“The Devil In Me wordt zonder twijfel een ijzingwekkende spelervaring”

Als fan van Supermassive Games’ The Dark Pictures Anthology-trilogie ben ik razend benieuwd naar de grote seizoensfinale, genaamd The Devil In Me. Deze titel moet de bloederige apotheose worden van Supermassives horrorspelreeks. Na het bekijken van een half uur durende videopresentatie weet ik genoeg…

Korte recap

Even een korte recap voor wie niet vertrouwd zou zijn met de reeks. Supermassive Games zette zichzelf op de kaart met het tienerhorrorspel Until Dawn. Daarna volgde The Dark Pictures Anthology, een driedelige reeks bestaande uit Man of Medan, Little Hope en House of Ashes. Recent verscheen ook The Quarry, een titel die aanleunde qua stijl bij Until Dawn.

Al deze games laten zich omschrijven als standalone cinematic horrorspellen met unieke personages en settings waarbij het team inspiratie haalt uit de diverse subgenres die het horrorgenre rijk is.

Daarbovenop hebben al deze games nog iets extra’s gemeen: ze zijn gebaseerd op mythes en legendes (House of Ashes) of historische feiten (Little Hope). Het feit dat er iets ‘echts’ achter het verhaal verbonden is geeft het geheel een extra cachet. Het moest maar eens waar zijn, of kunnen gebeuren in het echt…

Gebaseerd op waargebeurde feiten

En het is al meteen prijs wat betreft The Devil In Me, de game die het eerste seizoen in stijl moet afsluiten. Videohost en game director Tom Heaton vertelt immers dat het verhaal van deze game gebaseerd is op Herman Mudget (zoek die kerel maar eens op), beter bekend als H.H. Holmes ofwel Amerika’s allereerste seriemoordenaar.

De man baatte in het Chicago aan het einde van de 19de eeuw een luguber hotel uit, namelijk het World’s Fair Hotel. In dit hotel kon je binnen, maar de kans dat je levend buitengeraakte was nihil. Vandaar verwierf het al snel de bijnaam Murder Castle. Het hotel telde dodelijke valkuilen, cellen, had wanden en muren die verschoven, verborgen doorgangen en kamers en zo kan ik nog even doorgaan. Toen de man gearresteerd werd bekende hij 27 moorden. Al werd aangenomen dat het er veel meer waren. Als je geen hotelfanaat bent, dan zal je dat na het spelen van deze game nog minder zijn…

Om het plaatje helemaal compleet te maken haalde de studio voor deze seizoensfinale nog tonnen inspiratie uit films als SAW, Halloween, Psycho, Friday the 13th en The Shining.

Afgesloten van de buitenwereld

In The Devil In Me staat een klein productiehuis, genaamd Lonnit Entertainment, centraal. Zij werken aan een reeks rond bekende seriemoordenaars, genaamd Architects of Murder. En nu wil het toeval dat H.H. Holmes (zoek hem nog maar eens op) centraal staat in de laatste aflevering van het seizoen.

Enige probleem: de centen zijn op… Tot het team plots gecontacteerd wordt door een zekere Granthem Du’ Met, een rijke weldoener en verzamelaar van oude gebouwen. (Voel je hem komen?) Hij geeft hun de kans om een aflevering te filmen in een afgelegen hotel, op een al even afgelegen eiland. Enige voorwaarde: complete geheimhouding en geen communicatie met de buitenwereld. Dat betekent dus ook hun GSM’s afgeven…

In een oud hotelleke…

De locatie waar ze terechtkomen is perfect. Het hotel lijkt zo te dateren uit de periode waarin H.H. Holmes zijn moordhotel uitbaatte, het jaar 1890. Het behangpapier is verkleurd en gescheurd, de donkere gangen worden schaars verlicht met flikkerende lampen, houten decoratie en panelen geven het decor een extra ouderwets tintje en voetstappen weergalmen.

Met andere woorden niet meteen de ideale locatie als je angst hebt in het donker, claustrofobisch aangelegd bent en vooral niet alleen wil achterblijven of gescheiden wil worden van je collega’s. Maar wel de ideale locatie voor The Devil In Me want dit hotel beste vrienden, is een exacte kopie van het Murder Castle van onze vriend Holmes.

Wie zal leven, overleven of sterven?

Centraal in deze titel staan Charlie Lonnit, de baas van Lonnit Entertainment die maar al te graag wil scoren met deze aflevering en zich wil verzekeren van een tweede seizoen. Het mag dus niet foutlopen! Hij wordt bijgestaan door presentatrice Kate Wilder (vertolkt door Oscar nominee Jessie Buckley). Dan is er nog Mark Nestor, cameraman van dienst en de ex van Kate. Hij kan rekenen op de technische ondersteuning van Jamie Teirgan. En last but not least is er nog de stagiaire, genaamd Erin Keenan. Zijn gaan met hun vijven de nacht van hun leven tegemoet.

