Taiko no Tatsujin: Rhythm Festival niet te spelen. Dit is echt één van de toppers van 2022. Er zijn echter twee elementen die beter hadden gekund. Typisch voor Japanse games, zijn de enorm drukke menu’s. Er is zoveel te beleven in Rhythm Festival dat het geheel al snel overweldigend kan aanvoelen. Don-Chan mag dan wel zijn best doen om je als speler te begeleiden maar het is bij momenten echt een onoverzichtelijke warboel. Het is het soort schattige chaos waar de Japanners aan gewend zijn maar wie geen weeb is, zal er toch even aan moeten wennen.

Het tweede te verbeteren element heeft te maken met de drumkit zelf. Zowel de stokken als de drum zijn gemaakt van een hard plastic. Dat maakt dat wanneer je erop mept dit een onaangenaam geluid produceert. Mogelijk stoor jij je er niet aan, maar na een paar uurtjes vond ik het geluid ronduit irritant. Wie nu denkt: draai de volumeknop dan toch omhoog of zet een headset op, heeft overschot van gelijk. Zo los je dat eenvoudig op.

VERDICT

8

Taiko no Tatsujin: Rhythm Festival is een ronduit fantastische muziekgame. Makkelijk voor beginners en uitdagend voor experten. Bovendien is het ongelooflijk hoeveel content er in zo’n klein pakket is gestoken. De drumkit maakt het geheel nog beter maar de game is eveneens genietbaar zonder. Wie zijn dagelijkse dosis serotonine stevig wil opkrikken, heeft met Rhythm Festival een enorm verslavende game te pakken.

Pluspunten
+ Fun, fun en…..FUUUUUN!
+ Een game mode voor iedereen
+ Uitstekende party game

Minpunten
– Overweldigende menu’s
– De drum zelf maakt een onaangenaam geluid

Taiko no Tatsujin: Rhythm Festival
Beschikbaar vanaf 22/09/2022
Beschikbaar op Switch
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.