“The Lord of the Rings: The Rings of Power is moeiteloos beter dan The Hobbit films, maar niet dan de originele Jackson-trilogie”

lord-of-the-rings-galadriel-serie

In 2017 brak het nieuws dat Amazon, met de persoonlijk hulp van oprichter en ‘werelds rijkste man Jeff Bezos, de rechten had gekocht om nieuwe verhalen rond Lord of the Rings te vertellen. Met het astronomische bedrag van 250 miljoen dollar, bijna evenveel als de drie LotR-films samen, versloeg de online winkel andere topstreamers zoals Netflix en HBO. Vijf jaar na deze aankondiging kan je vandaag via Amazon Prime Video naar The Lord of the Rings: The Rings of Power kijken. Met een totaalbudget van 465 miljoen dollar de duurste serie ooit. Of al die centen zich ook vertalen in iets goeds, dat lezen jullie in deze spoilervrije review.

Waarom Wel?

Een triomfantelijke terugkeer naar Midden-Aarde

The Rings of Power speelt zich duizenden jaren voor The Hobbit en de The Lord of the Rings trilogieën af. Dus verwacht niet om Aragorn, Bilbo of Gimli terug te zien. Wie wel opnieuw van de partij is de Lady of the Woods of Lothlorien. In de films vertolkt door meervoudig Oscarwinnares Cate Blanchett en in de serie door de relatief onbekende Morfydd Clark. De actrice afkomstig uit Wales neemt de rol van de jonge Galadriel voor haar rekening. En in tegenstelling tot de statische bijna stoïcijnse dame uit de films treffen we een strijdvaardig heethoofd aan. Als commandant van de Noordelijke legers is haar tong even scherp als het lemmet van haar zwaard en dat bewijst ze door eigenhandig een ijstrol te verslaan. Ze is er namelijk van overtuigd dat een nieuw kwaad zich meester zal maken van Midden-Aarde en ze is bereid om tot het uiterste te gaan om dat kwaad te stoppen.

Met een budget waarmee je een klein Afrikaans land een jaar lang kan voeden, kan het ook niet anders dan dat The Rings of Power er fantastisch uitziet. Vanaf de openingsgeneriek merk je dat deze serie kwaliteit van de bovenste plank biedt. Middle-Earth en zijn inwoners zagen er nog nooit zo indrukwekkend uit. Van de uitgestrekte Nieuw-Zeelandse velden en zijn majestueuze bergen tot de minutieuze details van de kostuums. Om nog maar te zwijgen over de beste CGI die je dit jaar op je TV-scherm zal bewonderen. Ook op dat gebied laat LotR: tRoP zich niet betrappen op slordigheden. Ja, ik kijk naar u House of the Dragon! Howard Shore tekent voor de muziek van de openingsgeneriek maar het is Bear McCreary, gekend van de soundtrack van God of War, die de muzikale show steelt. Zijn score is afwisselend heroïsch dan weer melancholisch. Het is de perfecte aanvulling voor een serie die zijn emotionele momenten breed uitsmeert.

Een dwerg, een ork en een Harfoot zitten in een…

Midden-Aarde bevat een eclectische mengelmoes van allerhande volkeren. En daar maakt de serie gretig gebruik van. Zo is er de verhaallijn van de Elven, waarin oude gekende Elrond, op zoek gaat naar een bondgenootschap met de Dwergen. Maar Prins Durin de vierde en zijn vrouw Disa hebben er echter geen oren naar. Wat vooral opvalt, is hoe goed de casting is in The Rings of Power. En niet alleen op het vlak van acteerprestaties. De acteurs werden duidelijk specifiek gecast op basis van hun fysieke kenmerken. De elven worden vertolkt door mannen en vrouwen met bijna symmetrische gezichten, verfijnd en elegant. De dwergen zien er veel ruwer uit, minder verfijnd. Uiteraard zal het make-up departement daar een groot aandeel in hebben maar het toont wel de toewijding van het productieteam om de beste LotR serie ooit te maken.

Naast pointy-ears en kleine bebaarde mannetjes spelen de Harfoots een grote rol in de RoP. Het zijn rondreizende Hobbits die door Midden-Aarde trekken op zoek naar plaatsen om een tijdelijk dorp te bouwen. Wanneer er, in ware Warcraft-stijl, een vreemdeling letterlijk uit de lucht valt, wordt hun vredige leventje vol drank en eten grondig door mekaar geschud.

