“Isonzo toont dat ook in het online FPS-genre een indie game vlot meekan met de groteren”

Een online WW-shooter uitbrengen in een landschap gevuld met COD’s en Battlefields is geen eitje. Gelukkig zitten we in een periode waarin indie games steeds vaker bewijzen om ook sterk werk te kunnen afleveren. Onze Nederlandse buren van Blackmill Games zijn met Isonzo aan hun derde game toe in de WW1-serie. Met een duidelijke visie en een stevige portie liefde wisten ze me aangenaam te verrassen.

Waarom Wel?

Minder joggen, meer sterven

Na eerdere grootse veldslagen in Verdun en Tannenberg trekt de WW1-gamereeks nu naar het Italiaanse front met Isonzo. Dit is een online only FPS die ditmaal de nadruk legt op tactical warfare in een zeer bergachtig landschap. De Alpen vormen het decor voor bloederige veldslagen.

Ik had de kans om op gamescom de game al te previewen. De makers maakten toen duidelijk dat ze voor een realistische ervaring gingen, zónder de nadelen ervan voor de gamer.

Dat vertaalt zich heel mooi in-game: je moet nooit minutenlang joggen vooraleer je in de actie zit maar één kogel kan wél dodelijk zijn. Isonzo heeft een duidelijke visie die werkt. Het plakt veel beter samen dan bij bijvoorbeeld Hell Let Loose.

Bob de bouwer (en vernieler)

Qua pacing zit je ergens tussen COD en Battlefield. Er is een duidelijk tactisch element en een snelle run-and-gun stijl zal zelden werken. De game leunt ook meer richting Battlefield met een klassiek klassensysteem. Elke klasse heeft z’n eigen speciale bonussen en deze goed combineren is een sleutelelement.

Enkele uniekere mechanics zijn er met het bouwen en vernietigen van kleinere hubs op het slagveld. Zo kan je spawnpoints bouwen om dichter bij je doelwit te raken en vervelende automatische geweren die stationair staan vernielen. Je schop is je beste vriend, zandzakken zijn knuffelbaar. Bepaalde klassen kunnen dan weer granaatboxen bouwen of prikkeldraad sneller doorknippen.

Prachtig uitgewerkte oorlogstonelen

Historische accuraatheid is heel belangrijk voor de devs. Je zal dus vooral met single shot rifles aan de slag gaan. Ook speel je in verschillende maps de 6th Battle Of Isonzo na, waarvoor de makers ter plaatse zijn gaan leren. De zes maps die in Isonzo speelbaar zijn vormen elks een uniek oorlogstoneel. Er is variatie, tactische afwisseling en heel wat knappe zichten.

Vooral de maps Sabotino en Cengio wisten me écht te imponeren. In Sabotino bestorm je eerst een berg, vecht je langs de loopgraven en probeer je een trein te vernietigen. Nadien vecht je in een nabij dorp terwijl een brug op instorten staat. Cengio speelt zich af in een gigantisch fort, gevolgd door een kleurrijk bos tot aan de steilste wanden van een grote berg, inclusief ondergrondse grot.

Er is maar één gamemode beschikbaar om de player base niet te zwaar te verdelen maar dat deert nooit. Elke map is uniek qua objectives. Het is een mix van “capture the flag”, “demolition” en de “Breakthrough”-mode van Battlefield.

Waarom Niet?

Back-to-basics of barebones?

Isonzo blijft een indie titel met beperkt budget en dat merk je. Wie op zoek is naar de grafische pracht van next gen shooters zal mogelijks teleurgesteld zijn. Isonzo voldoet net aan de grafische standaard, zonder meer.

De back-to-basics approach van de multiplayer is vrij instapklaar. De game doet niks schokkends nieuws maar levert gewoon een knappe, verdienstelijke online ervaring.

Opniew, back-to-basics voor de ene persoon is té barebones voor de andere. Er zijn heel wat snorren en rookpijpen waarmee je kan afwisselen maar het blijft oppervlakkig. Persoonlijk is het ook wel een verademing om eens géén Snoop Dogg, Rambo of kerstman in de oorlog tegen te komen. De gillen van soldaten in de Alpen zijn soms wél komisch langdradig.

Bots be crazy

Verder zal het succes van Isonzo bepaald worden door z’n playerbase. Bij vollere potjes is het aangenaam en uitdagend. Wanneer de AI bots de bovenhand nemen kan het wat saaier zijn. De bots wisselen oliedomme acties af met de accuraatheid van de beste scherpschutters. De makers drukten me wel op de borst dat deze game gemaakt is voor échte spelers en dat klopt. Uren vliegen voorbij in bevolkte lobby’s.

Hier en daar kreeg ik te maken met enkele kleinere glitches maar niks gamebreaking. Ik viel eens door de map, raakte vast in een zandzak of vloog plotsklaps weg. Nooit echt frequent.

Wie vingervlugge, vlotte gunplay gewend is zal zich even moeten aanpassen aan de slomere benadering van Isonzo. Eenmaal je dit gewend raakt ben je klaar voor de strijd. Kom op soldaat, even doorzetten want de slagvelden van Isonzo zijn zeker de moeite waard.

VERDICT

8

Isonzo toont dat ook in het online FPS-genre een indie game vlot meekan met de groteren. Deze shooter is duidelijk met liefde gemaakt en charmeert met z’n knappe en tactisch uitgebreide maps. De gunplay is uitdagend realistisch maar toch snel en instapklaar. Met vrienden een tactisch meesterplan uitwerken geeft veel voldoening. Grafisch is de game ok zonder meer. Occasioneel valt er eens een glitch voor. De AI-bots wisselen domme acties met ongeloofwaardige perfectieschoten af maar dit alles tempert het online plezier nauwelijks. We bestormen die rotswand, avanti!

Pluspunten
+ Zeer knap uitgebouwde mappen
+ Realistische, uitdagende én snelle gunplay
+ Tactische aanvallen geven veel voldoening
+ Goed progressiesysteem, leuke cosmetics

Minpunten
– AI-bots hebben soms vreemde kuren
– Kleine(re) glitches
– ***

Isonzo
Beschikbaar vanaf 13/09/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.