Elk van deze personages heeft zoals we dat kennen uit de reeks een eigen karaktertje, aangevuld met sterke en minder sterke eigenschappen. Twijfel er niet aan dat er spanningen zullen ontstaan en dat wanneer puntje bij paaltje komt, jij bepaalt wie zal sterven of wie zal overleven…

Nieuwe gameplay mechanics bepalen mee je lot

Op verzoek van de community implementeerde de ontwikkelaars een aantal nieuwe gameplay mechanics. Centraal hierbij stond in de eerste plaats de manier om de spelwereld te verkennen. De exploratiemogelijkheden werden met andere woorden stevig uitgebreid.

Zo kan je nu wandelen en lopen wanneer je daar zelf zin in hebt. Ideaal om de omgeving op je eigen tempo te verkennen. Daarnaast heb je nu ook de mogelijkheid om verborgen gebieden te ontdekken. Dit door bijvoorbeeld nieuwe doorgangen te creëren door objecten te verschuiven, over smalle planken of bomen te kruipen (hou wel je evenwicht in de gaten), of over en op kasten of stellingen te kruipen. Je kan ook door smalle openingen kruipen, over smalle wanden schuifelen of over een gat springen.

Zo krijg je mee vrijheid, ontdek je extra verborgen ruimtes en vind je misschien items en tools die je helpen om te overleven. En geloof me je zal ze nodig hebben…

Niet met lege handen

Ook nieuw is dat de personages over eigen tools beschikken. Zo heeft Charlie een business card waarmee hij lades kan openen op zoek naar nuttige informatie. Cameraman Mark heeft een fotocamera waarmee hij bewijsmateriaal op de gevoelige plaat kan vastleggen en Erin heeft een handige microfoon waarmee ze door muren kan luisteren. Techniekster Jamie kan met haar multimeter elektrische circuits omleiden en presentatrice Kate beschikt over een potlood waarmee ze verborgen boodschappen of codes kan terugvinden op versleten vellen papier. Goed om weten is dat deze tools aangepast kunnen worden, maar ook kapot of verloren kunnen gaan.

De gruwelijkste uit de reeks…

Tijd voor een gameplay demo en amai mijn oren. Tom Heaton loog niet wanneer hij in de intro vertelde dat deze game de gruwelijkste en bloederigste uit de reeks is. Als je spreekt over een seizoen in stijl af te sluiten, dan wordt dit een bloederig feestje dat je niet wil missen.

Heel wat gameplay elementen zijn gebaseerd op het doorkruisen van een doolhof/labyrinth, waarbij dodelijke puzzels en valkuilen, claustrofobische ruimtes en andere plekken waar je niet afgezonderd wil worden van je vrienden centraal staan.

Bovendien moet je de omgeving goed in de gaten houden want codes die deuren openen, maar ook levens redden, liggen verborgen in de spelwereld. Als je goed bent in het ontwarren van een zekeringkast, dan heb je ook een streepje voor. (Blauwe of rode kabel?)

De inspiratie uit de eerder aangehaalde films zijn zeker allemaal aanwezig. Dat merkte ik duidelijk toen het team opgesplitst raakte in de ondergrondse Spa en Welness van ‘hun’ vervallen hotel. Zeker als je weet dat de lijken van de verdwenen werknemers van het renovatiebedrijf op creatieve wijze gebruikt worden om voor extra sfeer te zorgen…

Sfeervol en dynamisch

Wat me nog het meeste opviel was echter de meer dynamische gameplay, iets wat ook opviel in House of Ashes. De manier en de mogelijkheden waarop de personages zich verplaatsten doorheen de omgeving zorgde voor meer schwung en een hoger tempo. Voeg daarbij nog de creepy audio waaronder muziek, voetstappen, een metalen buis die valt, of wat jump scares aan toe en je hart zal sneller bonken.

En als je ooit eens touwtjetrek wil spelen met wat vrienden, en wat extra spanning wil, dan heb ik een tip voor jou. Maak jezelf en je tegenstander vast aan een metalen ketting en zet een vlijmscherpe draaiende cirkelzaag in het midden. Moge de slechtste doormidden gezaagd worden… Pret verzekerd!

VERWACHTINGEN

Op 18 november ligt The Devil In Me in de rekken. Ik herinner me nog dat ik zei dat House of Ashes voor mij de beste uit de reeks is. Van The Devil In Me kan ik zeggen dat hij zonder twijfel de spannendste, meest dynamische en vooral engste uit de reeks zal worden. Fans van de serie mogen zich opmaken voor een seizoensfinale die zijn gelijke niet kent. (En als je me niet gelooft dan kom ik wel eens touwtjetrek spelen bij jou in de tuin…)

The Devil In Me
Beschikbaar vanaf 18 november 2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC / Xbox One / Xbox Series X|S
Videopresentatie op PC

Officiële website

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)