“Dit is mijn gamescom Top 5 van coolste games”

In totaal zag en/of speelde ik 32 verschillende games op gamescom 2022 in detail. Het was met andere woorden véél en dat merk je ook aan de vele gamescom snack-previews op onze website. De volgende vijf titels bleven het meeste plakken aan de binnenkant van m’n schedel.

Metal: Hellsinger

Objectiviteit kan je van mij hier moeilijk verwachten. Als metalhead had ik eerst nog m’n bedenkingen bij deze titel en vreesde ik wat voor een hoog cringe-gehalte. Na het spelen van de demo vielen alle twijfels weg. Dit is gewoon pure Doom-gameplay op de geilste heavy metal. Kan iémand hier eigenlijk objectief over zijn? Als metal je ding niet echt is, zal deze game het ook niet zijn.

Naast de zeer coole demo en dito booth was er ook het Metal: Hellsinger concert op donderdag. De soundtrack van de game werd live gebracht met sterren zoals de vocalists van Trivium en Arch Enemy. Qua publiciteitsstunt kan dat tellen. Nu verwacht ik een collector’s edition met een cool statue en een blu-ray disc met dit volledige concert in pro-shot. Dat laatste vind je al terug op Youtube!

The Dark Pictures: The Devil In Me

Ik geef deze Dark Pictures voorlopig nog de voorkeur op Alone In The Dark. De stand van AITD was veel imposanter maar qua gameplay merk je dat ze nog zoekende zijn. Ze zijn zeker op de goede weg maar The Dark Pictures is intussen een geoliede machine.

Deel 4 van deze Anthology-reeks brengt extra gameplay-elementen mee zoals light platforming en inventory management. Het durft dus risico’s te nemen terwijl de formule de voorbije jaren kogelvrij leek. Supermassive slaagt erin om ons ook bij nummer vier nog razend nieuwsgierig te maken.

Goat Simulator 3

Wat ooit begon als een grap is uitgegroeid tot een cult. Goat Simulator is gekker dan ooit en dat is enkel een goede zaak. Tijdens mijn sessie likte ik aan alles dat bewoog, gaf ik meer kopstoten dan Luis Suarez op een seizoen en schoot ik alles aan gort met vuurwerk.

Ik reed auto’s in de prak, smeet mensen doorheen stallen en kon met m’n medegeiten voetballen en yogalessen volgen. Het is nog steeds absurd en expres wat glitchy maar de “pure fun”-experience werkt volkomen. Een game als deze reviewen wordt een uitdaging maar of je het nu goed of slecht vindt: je kan je lach nauwelijks inhouden.

Wreckreation

De grootste adrenalinekick qua race-ervaringen kreeg ik op gamescom via Wreckreation. De arcadetitel zuigt je meteen mee in z’n wereld en ademt een bek vol Burnout-invloeden uit. De crashes, de slow-mo’s, de omgevingen en de flashy vibes: ik hoop dat dit een knap eindproduct wordt.

Naast het racen vormt ook het bouwen een sleutelfactor van de game: als DJ stel je samen jouw eigen tracks samen. Ramps, obstakels en ander ongein zorgen voor levensgevaarlijke situaties die je nadien als challenge aan anderen kan geven. Hopelijk brengt deze titel de roadrage-gekte in de virtuele wereld helemaal tot leven.

Ad Infinitum

Ik blijf een sucker voor psychologische horrorgames. Het genre is intussen dichtbevolkt en het wordt steeds moeilijker om door te breken. Ik wens de Duitsers van Hekate alle geluk toe want hun game heeft enkele unieke invalshoeken. Deze horror speelt zich af tijdens WW1 en zet je in de schoenen van een Duitser. Gewaagd en gedurfd.

Mentaal gaat het niet zo goed met jouw karakter. Soms zit je in een verlaten landhuis, dan ineens in de loopgraven. Wat is echt, wat is fictie? Kan je jouw geestelijke gezondheid terugvinden? Ik verloor die van mezelf tijdens de demosessie bijna. Met de developer vlak naast mij had één jumpscare me zo goed te pakken dat ik de hele playroom, gevuld met een 15-tal mensen, bij elkaar riep. Onbedoeld bezorgde ik hen de perfecte publiciteitsstunt.

Eervolle vermeldingen

Naast deze vijf games waren er nog meer dan voldoende titels die me vlot deden glimlachen. De Belgen van Rogueside en Cyborn zijn zeer sterk bezig aan respectievelijk Warhammer 40.000: Shootas, Blood & Teef en Hubris VR.

De WW1 hospitaalsimulator War Hospital ziet er me zeer intens uit en de persoonlijke toets die de devs geven trekt me meteen aan. Zoals eerder gezegd ziet Alone In The Dark er ook veelbelovend uit. Session: Skate Sim wordt ontwikkeld door een enorm gepassioneerd team van skaters. Anger Foot deed me schaterlachen op harde techno beats. Park Beyond kan wel eens de lat van z’n genre hoger leggen.

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.