fbpx

Op de koffie bij de Belgische ontwikkelaar Open Mid Interactive van Valor

Dat er heel veel potentieel zit in de Belgische actie-RPG Valor, kan je lezen in de preview die ik schreef van deze game. Na mijn speelsessie zat ik zat samen met de Jens Bijtebier van Open Mid Interactive om meer te weten te komen over deze Antwerpse onafhankelijke ontwikkelaar uit Antwerpen.

Links: Jens Bijtebier van ontwikkelaar Open Mid Interactive

Hoe is Open Mid Interactive tot stand gekomen?

Ik heb computerwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Antwerpen en kwam op een LAN-party Avery tegen die eveneens deze studie deed. Tussen twee compos door zijn we beginnen babbelen en brainstormen. Hier is eigenlijk het idee ontstaan om samen een studio op te richten. We zijn zelfs op de LAN onze eerste game Scuttlers beginnen maken.”

Is er een bepaald genre dat je zelf het liefst speelt en heeft dit invloed gehad op het maken van Valor?

“Ikzelf ben een hele grote fan van RPG’s en heb dan ook vroeger vele uren doorgebracht in games zoals RuneScape en World of Warcraft. Het idee achter Valor is het casual houden op een leuke manier. Korte gamesessies van een halfuur of een uur om je te voorzien van je dagelijkse ‘shot’ Valor stonden centraal voor me tijdens het maken van de game.”

Staan er in de toekomst nog projecten op de agenda van Open Mid Interactive?

“Op rustige momenten, wanneer ik niet bezig ben met mijn werk of Valor, brainstorm ik wel eens over nieuwe projecten. Ik hou op mijn pc een document bij waarin ik al mijn ideeën plaats en er zijn toch een aantal kanshebbers om eruit te komen als nieuw project. Ik ga me hier pas op focussen wanneer Valor volledig afgewerkt is.”

Heb je plannen om ooit full time aan de slag te gaan als ontwikkelaar?

“Als de mogelijkheid zich voordoet, waarom niet? Ik zou zelf wel graag de touwtjes in handen willen hebben in plaats van een marionet te zijn van een grotere speler.

Mezelf omringen met een goed team waarin het persoonlijke tussen ons en de community behouden blijft lijkt mij dan wel een must. Onze vorige game Outpost telde op een gegeven moment 60000 actieve gebruikers en het werd soms wel wat veel om alle vragen en berichten te verwerken. Om een barrière tussen mij en de spelers te vermijden zou ik iemand aanstellen die naast mij staat om vragen te beantwoorden, een soort van partner zeg maar.

Gelukkig hebben we onze die-hards die Outpost spelen en meehelpen om tutorials en guides, volledig uit zichzelf, schrijven om beginnende spelers op weg te helpen.

Mijn visie is: geen ivoren toren maar een groep van gelijkgezinden die elkaar ondersteunen omdat ze dezelfde passie delen namelijk gamen.”  

Hoelang is Valor reeds in ontwikkeling en wanneer kunnen mensen aan de slag met de volledige game?

“Iets meer dan een jaar vooraleer ik kon overgaan tot ‘early access’. We hadden al een grote groep spelers in onze Discord die onze vorige game Outpost speelde, zo was er meteen een publiek beschikbaar die de goede en minder goede punten kon aankaarten.

We mikken op eind dit jaar voor Valor uit te brengen. De game is voor mij pas volledig afgewerkt vanaf dat er weinig tot geen opmerkingen meer zijn vanuit onze community of daarbuiten.

Zijn de locaties op de map geïnspireerd op persoonlijke interesses?

“Niet echt. Tijdens de eerste fase van ontwikkeling heb ik gevraagd aan iemand om een kaart te tekenen en zo ben ik geleidelijk aan locaties beginnen toevoegen. Ik heb ervoor gezorgd dat er genoeg variatie was op de map door rekening te houden met verschillende thema’s zoals steampunk, jungle of gladiatoren. Aan sommige gebieden is er een unieke mechanic gekoppeld maar dat is aan jou om te ontdekken.” (Lacht)

Een hele coole feature in Valor vond ik de Twitch integratie, kan je hier wat meer uitleg over geven?

“Binnen onze community is de gamemode Evolution een fan favorite. Het is geïnspireerd op Vampire Survivors waarin je na iedere wave de keuze krijgt tussen 3 upgrades. Via de Twitch integratie is het echter niet de streamer die gaat bepalen welke upgrade hij of zij krijgt maar de chat.

Voor de streamers komen er ook een aantal niet-zo-ideale upgrades. Zo zal de chat ook de keuze kunnen maken om de streamer iets negatief te geven. Enkele voorbeelden zijn: geblurd scherm, de controls inverteren en nog andere van dit soort mechanics.

De feedback die we tot nu toe ontvingen over deze integratie zijn we momenteel aan het verwerken.”

Misschien een leuke vraag om mee af te sluiten. Moest je carte blanche krijgen qua budget, welke droomgame zou je absoluut willen maken?

“Uiteraard een MMORPG waarin je kan genieten van verschillende omgevingen en je het kan opnemen tegen allerlei diverse wezens. Ik zou graag met een team werken waarin er geen hiërarchie bestaat, iedereen vertrouwt op de kwaliteiten van zijn of haar collega’s en ben ervan overtuigd dat dit het beste werkt om de ultieme game te maken.”

“Een wereld die jij als ontwikkelaar hebt gecreëerd waarin mensen iedere dag virtueel in vertoeven met vrienden of familie tovert bij mij spontaan een glimlach op mijn gezicht. Ik zou de community wel niet opzadelen met urenlange raids of bepaalde timegate mechanics waarbij je iedere week, zoals in sommige uitbreidingen van World of Warcraft, bepaalde quota’s moet halen. Een twist waardoor het minder tijd in beslag neemt maar toch variërend genoeg is om bepaalde dingen te verkrijgen.”

Gepubliceerd door Jim

Dankzij de pandemie en een passie voor games begonnen met een afstandsopleiding journalistiek. Hij is afkomstig uit Bornem en draagt shooters en RPG’s on- en offline een warm hart toe. Allround gamer die op zijn 6 jaar een Game Boy kreeg en daarna de joysticks nooit meer heeft losgelaten. Zijn favoriete reeks is Assassin’s Creed en zou in een ander leven graag eens een frisse pint willen gaan drinken met zijn preferito Italiaan, Ezio Auditore. “Its the good life we live,and may it not change us.”

%d bloggers liken dit: