“Ook op Steam is Tiny Tina’s Wonderlands een uitstekende game”

Tiny Tina's Wonderlands

Tiny Tina’s Wonderlands is nu eindelijk beschikbaar via Steam. De ideale gelegenheid om deze Borderlands-spinoff een second opinion te geven. Onze in-house Borderlands-expert Ardtieboy wist deze Dungeon & Dragons-meets-Borderlands game best te smaken. Eens zien hoe een meer casual appreciator van de reeks het spel ervaart.

Ardtieboy heeft zowaar genoten van Tiny Tina’s Wonderlands, met als conclusie dat de game het RPG-kantje van Borderlands succesvol uitpuurt, maar dat de hub-wereld je wel een beetje uit de flow haalt. Desalniettemin gooide hij er een dikke acht tegenaan.

Waarom Wel?

Bunkers & Badasses

In Tiny Tina’s Wonderlands schuif je mee aan tafel bij een spelletje Bunkers & Badasses, het Borderlands-alternatief voor Dungeons & Dragons. Laat je niet misleiden door die opzet, want vergeleken met een echt spelletje D&D houden Tiny Tina en Gearbox de teugels behoorlijk nauw tegen de borst. Dat maakt deze game nog steeds een shooter met RPG-elementen eerder dan een echte role-playing game.

Niet dat dat erg is. Gearbox biedt je namelijk nog meer RPG-kenmerken dan tevoren. Zo werd de skill tree meer volgens genre-normen opgebouwd en kun je als speler nu aan de slag met magie in de plaats van granaten. Op die manier krijg je een extra ability om mee te experimenteren in combat.

Het klassensysteem werd ook losgetrokken van het uiterlijk van je personage en je kunt als speler met een behoorlijk robuuste character creator aan de slag. Behoorlijk cool is de mogelijkheid om na enkele uurtjes spelen een tweede class vrij te spelen. Wat dacht je van een spell-slinging tank? Of een beastmaster die niet vies is van een tikje necromancing?

Ijzersterke cast

De grootste link met echte D&D is misschien nog wel de manier waarop de game haar verhaal vertelt. Tiny Tina is – zoal je kon verwachten – de geschifte dungeon (of was het bunker?) master die de in-game gebeurtenissen op haar eigen unieke manier aan de man brengt.

Niet alleen is de humor in deze game wederom subliem (misschien zelfs beter dan in de mainline Borderlands-games), de stemacteurs brengen de game ook echt zeer goed tot leven. Ashley Birch – ook gekend als Aloy in Horizon of Chloe in Life is Strange – als Tiny Tina doet puik werk. Ook Andy Samberg (Brooklyn 99, Lonely Island) en Wanda Sykes (Black-ish, BoJack Horseman) leveren topprestaties als jouw companen Valentine en Frette. Maar de meest geslaagde rol wordt vertolkt door Will Arnett, die je wellicht kent als LEGO Batman, of van z’n vele (hoofd)rollen in onder andere BoJack Horseman, Arrested Development of Flaked. Hij speelt hier de ultieme baddie Dragon Lord en bewandelt de juiste balans tussen schaamteloos evil en onverwacht grappig. Al bij al een cast om duimen en vingers bij af te likken.

Meer dan verwacht

De meest aangename verrassing aan deze game was dat hij meer biedt dan ik had verwacht. Er ligt een zee aan sidequests op je te wachten wanneer je deze titel opstart, en het merendeel staat ook echt inhoudelijk op punt met meerdere lagen en herkenbare personages uit Borderlands die even komen piepen.

Waar Ardtieboy de hub-wereld Overworld het grootste minpunt vond aan deze titel, vind ik het opzet ervan net zeer geslaagd. Waar de wereld van Borderlands steeds uit losse delen leek te voelen die aan elkaar werden gelijmd door laadschermen, geeft de Overworld naar mijn gevoel een meer verbonden beeld weer van hoe wat zich tegenover andere zaken verhoudt. In Overworld zelf – waarin je navigeert vanuit een vogelperspectief – valt er trouwens nog hier en daar wat extra te ontdekken, inclusief loot en hilarische side-content.

Het speelt ook mooi het D&D-concept in de hand doordat het lijkt alsof je jouw miniature echt door de wereld navigeert. Het zorgt ook voor enkele ongebruikelijke obstakels, zoals een Cheetos-chip die de doorgang voor een belangrijke quest blokkeert, bijvoorbeeld.

Waarom Niet?

Borderlands-problemen

Tiny Tina’s Wonderlands mag dan wel zijn eigen ding zijn, het blijft naar inhoud en gevoel voornamelijk een Borderlands-game, met dezelfde gameplayloop en loot-gekte. Helemaal oké voor mij, al is het jammer dat de kwaaltjes van de mainline games ook de overstap naar deze spin-off maken.

Grootste frustratie blijft de onoverzichtelijke user interface. Voornamelijk in je inventory gooit de game zoveel ongestructureerde informatie op je af dat je al geen zin meer hebt stats te vergelijken voor je door je vele opgeraapte loot begint te ziften. Daarnaast zijn ook enkele grafische zwakke plekken hier weer van de partij. Denk aan textures die laat inladen of glitches in de belichting hier en daar. Allemaal zaken die ik herken uit Borderlands 3.

Geen DLSS

Aangezien ik met de pc-versie van de game aan de slag mocht, kan ik niet meespreken over goede DualSense-ondersteuning zoals Ardtieboy dat deed. Wel kan ik oordelen of enkele pc-exclusieve zaken het goed doen. In dit geval komt dat neer op het uitpuren van de grafische opties om de beste prestaties uit de game te toveren. Dit deed ik eerst op een GTX 1070, die in 1080p behoorlijk stabiel rond de 60 FPS haalde met quasi alle settings op high of ultra. Een RTX 3080 had dan ook geen moeite daar vlotjes over te gaan, zelfs niet in 1440p en 4K.

Maar in al dit testen kwam ik toch één eerder betreurenswaardig punt tegen: de game ondersteunt AMD’s FidelityFX-technologie. Jammer genoeg staat deze net niet zo ver als Nvidia’s DLSS-technologie in het upscalen van in lagere resolutie gerenderde beelden, waardoor de spelwereld er eerder een blurry mess uitzag met deze functionaliteit aan. Gelukkig zullen de meeste grafische kaarten deze game ook zonder die feature op een acceptabele manier kunnen draaien.

VERDICT

8

Ik heb me net als Ardtieboy behoorlijk weten amuseren met deze Tiny Tina’s Wonderlands. De humor van deze game is on-point en de sterrencast aan stemacteurs en -actrices doet behoorlijk goed z’n werk. Voor een spin-off biedt het spel ook behoorlijk wat content die best goed uitgewerkt werd. Pc-gamers genieten uiteraard niet van de DualShock 5-ervaring waar Ardtieboy zo enthousiast van werd, maar dat neemt niet weg dat het spel zeker een aanrader is voor al wie Borderlands kan smaken.


Pluspunten
+ Geweldige nieuwe setting en context voor een Borderlands-game
+ Fan-tas-tische cast aan stemacteurs
+ Signature Borderlands-humor van de bovenste plank
+ Meer content dan je zou denken

Minpunten
– Onoverzichtelijke UI en menu’s
– Links en rechts herkenbare grafische hiccups
– FidelityFX in de plaats van DLSS

Tiny Tina’s Wonderlands
Beschikbaar vanaf 23/06/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PC (Steam)
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.