En tenslotte is er nog de verhaallijn van de mensen. Wanneer Bronwyn’s tienerzoon Theo een sinister uitziend zwaard vindt met daarop het brandmerk van Sauron, ontketent hij een serie van gebeurtenissen die het lot van Middle-Earth voorgoed zal veranderen. The Rings of Power slaat er perfect in om een onheilspellend dreiging te creëren. Hoop en wanhoop gaan hand in hand en bij elke aflevering voel je duidelijk dat er iets op til is.

Diversiteit is belangrijk

In aanloop naar de start van het eerste seizoen van The Rings of Power waren er een aantal internettrollen die probeerden om de serie onderuit te halen. Te woke was hun onterechte commentaar. Met name actrice Sophia Nomvete (prinses Disa) en acteur Ismael Cruz Cordova (Arondir) werden online aangevallen omwille van hun huidskleur. De ronduit belachelijk argumenten dat gekleurde acteurs geen rollen zouden kunnen vertolken in het Lord of the Rings universum ontsierden de langverwachte première. The Rings of Power omarmt een veranderende maatschappij met een cast die een weerspiegeling is van onze moderne samenleving. En diversiteit maakt daar nu eenmaal een belangrijk en noodzakelijk deel van uit. Ondanks het onaanvaardbaar onlinegedrag van sommige toxische fans heeft de productie voet bij stuk gehouden en daar is de serie alleen maar beter van geworden.

Waarom Niet?

De films versus de serie

Het is onvermijdelijk dat de Rings of Power zal vergeleken worden met de Oscar winnende trilogie van Nieuw-Zeelands regisseur Peter Jackson. The Fellowship, The Two Towers en Return of the King benaderen, ondanks de vrije interpretatie van het bronmateriaal, bijna de perfectie. En waar Jackson erin slaat om op een goeie zes uur een fantastisch afgerond verhaal te vertellen, blijft de Rings of Power na acht afleveringen steken in de introductiefase.  Te veel bezorgd om zijn vervolgseizoenen vergeet Amazon om vaart te maken in zijn debuutseizoen. Het helpt natuurlijk niet dat er zoveel verhaallijnen en personages zijn. Het tempo van RoP ligt laag, héél laag. Zeker in zijn eerste 5 afleveringen lijkt het verhaal ter plaatse te trappelen. Het is pas vanaf nummer zes dat de actie echt losbarst en dat is gewoon te laat.

Ondanks zijn torenhoge budget ziet The Rings of Power er, bij gebrek aan een beter woord, erg braafjes uit. (met uitzondering van aflevering acht, maar omdat dit een spoilervrije review is, wijden we daar niet over uit) Ik mis de genialiteit van een filmmaker zoals Peter Jackson. De films zijn duidelijk gemaakt door een meester waar de serie werd ingeblikt door een goeie student.

Greatest Hits

Misschien zou het beter zijn om de serie niet te vergelijken met de films. Beide zijn gemaakt in een ander tijdperk en ook met een ander budget. Maar Rings of Power voelt wel héél erg aan als een greatest hits van de Jackson trilogie. Het zou een bewuste strategie kunnen zijn van Amazon om wat werkt in de films te behouden in de serie. Dat is vooral een veilige keuze. Want niet alleen ziet tRoP er braaf uit, er zit weinig durf in de serie. Buiten de duurste ooit te zijn ontbreekt het elke vorm van identiteit. Ik kan me zelfs inbeelden dan sommige kijkers verwachten dat dit gemaakt werd door Disney. Amazon lijkt haast bang te zijn om zijn abonnees te shockeren. Iets wat we niet gewoon zijn van het Amerikaanse postorderbedrijf dat ook het hyper gewelddadige The Boys aanbiedt. The Rings of Power hoeft geen Game of Thrones te zijn maar mag gerust wat scherper worden.

VERDICT

7

Op het einde van seizoen één blijkt The Rings of Power vooral een belofte te zijn. Een belofte van wat gaat komen. Het is een triomfantelijke terugkeer naar Midden-Aarde die erin slaagt om fans van de trilogieën en de boeken enthousiast te maken over de toekomst. Met het nieuws dat de opnames voor seizoen twee op volle toeren draaien, zijn we verzekerd van nog meer uitstekende fantasy in de komende jaren.

Pluspunten
+ Middle-Earth ziet er fantastisch uit
+ Steengoeie soundtrack
+ De beste CGI van het jaar

Minpunten
– Het verhaal verloopt véél te traag
– Het is allemaal wat braafjes
– Te veel bezorgd om zijn vervolgseizoenen

The Lord of The Rings: Rings of Power
Beschikbaar vanaf 02/09/2022
Beschikbaar op Amazon Prime
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.