fbpx

“PGA Tour 2K23 staat sterk om goed te meppen maar er is ruimte voor verbetering”

Twee jaar geleden nam 2K Sports de rechten van PGA Tour over om zich ook te ontfermen over de golfsport. Voor 2K23 zijn ze nu ook een samenwerking aangegaan met Mister Golf himself, Tiger Woods. Een golfgame met deze titel en Tiger op de cover, het lijkt alsof Tiger Woods PGA Tour nooit is weggeweest. Toch is deze game wel degelijk een volledig eigen beest. Slaat het een geslaagde birdie of gaat hij los het hoge gras in?

Waarom Wel?

Voorbij de vuurdoop

2K Sports is natuurlijk niet aan z’n eerste rodeo bezig in de sportindustrie. De NBA verzorgen ze bijvoorbeeld al enkele jaren. Twee jaar geleden hadden ze met PGA Tour 2K21 hun vuurdoop in de golf. Het doet mij persoonlijk deugd dat ze niét kozen voor het jaarlijkse releaseschema maar de tijd namen om de tekortkomingen onder de loep te nemen en dus géén 2K22 maakten.

Twee jaar verder krijgen we dus wel de opvolger. Dat Tiger Woods nu volledig in de spotlight staat zal vele golf-gamers doen terugdenken aan de hoogdagen van het vergane Tiger Woods PGA Tour van EA. Toch blijft de game volledig 2K en dat merk je aan alles. De menu’s en sfeer ademen helemaal 2K Sports. Wie ook NBA 2K kent weet waarover ik het heb. Zelf bepaalde spelmodi hebben dezelfde naam.

Zonder te dunken

MyCAREER is waar het hem vooral om draait. Je gaat met je beginnende golfer aan de slag om de wereld uit te dagen, één tornooi per keer. Het zit allemaal mooi in elkaar en voor de kenners zal het zeer snel vertrouwd aanvoelen. Via MyPLAYER kan je héél wat aanpassingen doorvoeren vooraleer je op de court verschijnt. Ik trok m’n gouden handschoen aan, deed m’n gouden petje op (je kan nooit te veel goud dragen) en ging lustig meppen.

Naast vele gekende professionals zitten er ook enkele celebrities in het spel. Via pre-order kan je meteen aan de slag met Michael Jordan. Het balletje rechtstreeks dunken in de cup is helaas géén optie. Je kan ook met meer dan tien pro’s zelf aantreden. 2K23 introduceert ook de allerbeste vrouwen van het spel.

Voor beginners en pro’s

Naast alle modi en customisation (van jezelf én je caddie!) is het belangrijkste uiteraard hoe het aanvoelt om op dat verdomd kleine balletje te meppen. 2K23 kiest voluit voor realisme en probeert zo waarheidsgetrouw te presteren.

Je zal dus rekening moeten houden met verschillende clubs, stances, weersomstandigheden en oneffenheden op het veld. Het is uitdagend, precies én het werkt goed.

De gameplay steekt goed in elkaar en laat je jouw best passende controller scheme kiezen. Voor een game die zo diepgaat qua sporttermen en uitwerkingen is het verrassend makkelijk om op te pikken. De geniale tutorials verdienen een pluim, de duidelijke hulpknoppen ook. Easy to learn, hard to master is hier geslaagd van toepassing.

Ik vond mijn weg het beste met de volledig nieuwe 3-click swing. Het voelt snel vertrouwd, logisch en even handelbaar als uitdagend.

Het is opvallend hoe deze PGA Tour voor zowel pure relaxatie kan zorgen als een gezonde dosis stress. Elke keer dat balletje twijfelend richting het gaatje bolde ging ik rechtop zitten in m’n stoel. De extra details en omstandigheden die in de finale fase van elke hole aantreden maken het af.

Waarom Niet?

Geen nieuwe wielen

Voor golffans is er een complete ervaring met evenzeer een goede portie commentatorenpraat. Natuurlijk, ondanks de twee tussenjaren in plaats van één, is ook deze game een vervolg op 2K21. Lees: het wiel (of de bal) wordt niet opnieuw uitgevonden. Je zag het al aankomen in de trailers. Enkele mankementen blijven ook hardnekkig aanwezig.

Mijn rug gaat breken

Grafisch is deze game zeer matig. De officiële spelers komen nog enigszins mooi over zonder écht te schitteren. Je eigen personage is zo houterig dat ik elke keer als hij een balletje opraapt denk dat hij z’n rug gaat breken. Einde carrière, hij had nog zoveel te bereiken.

Ook de fans blijven houterig staan en zijn zelfs niet van de wijs te brengen door een aanstormende kanonskogel van kleine oppervlakte. In de menu’s lijkt er nog genoeg ruimte voor wat extra modi en liefde.

VERDICT

7

PGA Tour 2K23 slaat goed maar kan nog beter. 2K Sports heeft wijselijk niet één maar twee jaar gewacht om een opvolger te brengen. Er zijn enkele mooie stappen gezet en het realisme is zeer precies. Ondanks de vele termen, opties en speelstijlen blijft de game ook aangenaam opneembaar voor beginners. Het is zowel rustgevend als stresserend. De 2K Sports-saus is royaal gegoten waardoor een échte eigenheid gemist wordt. Grafische matigheid neemt die eigen smoel volledig weg. PGA Tour staat dit jaar sterk om goed te meppen maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering.

Pluspunten
+ Zeer precies realisme
+ Goed uitgewerkte gameplay met veel opties
+ Sterke customization

Minpunten
Het lot van vele sportgames: de verbeteringen zijn niet al te groots
Grafisch erg matig
Geen Masters, geen Open Championship

PGA Tour 2K23
Beschikbaar vanaf 14/10/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

%d bloggers liken dit: