“Soul Hackers 2 is opnieuw een dijk van een game”

Japanners, het blijft een speciaal volkje. Ze eten met stokjes, zijn verzot op reuze robots en je neus snuiten in het openbaar dat mogen ze niet. Soul Hackers 2 van gerenommeerd videogame ontwikkelaar Atlus is minstens even vreemd als de inwoners van het land van de rijzende zon. 25 jaar na de release van het origineel getiteld: Devil Summoner: Soul Hacker krijgen we een meer dan waardige opvolger. Eén die alles biedt waar liefhebbers van het genre naar op zoek zijn.

Waarom Wel?

Neon Tokyo komt tot leven

Voor JPRG-fans is het niet verwonderlijk dat de games in hun favoriete genre tijd nodig hebben om de wereld waarin ze zich afspelen volledig te schetsen. En Soul Hackers 2 vergt heel wat tijd en uitleg. De game speelt zich af in een futuristische versie van Japan. Een stijlvolle cyperpunk setting, die je het best omschrijft als een neon versie van Time Square. Gekleurde billboards zo ver het oog rijkt en op elke straathoek vind je een vreemde snuiter. De mensheid is het onwetend slachtoffer van een oorlog die zich afspeelt in de schaduw van de metropool. Eéntje tussen de Yatagarasu en de onheilspellend klinkende Phantom Society. Gevangen tussen beide groeperingen zijn er de Devil Summoners, die niet zoals hun naam doet vermoeden duivels oproepen, maar die wel als volleerde Pokémon meesters demonen vangen.

Alsof dat alles nog niet complex genoeg was, is er Aion. Een artificiële intelligentie ontstaan uit de miljarden datastromen van het internet. Maar het is geen vijandig bewustzijn zoals Skynet, nee Aion meent het goed met de mensheid en wil kost wat kost voorkomen dat we worden uitgeroeid. Ze gebruikt haar 3D printer om twee agenten in het leven te roepen genaamd: Ringo en Figue. Deze twee vleesgeworden virtuele dames zullen het kwaad bestrijden in de hoop de mensheid van een mysterieuze dreiging te redden. Het aantrekkelijke duo doet dat niet alleen. Ze gaan hiervoor op zoek naar de beste strijders in Neon Tokyo. Wanneer ze echter allemaal dood blijken te zijn, haalt Ringo haar beste digitale Messias boven en wekt ze opnieuw tot leven via een proces dat de Soul Hack heet.

Soul Hackers 2_20220807103314

Demonen vangen

In de eerste uren van Soul Hackers 2 voelde ik me als Neo uit de Matrix wanneer hij voor de eerste keer kung fu leert. Mijn brein staat op ontploffen maar de game blijft er maar info bijpompen. Je hebt namelijk niet alleen het team van Ringo en haar kompanen. Elke held heeft ook, letterlijk en figuurlijk, zijn eigen demonen. En die vang je in Neon Tokyo. Ze schenken hun eigenaar extra abilities die handig van pas komen in de strijd die zal volgen. De game biedt turn-based combat. Ieder personage gaat dus om de beurt. Je kiest voor een ability. Geen verrassingen hier, het zijn de typische abilities gekend binnen het genre. Je weet wel def down, attack up, poison, etc. Elke demon heeft een bepaalde weakness dus het kiezen van de juiste ability is belangrijk want die kan leiden tot de Sabbath. Dat is een extra ronde na de reguliere combat waarin Ringo een groepsaanval met alle demonen kan uitvoeren. Met een erg coole animatie en één die vaak sterk genoeg is om het legertje monsters met één klap te verslaan. Demonen vangen is trouwens één van de leukste activiteiten in de game. Het zorgt ook voor een beperkte herspeelbaarheid, maar daarover later meer.

