“Steelrising is dé ideale game om vertrouwd te geraken met het Soulslike-genre”

Iedereen heeft tijdens zijn of haar schooljaren ongetwijfeld tijdens de geschiedenislessen stilgestaan bij de Franse Revolutie. Deze periode is dan ook van groot belang geweest en heeft niet alleen in Frankrijk maar ook in de rest van Europa blijvende veranderingen teweeggebracht. Spiders, de in Frankrijk gevestigde ontwikkelaar, brengt met Steelrising een alternatief verhaal over deze Franse Revolutie. Een verhaal met Lodewijk XVI in de rol van antagonist. Maar ook bekende personen zoals Marie-Antoinette, Marquis de La Fayette en Robespierre komen voor in het verhaal. Maar de hoofdrol is weggelegd voor Aegis, een mechanisch meesterwerk dat gebouwd is om lijfwacht te zijn van de koningin. Kan de Franse Revolutie gered worden door een robot?

Waarom Wel?

Ici c’est Paris

Steelrising speelt zich af in een alternatief Parijs. Als speler kruip je in de ‘huid’ van Aegis, een robot die gebouwd werd om de koningin, Marie-Antoinette, te beschermen. Parijs is overgenomen door een leger van Automata, een door een doorgedraaide Lodewijk XVI opgericht legioen van robotten. Aegis is de laatste hoop om de Franse Revolutie alsnog te redden. Ik moet toegeven dat deze alternatieve versie van de Franse Revolutie mijn interesse van in het begin aangewakkerd heeft. En die interesse is almaar gegroeid naargelang het spel vorderde.

Het is duidelijk dat voor de ontwikkelaar de inhoud van het verhaal minstens even belangrijk is dan de actie. In het hoofdmenu kan je in de codex veel info terugvinden om zo alle personages en vijanden beter te leren kennen en om het verhaal tot in het kleinste detail te kunnen volgen. Wie niet echt houdt van lezen en zich enkel wil focussen op de combat, kan het verhaal evengoed volgen door het bekijken van de cutscenes.

In totaal zijn er acht gebieden om te ontdekken: Saint Cloud, Invalides, Cité, Tuileries, Luxembourg, Montmartre, Bastille en Versailles. Gebieden die iedereen ongetwijfeld bekend in de oren klinken. De spelwereld in Steelrising is heel lineair. Naar de verschillende gebieden reizen doe je via fast travelling in een koets. Eenmaal aangekomen in een gebied, werk je de main quest verder af en aan het einde is er altijd een bossfight.

De main quests bestaan vaak uit het vinden van bondgenoten die jou op weg kunnen helpen om de Franse Revolutie mee te redden. Onderweg zullen verschillende Automata er alles aan doen om de weg te versperren. Vaak zijn er ook side quests die je in het hoofdmenu kan terugvinden. Er is geen map beschikbaar, wel een kompas dat de weg leidt. Ondanks de lineaire levels is het niet altijd even makkelijk om de juiste richting te vinden.

Toegankelijk

Ontwikkelaar Spiders heeft duidelijk de kaart van toegankelijkheid getrokken. Steelrising is geen game waarvan je de haren uit het hoofd zal trekken. De moeilijkheidsgraad is enorm fair. Wie gewoon is om Soulslike-games te spelen, zal weinig tot geen hindernissen ondervinden. Wie bekend wil raken aan het Soulslike-genre, zal met Steelrising een goede opwarming krijgen.

Bij aanvang van de game kan geen moeilijkheidsgraad gekozen worden. Wie wil, kan wel gebruik maken van Assist mode. Hierbij krijg je als speler de mogelijkheid om het spel op een meer relaxte manier te ervaren door de uitdaging af te stemmen op eigen voorkeuren en bekwaamheden. Zo kan je bijvoorbeeld sleutelen aan de damage reduction en het staminaherstel. Echter raad ik ten zeerste af om de game te spelen met Assist mode omdat de game dan helemaal geen uitdaging meer zal bieden.

Klassenspel

Bij aanvang van het spel dien je een klasse te kiezen. In totaal zijn er vier klassen om uit te kiezen: Bodyguard (voor zware wapens), Soldier (een combo van zware- en afstandswapens), Dancer (voor lichte wapens die snelle aanvallen kunnen uitvoeren) en Alchemist (voor wapens die een statuseffect op vijanden kunnen uitvoeren). Elke klasse begint met een verschillend aantal in stats. Zo kan je als speler je eigen favoriete spelstijl toepassen.

Op vlak van wapens heb je al speler ook enorm veel keuze. In totaal zijn er meer dan veertig wapens om te verzamelen die ingedeeld zijn in acht categorieën. Binnen elke categorie heeft elk wapen zijn eigen speciale aanval.

