fbpx

“Buckle up! H4Z4RD is een adrenalinekick van jewelste”

H4Z4RD Hazard Poster Dimitri Vegas

Iets meer dan een jaar geleden mocht ik op setbezoek bij H4Z4RD, de nieuwste film van Jonas Govaerts. Deze 42-jarige Antwerpenaar speelde tot en met 2014 gitaar bij de rockband The Hickey Underworld. Daarna besliste hij om zijn leven een andere wending te geven en zich te richten op zijn carrière als regisseur. De horrorfilm Welp was zijn eerste grote wapenfeit. Nu sleurde hij nieuwbakken acteur Dimitri ‘Vegas’ Thivaios achter het stuur van de actiefilm H4Z4RD.

Waarom Wel?

Cameofestijn

Dimitri Thivaios kruipt in de huid van Noah, een rasechte Antwerpenaar die dolverliefd is op zijn vrouw (Jennifer Heylen) en hun dochtertje Zita (Mila Rooms). Wanneer hij beslist om zijn neef Carlos (Jeroen Perceval) te helpen om een simpel toerke te gaan doen, loopt het helemaal fout. We belanden in een waanzinnige achtbaanrit die ons door heel Antwerpen loodst en heel wat bekende acteurs een cameo bezorgd.

De grootste bijrol is voor Frank Lammers die als Knudde het blok aan het been blijkt te zijn van Noah en Carlos. Daarnaast zien we onder andere Gene Bervoets, Camilia Blereau, Emilie De Roo en Adil El Arbi de revue passeren. Maar dé oscar voor de meest cringy scène mag Tom Vermeir van mij in ontvangst nemen. Wat er allemaal gebeurd ga ik uiteraard niet vertellen, maar ik heb een compleet ander beeld gekregen van enkele specifieke autoonderdelen. Want ja, Govaerts zoekt maar al te graag de grens op van het wansmakelijke en springt er met plezier een meter of 100 over waardoor dit allesbehalve een gezellige familiefilm is geworden.

Mag die Johnnymuziek wat luider?

De trots en derde liefde van Noah is zijn knalgele Lexus. Deze Johnnybak is de rode draad doorheen de film en het is dan ook niet meer dan logisch dat alle actie zich in en rond de auto afspeelt. Govaerts koos er voor om het zichzelf niet makkelijk te maken en alle actie in beeld te brengen vanuit deze blitse auto. Het zorgt op de juiste momenten voor een beklemmend gevoel dat perfect past bij de spannende achtervolgings- of actiescènes. Na verloop van tijd besefte ik dit zelf niet meer en was ik helemaal mee in de knappe cinematografie van H4Z4RD.

De soundtrack helpt ook wel een handje om het adrenalinepeil ophoog te krikken. Het spreekt voor zich dat Dimitri Vegas hier wel wat in de pap te brokken had. Als resultaat krijgen we een heerlijke trip naar de jaren ’90 met Johnnymuziek zoals Push van Universal Nation en Virtual Zone van Virtual Zone. Om nog maar te zwijgen van het moment waarop Tiritomba door de speakers knalde. Heerlijk!

Komisch duo

Ja, ik snap heel goed dat je jezelf vragen stelt bij het feit dat een van de beroemdste DJ’s ter wereld de hoofdrol krijgt in een film. Je zou meteen durven denken dat het om een goedkope marketingstunt gaat om deze film te promoten en dat ik speciaal gewacht heb tot aan het derde punt om je niet af te schrikken. Maar eerlijk, niets is minder waar.

Dimitri ‘Vegas’ Thivaios weet echt wel te overtuigen als hoofdrolspeler en bewijst voor mij dat hij allesbehalve een eendagsvlieg wil zijn als acteur. Dat hij acteerlessen heeft genomen van Matteo Simoni zegt volgens mij ook al veel en die hebben echt wel hun nut bewezen.

Maar dé ster van H4Z4RD is zonder enige twijfel Jeroen Perceval. Hij weet als geen andere de idiote neef Carlos gestalte te geven en wist met enkele gevatte oneliners zonder problemen mijn lachspieren te raken. Het was een gok om Thivaios en Perceval naast elkaar te zetten, maar de chemie tussen beide hoofdrolspelers spat bij momenten (letterlijk) van het scherm.

Waarom Niet?

100% popcornfilm

Als ik dan toch wat kritiek moet spuien, is het vooral over een te voorspellen thema. Zoals je van een popcornfilm mag verwachten, hoef je jezelf niet teveel druk te maken over het verhaal. Dat is namelijk flinterdun en dient enkel als perfecte kapstok voor de vele flitsende actiescènes. Het is echter wel mooi om te zien dat er naarmate de film vordert je enkele callbacks naar het begin van de film krijgt. Zo wordt het verhaal toch netjes afgerond met een mooie cirkel.

VERDICT

8

H4Z4RD is een adrenalinekick van jewelste. Jonas Govaerts levert met zijn tweede film een verrassend flitsende en grappige film af. Hij zoekt de grenzen op van de goede smaak en gaat er bij momenten gewillig over. Bovendien maakte hij met het unieke camerastandpunt vanuit de auto een gewaagde keuze, die wonderwel erg goed uit pakt. Over de acteerprestatie van Dimitri ‘Vegas’ Thivaios heb ik niets dan lof en draagt samen met Jeroen Perceval moeiteloos deze film. Zoek je anderhalf uur zorgeloos en hersenloos plezier? Ga dan zéker deze H4Z4RD checken in de bioscoop bij jou in de buurt!

Pluspunten
+ Absurde actie
+ Uniek camerastandpunt
+ Bij momenten erg hilarisch

+ Pompende 90’s soundtrack
+ Karrenvracht aan cameo’s
+ Everything is Wifi!

+ Dimitri ‘Vegas’ Thivaios weet te overtuigen naast klasbak Jeroen Perceval

Minpunten
– Verhaal niet bijster boeiend

H4Z4RD
Beschikbaar vanaf 20/07/2022


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

%d bloggers liken dit: