“Live A Live is een knappe remake voor elke JRPG-fanaat”

Live A Live

Het jaar is 1994 en Square brengt de game Live A Live uit. Deze game raakt echter niet uit Japan waardoor wij als westerlingen niet echt bekend met de game. Daarom ben ik enorm blij dat ik na 28 jaar toch de kans krijg om het avontuur aan te gaan met deze Live A Live.

Je zou kunnen denken dat Live A Live niet goed genoeg was om uit te brengen voor het westerse publiek, maar ik ben even de geschiedenisboeken ingedoken om te achterhalen wat deze game eigenlijk betekende voor de toekomstige games in dit genre.

Ik stond toch perplex toen ik zag wat voor een inspiratiebron Live A Live is geweest. Chrono Trigger, Undertale en Octopath Traveler zijn enkele titels die bepaalde gameplay-elementen hebben overgenomen van deze toch wel belangrijke titel in het tactische JRPG-genre.

Waarom Wel?

Meer dan één verhaal om te ontdekken

In Live A Live zal je niet één, maar zeven verhalen spelen. Wie nu al de daver op het lijf krijgt omtrent de duur van de game kan ik alvast geruststellen. Elke chapter duurt ongeveer twee uur om uit te spelen. De zeven verschillende verhalen pakken ook enorm goed uit, want ze zijn allemaal anders. Het ene moment ben je een holbewoner in de oertijd, terwijl je in een ander verhaal een robot speelt op een ruimteschip dat zich richting aarde begeeft.

Elk verhaal speelt zich dus af in een verschillende tijdsperiode. Van oertijd tot en met de verre toekomst. Ik ga jullie niet vervelen om elk verhaal gedetailleerd uit te leggen, want het is ook leuker om het allemaal zelf te ontdekken. Wat vast staat is dat je in elk verhaal anders aan de slag moet. Bij een bepaald personage kan je gedachten lezen van andere personen, zodat je kan inspelen op wat je op deze manier te weten komt. Op een ander moment moet je een belangrijk persoon uit een paleis bevrijden. Dit paleis is een waar doolhof, dus hier spendeer je wel wat tijd in. Je kan dit verhaal op twee manieren spelen, alles vermoorden wat je tegenkomt of zoveel mogelijk stealth toepassen met je speciale skill.

Bij het spelen van Live A Live was ik me constant aan het afvragen wat Square Enix hun opzet is met deze verhalen. Tot ik bij het spelen van het derde gekozen chapter door had wat de rode draad in elk verhaal is. Dit zorgde er natuurlijk voor dat ik zo snel mogelijk elk verhaal tot een goed einde wou brengen. Ikzelf heb de volgorde in tijd gerespecteerd bij het spelen van de chapters. Je kan in principe zelf kiezen welke chapters je eerst wil spelen, maar mij persoonlijk leek het logischer om bij de oudste tijd te starten en te eindigen bij de meest toekomstige tijd.

Schilderijtje dat tot leven komt

Live A Live is niet alleen uniek met zijn verschillende verhalen, maar ook met zijn grafische pracht. De HD-2D graphics met een mix van 3D zijn ondertussen gekend door onder andere Octopath Traveler, maar bij de remake van deze Live A Live is het wederom een streling voor het oog. Het is ook weer een bewijs dat dit soort games perfect te spelen zijn voor de Nintendo Switch.

Niet alleen heb ik genoten van de mooie graphics, maar de soundtrack van deze game mag er ook zeker wezen. Niemand minder dan Yoko Shimomura (Kingdom Hearts) is verantwoordelijk voor deze aangename sfeer. Het leuke hiervan is, dat ze ook verantwoordelijk was bij het originele Live A Live uit 1994.

Ben je een gamer die al een geruime tijd zit te twijfelen om het JRPG-genre te spelen, en liefst eentje met tactische invloeden? Dan is Live A Live de ideale game om kennis te maken in dit genre. De combat is voor beginners ideaal, want deze speelt zich steeds op vlakke oppervlakten af. Daardoor blijft het overzicht ideaal. In Triangle Strategy (een andere tactische JRPG van Square Enix) moet je rekening houden met de posities van je tegenstanders of jezelf, vooral dan met hoogtes en laagtes. Dat maakt de combat al een pak moeilijker.

Waarom Niet?