Soul Hackers 2 bevat tientallen demonen, elk met hun eigen powers. Sommigen zien er schattig uit zoals hare oftewel de haas. Anderen zien er dan weer ronduit grotesk uit zoals Tsuchigumo, een kruising tussen een spin, een schorpioen en een geit. Samen met het level van je personages stijgt ook het level van je demons. En net zoals in de andere Atlus games kan je ze fusen. Er zijn trouwens geen random combat encounters: je kan elk gevecht vermijden als je dat wil. Wat de reden daar ook voor is…. pok, pok, pok, poooodoooook….chicken!

Soul Hackers 2_20220808223726

De Matrix en het Safe House

Wat zou het leven zijn zonder vrienden? Redelijk saai als je het mij vraagt. Dat is een sentiment dat Soul Hackers 2 met me deelt. Ringo is er namelijk op uit om haar nieuwe makkers door en door te leren kennen. En er zijn twee manieren in de game om dat te doen. De eerste is het safe house: de schuilplaats bij uitstek voor ons heldenteam. Een studio met in het midden een knusse zetel waarin de bende kan chillen. Het laat Ringo toe om met haar team te praten en hen dus beter te leren kennen. Maar om echt tot de kern te raken van iemands ziel duikt ze in de Soul Matrix. Een dungeon waarin uiteraard moet gevochten worden, maar waarin onze heldin op zoek gaat naar het onverwerkte trauma van haar nieuwe vrienden. Door verdriet en spijt van het verleden te verslaan, leert ze haar team echt goed kennen én kan ze hen helpen om een betere versie van zichzelf te worden. Bekijk het als een soort van futuristische psychotherapie.

Soul Hackers 2_20220812192328
Waarom Niet?

Betere balans nodig

Met zo’n rijk gevulde en gedetailleerde wereld en met een focus die bijna exclusief gericht is op de personages kan het ook niet anders dat Soul Hackers 2 volgepropt zit met dialogen. Er moet namelijk veel verteld en uitgelegd worden. Geen nood trouwens, deze review is 100% spoilervrij. Helaas balanceert de game deze niet altijd even goed en krijg je lange passages waarin je ofwel alleen vecht ofwel voortdurend zit te luisteren naar de gesprekken van de personages. Het is de manier waarop Atlus altijd zijn games heeft gemaakt. Kijk maar naar Shin Megami Tensei en Persona games. Maar voor een al erg trage game, haalt dat het tempo nog meer naar beneden. Het team van ontwikkelaars lijkt dit echter wel te beseffen en heeft ervoor gezorgd dat je de dialogen kan fast forwarden. Een feature dat vooral erg nuttig is wanneer je de game opnieuw wil spelen. Maar naast het verzamelen van alle demonen geeft de game je weinig redenen om hem opnieuw te spelen.

Zoals je reeds kon lezen in bovenstaande paragrafen kan Soul Hackers 2 soms nodeloos complex worden. En ondanks dat de game zijn best doet om nieuwe spelers bij de hand te nemen, kan de overdosis aan technieken en begrippen als snel overweldigend worden. De Assist knop kan hierin wel de redding brengen, want daarin kiest de A.I. de juiste abilities voor je. Het is de ultieme sit back and relax modus. Maar het neemt niet weg dat beginners beter een andere, meer toegankelijke JRPG kunnen kiezen.

VERDICT

8

Fans van Atlus mogen duimen en vingers aflikken want Soul Hackers 2 is opnieuw een dijk van een game. SH2 ziet er fantastisch uit, klinkt geweldig en biedt een geloofwaardige wereld met sympathieke personages. De Soul Hackers sequel maakt gebruik van onder andere de succesformule van de Persona games om een gelijkaardige beleving te creëren. En dat is geenszins negatief. Het mist een tikkeltje vernieuwing maar staat wel opnieuw garant voor een sterke JRPG.

Pluspunten
+ Prachtige en unieke karakter design
+ Fans van Atlus games krijgen waarvoor ze komen
+ Technisch vlekkeloos

Minpunten
Te weinig vernieuwend
De balans tussen dialoog en combat zit niet altijd even goed
Heel complexe wereld die moeilijk te begrijpen valt

Soul Hackers 2
Beschikbaar vanaf 26/08/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.