“OlliOlli World: VOID Riders is een must-have voor OlliOlli World-spelers”

In de review van OlliOlli World stak ik het niet onder stoelen of banken; de nieuwste van ontwikkelaar Roll7 was een schot in de roos. De gameplay uit de eerste twee edities kreeg een serieuze duw in de rug, grafisch werd de 2D-setting ingeruild voor een 3D-exemplaar én het geheel werd aangevuld met een absurde verhaallijn. De nieuwste VOID Riders-uitbreiding is meer van hetzelfde; wat alleen maar goed nieuws is!

Er zijn vreemde wezens gesignaleerd op Radlandia; enkele aliens streken namelijk neer op de planeet op zoek naar hun grote leider Nebulord. Sair’Rah, Khehvyn en Pftangxi verschansten zich over de reeds bestaande speelzones en plantten daar een handvol gloednieuwe levels aan bomvol absurditeit en hilariteit. Eens je de drie weirdos elk afzonderlijk uit de nood helpt, krijg je toegang tot de V.O.I.D waarop diens beurt weer enkele levels op jou liggen te wachten. Voor het grote aantal levels en de lore (als daar zelfs sprake van is) moet je het dus niet doen.

Waarom Wel?

Nieuwe mechanics en levels

VOID Riders is meer van hetzelfde, al is er één uitzondering op de regel: de tractor beams. Deze paarse zones (die meestal onder een ufo hangen) zorgen ervoor dat de zwaartekracht wordt omgekeerd zolang je een grab trick uitvoert. Je kunt het wat zien als zones waar je in vrije val bent, maar mits een grab trick toch serieus wat air kunt maken. De mechanic laat je toe om zotte spin tricks uit te voeren die tot voorheen niet mogelijk waren.

Verder kregen de buitenaardse levels ook enkele speciallekes zoals bewegende platformen en rails die de moeilijkheidsgraad alleen maar omhoog tillen. Het leuke is wel dat deze aspecten ook in het thema staan van de aliens, want de platformen bewegen aan de hand van UFOs die de spullen gewoonweg uit Radlandia proberen te stelen.

Het valt hier op dat de statische elementen die we tot voorheen in de game zagen, geregeld ingeruild werden door bewegende elementen. Los van het feit dat dat het allemaal een tikkeltje moeilijker maakt, oogt het visueel wel indrukwekkend.

OlliOlli World_20220628155119

Lollig verhaal

De originele game liet ons kennis maken met Mike; de lijvige skater die blijkbaar met zijn eigen podcast de aliens naar Radlandia heeft gelokt. De aliens denken dan ook dat Mike één of andere halfgod is, met alle gevolgen van dien. De dialogen (ik noem het bewust geen verhaal) zijn echt hilarisch en zijn al even van de pot gerukt als die uit de moedergame. Initieel sloeg ik de dialogen in een sneltempo over, al bleek snel dat ik heel wat gegniffel links liet liggen.

De absurde dialogen zetten zich ook naadloos verder in de gameplay. Zo moet ik meermaals gekke koeien in het level zoeken of verschillende grinds uitvoeren over allerhande UFOs. De boss fights zijn daarbij het leukst van allemaal; dit zijn levels waarbij het masker van de aliens veroverd kan worden als cosmetisch item.

Deze levels zijn behoorlijk pittig en wel zéér speciaal. Zo zijn er levels waarbij ik de race aan ga met een watermonster, ik veertien piñata-koeien binnen de tijd moet zien kapot te meppen of een monster uit zijn kot moet lokken door alle tien deuren van zijn grot kapot te wall-riden.

OlliOlli World_20220630160643

Cosmetics voor een prijs

Waar veel andere games je enkele cosmetische voorwerpen geven in ruil voor geld, ligt dat bij OlliOlli anders. De uitbreiding geeft je toegang tot de levels en diens rewards, zonder ook maar iets in jouw schoot te gooien. Wil je dus het coole alien-skateboard of van de pot gerukte maskers stelen van Sair’Rah, Khehvyn en Pftangxi, dan zul je daarvoor moeten werken. Werken is daarbij geen understatement want de uitbreiding is f*cking pittig.

Zeker als je de game enkele weken na de release links liet liggen zul je wat extra tijd nodig hebben  om de controls terug onder de knie te krijgen. Eenmaal dat gelukt is, zorgt VOID Riders ervoor dat je geregeld je controller wilt opeten van frustratie. Let wel; geen frustratie die voortvloeit uit mankementen van de game, maar gezonde ‘AAAARGH SHIT OPNIEUW’-frustratie. De game verleent zich dan ook uitstekend tot die filosofie; met een druk op het driehoekje spawn je terug naar start zonder dialogen, laadschermen of dergelijke.

Je kunt ook gewoon vrede nemen met de levels uit te skaten zonder de challenges voor cosmetische items te completen, al voelt dat eerder aan als een broodje gezond eten in de frituur; NOT done! Toegegeven; ik probeerde het wel voor de sake van deze review; al voelde ik me vies en belabberd na enkele minuten spelen: hiervoor is OlliOlli World niet gemaakt!

OlliOlli World_20220629121210
Waarom Niet?

Niet voor doetjes

Als je nog maar net OlliOlli: World in huis hebt gehaald, dan komt deze VOID Riders-uitbreiding misschien net iets te vroeg. Er is behoorlijk veel in de moedergame te leren en te beleven, de extra zaken uit de uitbreiding laat je misschien initieel beter links liggen. Ook ligt het niveau hier toch serieus wat hoger waardoor ik vermoed dat de uitbreiding zich voornamelijk toespitst op spelers met wat ervaring die zich doorheen de hoofdgame knalden. Meer zelfs; je kunt de uitbreiding pas aanvatten eens je voorbij een bepaald punt (ergens 3/4 in de hoofdgame) zit.

VERDICT

8

OlliOlli World: VOID Riders is een must-have voor gamers die de hoofdgame een absolute klepper vonden. In totaal krijg je zo’n vijftien extra levels voor een meerprijs van tien euro, maar houd daarbij zeker de vele cosmetics en de bijzonder hoge herspeelbaarheidsgraad in acht. Verder volgt VOID Riders het stramien van de moedergame; absurde humor, swingende gameplay en grafisch verrassende en mind-blowing effecten.

Pluspunten
+ Lollige dialogen (verhaal?) met unieke personages
+ Tractor beams!
+ Hoge herspeelbaarheid met cosmetische beloningen
+ Een uitbreiding die niet vies is van een pittige moeilijkheidsgraad

Minpunten
– Niet voor nieuwkomers
– ***
– ***

OlliOlli World: VOID Riders
Beschikbaar vanaf 15/06/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Ardtieboy

Een paarse Game Boy Color en Pokémon Red deden de vonk zo'n 16 jaar geleden overslaan. Sindsdien vertoeft Ard menig avond voor zijn consoles om er helemaal op los te gaan, liefst zonder al te veel nadenken. Games die hem geregeld doen gniffelen staan bij Ard op de bovenste plank. Het is dan ook niet vreemd dat titels zoals Borderlands, Destiny, Animal Crossing en Hearthstone op zijn shortlist staan. Verder hackt en programmeert hij zich door het leven met Nalu 🐶 aan zijn zijde.