Combat met twee gezichten

Terwijl ik nog maar pas positief was over de combat voor de beginnende gamer, ligt het voor de doorgewinterde gamer net iets anders. Ik mag me zonder blozen bij de laatste groep plaatsen, en het liep voor mij bij de zeven chapters allemaal iets te vlot. Je krijgt bij zowel je personages als je vijanden een balkje te zien dat zich naarmate van tijd opvult. Eénmaal deze balk is gevuld kan desbetreffende figuur een actie uitvoeren. Zo kan je er rekening mee houden, wie de volgende aan de beurt is om een actie te ondernemen.

Wanneer je een aanval wil uitvoeren krijg je ook te zien, tot hoever deze actie gaat. Zo kan je dichter of verder van je vijand bewegen, om je aanval correct te plaatsen. Dit is op zich allemaal nog niet zo erg, maar wanneer je doorkrijgt dat bepaalde acties meer schade verrichten dan andere. Gebruik je automatisch steeds die aanvallen, je moet in Live A Live helemaal geen rekening houden met mana of actiepunten. Deze zorgen in andere games ervoor dat je beschikt over een bepaalde limiet van deze aanvallen. In deze game is dit echter onbestaande en kan je dus steeds dezelfde sterke aanvallen op je vijanden gebruiken. Kans is echter groot dit te maken heeft dat de originele game dateert uit de jaren ’90.

Tot hiertoe heb ik steeds over zeven chapters gesproken, maar nadat je deze chapters hebt uitgespeeld krijg je nog een verrassing voorgeschoteld. Wat het precies is, laat ik jullie liever zelf ontdekken, maar het komt er wel op neer dat je nog enkele gevechten zal moeten ondergaan. Dat er na de zeven chapters nog iets ging gebeuren, dat was wel te verwachten. Het probleem is echter dat vanaf een bepaald punt, hier alles verandert, tegenover wat we in de zeven chapters hiervoor hebben gezien. De vlotte gameplay moet plaatsmaken voor een grind festijn van jewelste. Wie als beginnende gamer toch de stap zet in het avontuur van Live A Live, hoop ik echt ten zeerste dat hij/zij deze move kan smaken.

Snel starten is helaas traag eindigen

In het laatste deel van Live A Live zal je het moeten opnemen tegen een vijand die tegen een stootje kan. Zeker als je het vergelijkt met de bazen uit de voorgaande chapters. ALs je de game tot een goed einde wil brengen zal je moeten grinden. Je zal nog iets anders belangrijks moeten doen om kans te maken, maar wederom laat ik dit aan jullie over om te ontdekken. Het enigste wat ik jullie wil verklappen is het feit dat het te maken heeft met de protagonisten uit de eerste chapters. Je krijgt ook de mogelijkheid om de game op twee manieren uit te spelen.

Het is duidelijk dat er in deze game een enorm verschil zit tussen het begin van de game en het einde. Ze starten enorm goed met Live A Live, maar op het einde struikelen ze wat over hun eigen voeten, door de enorme verandering in gameplay. Door deze gebeurtenissen kan je concluderen dat de game nog wat vast blijft steken in het jaar van zijn herkomst. Helaas kan je aan deze mindere punten niks veranderen, en is het dus duidelijk dat er maar één ding op zit. “Leven en laten leven.”

VERDICT

7

Is Live A Live mislukt als remake? Zeker niet, maar het is spijtig dat op een bepaald moment alles veranderd. Het vlotte begin en de makkelijke combat is echt ideaal om als beginnende gamer aan dit avontuur te starten, maar doordat de gameplay ineens anders verloopt kan het voor dit soort gamers wel een heel andere ervaring worden. Doorgewinterde gamers zijn deze acties op het einde van de game gewend door andere games in dit genre te spelen. Wat niet wil zeggen dat deze gamers alles maar moeten accepteren. Toch heb ik me goed geamuseerd met Live A Live, gemixt met mooie graphics en een sfeer van weleer. Spelers die in het bezit zijn van een Nintendo Switch kunnen wederom genieten van een goede game.

Pluspunten
+ Verschil in chapters
+ Mooie graphics
+ Aangename sfeer
+ Elk chapter is leuk om te spelen
+ Ideale game voor de Nintendo Switch

Minpunten
– Verandering in gameplay
– Combat is iets te simpel
– Bepaalde gebeurtenissen zijn blijven steken in het jaar 1994

Live A Live
Beschikbaar vanaf 22/07/2022
Beschikbaar op Nintendo Switch
Gespeeld op Nintendo Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.