“Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge is een topgame in zijn genre”

Teenage Mutant Ninja Turtles_ The Cowabunga Collection-pragafied

Daar klinkt het verlossend gerinkel van de schoolbel. Op je blauwe BMX race je als de wind naar huis. In je kielzog: je twee beste vrienden. Het is woensdagmiddag 1987 en dit wordt een tijd om nooit te vergeten.

Veertigers hebben ongetwijfeld goeie herinneringen aan de Teenage Mutant Ninja Turtles, niet alleen waren ze hét popcultuur fenomeen van 1987, twee jaar later zouden de vier schildpadden een monsterhit scoren op de NES (Nintende Entertainment System). En in de vijf jaren die daarop volgenden, kregen we drie live-action films en een tiental games.

Waarom Wel?

De schildpadden en de rat

Samengebracht door hun liefde voor pizza en hun sterke gevoel voor rechtvaardigheid, leven de vier gemuteerd schildpadden, Leonardo, Raphael, Donatello en Michelangelo in de riolen van New York City. Daar worden ze geleid en getraind door Master Splinter, een oude rat. Een meester in de Oosterse gevechtskunsten. Samen met April O’Neil, de nieuwsgierige verslaggeefster, proberen ze de Foot clan geleid door de boosaardige Shredder een kopje kleiner te maken. Alle personages uit de orignele games zijn speelbaar én je kan er nog ééntje unlocken wanneer je de game uitspeelt. Je mag zelf raden wie dat zou kunnen zijn. Laten we stellen dat hij iets gemeen heeft met een beroemd horrorpersonage. Kuch, kuch, hint, hint.

Streets of Rage in NYC

Voor de fans van old school sidescrolling beat-em-ups zal de uitgever Dotemu geen vreemde zijn. Na de succesvolle reboot van Streets of Rage 4 gaan ze nu dus aan de slag met ieders favoriete schildpadden. En dat levert één van de beste of misschien wel de beste Turtles game ooit op. Doordrenkt met nostalgie en liefde voor de tekenfilms opent de game met een rock remake van de ondertussen iconische theme song. Wisten jullie overigens dat Leonardo leidt, Donatello aan machines prutst, Rafael cool is en Michelangelo een party dude? Ik neem aan van wel.

De game is een ode aan het verleden maar vergeet bovendien niet om een eigentijdse game te maken. De difficulty van vorige Turtles games was vaak bikkelhard. En de fans die een uitdaging zoeken kunnen nog altijd voor de Gnalry moeilijkheid keizen. Of de Arcade modus, die je de game laat spelen mocht hij in de nineties zijn uitgebracht. Wie liever wat relaxer wil gamen kan voor de Chill of Okay kiezen, respectievelijk Easy en Normal. Eens je je personage hebt gekozen wordt het tijd om ass te kicken.

Complex maar behapbaar

Je zou het misschien niet meteen verwachten maar TMNTSR heeft een enorme waslijst aan combat moves. Lang vervlogen zijn de tijden waarop je maar één of twee buttons moest indrukken om je door een level te worstelen. De Turtles zijn inderdaad volleerde ninja’s. Ze vuren niet alleen zelf duizelingwekkende moves af, het wordt pas echt dikke fun wanneer ze met mekaar een team vormen. Zo is er de toepasselijk genaamde Sandwich Attack die je kan uitvoeren wanneer er twee turtles elk aan een kant naast een nietsvermoedende baddie staan. Je plet dan letterlijk je tegenstander. Fantastisch geanimeerd en oh zo cool. Ook om de Fling Toss moest ik luidop lachen. Dat is namelijk een grab waarbij je een Foot soldier naar het scherm werpt.

Na een paar uurtjes zwoegen zal je uiteindelijk level 8 halen en dan unlockt er zich nog meer fun. Namelijk verschillende combo’s van je supermove en een radical move. Teenage mutant ninja turtles doet een uitstekende job in het aanleren van nieuwe combat moves wat het een geschikte game maakt voor zowel beginnende als meer gevorderde spelers. 

Cool en grappig

De game ziet er fantastisch uit. Met zijn retro grafics lijkt hij recht uit de jaren 90 te komen. De in totaal 16 levels worden begeleid door het soort rock tunes die bijna stereotiep zijn geworden voor dit soort game maar die oh zo goed klinken. Maar het is vooral de goeie humor en talrijke verwijzingen naar vorige Turtles games die Shredder’s Revenge zo memorabel maken.

Vooral de grunts van de Footclan hebben altijd wel een subtiele boodschap voor de spelers. Welke dat allemaal zijn, laten we jullie graag zelf ontdekken, maar voor je ze in mekaar mept, kijk dan even wat ze aan het doen zijn. Ook worden de originele stemacteurs aangetrokken om de paar slagzinnen in te spreken. Het is dat soort knipogen dat aantoont hoeveel liefde de makers hebben voor de Turtles.

Waarom Niet?

Voorbij de nostalgie

Eens je voorbij het retro gevoel kijkt, valt Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge in een paar typische valkuilen voor het beat-em up genre. Zo kan het al wel eens lastig worden om de juiste positie aan te nemen ten opzichte van je vijand en sta je daar maar als een malloot in het niets te meppen.

En ondanks dat TMNTSR een geweldig leuke ervaring is in co-op, is zes spelers te veel van het goeie. Het wordt een onoverzichtelijke chaos mede omdat het aantal enemies omhooggaat als je met meer speelt. Het wordt dan zo druk op je scherm dat het nagenoeg onmogelijk wordt om het overzicht nog te bewaren. Laat dat je vooral niet afschrikken want de sweet spot is met z’n vieren.

Daarnaast had de game gerust wat langer mogen zijn. De herspeelbaarheid wordt kunstmatig verlengd door collectibles te verzamelen maar laten we eerlijk zijn, daar zit niemand op te wachten. Al helemaal niet in een fighting game.

VERDICT

8

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge is een topgame in zijn genre en zal spelers van allen niveaus bekoren. Het is het soort retro-game-in-een-nieuw-jasje dat old school succesvol mengt met hedendaagse mechanics. Dus grijp je nunchucks, ik bedoel je controller. Nodig een stel vrienden uit, bel de pizzakoerier en krijg het gevoel alsof je terug in je zorgeloze kindertijd zit.

Pluspunten
+ Diep en complex combat systeem
+ Vette retro fun
+ Heel grappig!

Minpunten
Geen soundtrack van Vanilla Ice
Met 6 spelen is pure chaos

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge
Beschikbaar vanaf 16/06/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / pc
Gespeeld op PS5 (en Xbox Series S – Game Pass)
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.