Voor het overige is de basis van elke Soulslike-game aanwezig. In elk level is het de bedoeling om aan de eindbaas te geraken. Onderweg kom je vijanden en checkpoints (Vestals) tegen. Je beschikt over twee wapens, hebt een levens- en staminabalk en er zijn onderweg heel wat items te verzamelen die jou het leven makkelijker kunnen maken.

Waarom Niet?

Staal & hout

Ook al zijn Aegis en al haar vijanden gemaakt van puur staal, toch lijkt het alsof hout het meest omhanden materiaal was toen de robots in elkaar gezet werden. De bewegingen komen vrij stijf en onnatuurlijk over, zowel tijdens het vrij rondlopen als de combat. Op deze manier voelt de combat vrij traag aan en lijkt alles wel in slow motion te gebeuren.

Tijdens cutscenes komen er vaak personen aan bod. Toch lijken ook zij mechanisch in elkaar te zijn gezet. Vooral tijdens het praten valt dit op. Het lijken wel poppen die door een gemiddelde buikspreker bediend worden.

Het contrast tussen level design en animaties is enorm groot. Dit is een vaststelling die ik zowel bij GreedFall als bij Steelrising heb gemaakt. Hoe mooi de levels ook zijn, het doet soms pijn aan de ogen om jouw character er dan stijf in te zien rondlopen.

Bossfights

Dat de moeilijkheidsgraad in Steelrising voor een ervaren Soulslike-veteraan weinig uitdaging biedt, is voor mij geen reden om dit een mindere game te noemen aangezien er zoveel meer aspecten aanwezig zijn die van Steelrising een goede game maken. Echter hadden de bossfights veel pittiger mogen zijn. In Steelrising is het geen kunst om een boss te verslaan.

Wanneer je over voldoende explosives beschikt, is het een kwestie van er een vijftien- tot twintigtal richting de boss te gooien en klaar is kees. En die explosives zijn vrij makkelijk te verzamelen doorheen de levels of kunnen voor weinig aangekocht worden in de boutique. Geen explosives op zak? Geen probleem. Ook wanneer je de bossfight aangaat door enkel gebruik te maken van dodging en melee-aanvallen, is het geen vereiste om een doorwinterde Soulslike-veteraan te zijn om de klus te klaren.

Eén van de leukste dingen bij het spelen van Soulslike-games is het voldane gevoel dat je krijgt wanneer je na talloze pogingen en vele frustraties een boss eindelijk hebt verslagen. Dit gevoel komt zelfs niet een klein beetje aan te pas bij het spelen van Steelrising. Ik heb er geen probleem mee dat de ontwikkelaar de de game heel toegankelijk heeft gemaakt, maar de bossfights mochten echt wat uitdagender zijn. Het redden van de Franse Revolutie was op die manier veel makkelijker dan voorheen gedacht.

VERDICT

7

Steelrising is dé ideale game om vertrouwd te geraken met het Soulslike-genre. Het spel is enorm toegankelijk door een hele faire moeilijkheidsgraad. De bossfights hadden echter wel wat meer uitdagend mogen zijn. Mijn frustratiebarometer sprong hooguit op oranje maar bleef veelal op geel en groen staan. Wie enkel op zoek is naar een stevige uitdaging, laat Steelrising beter links liggen. Dat betekent echter niet dat het spel aanvoelt als een zondagswandeling. Daarom beschouw ik Steelrising niet als een pure Soulslike-game maar eerder als een action RPG met sterke Soulslike-elementen. Het verhaal is origineel gebracht en wist ik enorm te appreciëren. De combat voelt wat houterig aan maar al bij al heb ik mij enorm geamuseerd met deze game. Vervelen zat er op geen enkel moment in. Ook al ben ik geen grote fan van GreedFall, toch ben ik na het spelen van Steelrising heel erg benieuwd hoe Greedfall 2: The Dying World (dat in 2024 zal verschijnen) het ervan af zal brengen. Maar voor het zover is, kan Steelrising mij door de herspeelbaarheid nog eventjes zoet houden.

Pluspunten
+ Een alternatief Parijs
+ Origineel verhaal
+ Heel toegankelijk
+ Veel variatie in wapens, uitrusting en vijanden
+ Herspeelbaarheid

Minpunten
– Combat voelt wat houterig aan
– Bossfights bieden geen enkele uitdaging
– Geen multiplayer

Steelrising
Beschikbaar vanaf 08/09/2022
Beschikbaar op PlayStation 5 / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door High_LordWolnir

High_LordWolnir verloor zijn ziel(en) ergens tussen Boletaria en Lothric Castle. Wanneer hij de Nexus even ontvlucht, kan je hem achter zijn PC of PlayStation-console vinden tijdens het spelen van een goede RPG, een story-driven action/adventure game, een nagelbijtende horrorgame of een FPS à la Call of Duty. Verder moet hij zowat de enige persoon zijn op deze aardbol die The Last of Us Part II hoger inschat dat zijn voorganger.