“De HP OMEN 16 is een strakke gaming laptop met meer dan degelijke hardware aan boord”

HP Omen 16

Mijn huidige gamelaptop doet ondertussen al een jaar of vijf dienst en begint dus logischerwijs op zijn laatste benen te lopen. Niet dat ik een fervente pc-gamer ben, daarvoor is een laptop uiteraard niet het meest geschikt, maar ik wil wél de vrijheid hebben om te gaan zitten waar ik zin heb. Of ik nu video’s wil monteren aan de eettafel, gamen in mijn hangmat of teksten wil typen op het toilet. 

Keerzijde van de medaille is dat gamelaptops meestal niet goedkoop zijn. Of toch de modellen waarop je de meest recente games op minimaal medium settings kan spelen. Met deze OMEN 16-c0120nd probeert HP het middensegment van gaming laptops te bestoken. Al mag je de adviesprijs van 1699 euro al best pittig noemen. Of hen dat lukt, lees je in deze review.

Waarom Wel?

Stijlvol strak

Laptopfabrikant HP probeert met het OMEN-merk al enkele jaren zijn pijlen te richten op de occasionele en minder occasionele gamers. In maart 2021 mocht ik al even aan de slag met de HP OMEN 15 en nu kreeg ik van HP tijdelijk de OMEN 16 in bruikleen.

Wat meteen opvalt is dat de behuizing en stijl van de laptop niet veel veranderd zijn met diens voorganger. HP kiest hier volgens mij perfect voor een rustiger uiterlijk in vergelijking met andere merken. Verwacht dus geen schreeuwerige hoeken of kleuren, maar je krijgt een stijlvolle zwarte behuizing waarop enkel het monochrome OMEN-logo in het oog springt. Uiteraard hoort bij een gaming laptop  wél de nodige RGB-verlichting, maar ook hier koos HP voor de stijlvolle oplossing. Enkel het toetsenbord is netjes verlicht met kleurtjes en daar ben ik zelf ook wel fan van. Het is bovendien erg prettig typen op het toetsenbord, dus voor mogelijke typo’s in deze review kan ik niet naar het toetsenbord wijzen.

De behuizing zelf is van aluminium gemaakt en voelt dus ook heel stevig aan. Gelukkig valt het gewicht best goed mee en zal je met 2,3kg weinig moeite hebben om hem mee te nemen in je rugzak.

Schoon scherm

Het IPS-scherm heeft met zijn 16,1 inch wel een groeispurt gekregen ten opzichte van vorig jaar. En ook dat is zeker positief te noemen Ik ben wel fan van schermen die iets groter zijn. Al ben ik geen gemakkelijk persoon op dat vlak. 17 inch vind ik te groot, terwijl 15 inch dan weer iets te klein aanvoelt tegenwoordig. Maar het formaat is zeker niet het enige wat belangrijk is aan het scherm. 

Dat is in de eerste plaats wél het feit dat het hier gaat om een mat scherm, iets wat enorm handig is wanneer je buiten zit of veel zonlicht in je scherm krijgt. Ook met het technische aspect zit het wel snor. Want hoewel je hier ‘slechts’ een HD-scherm krijgt, heeft het wel een verversingssnelheid van 144Hz om de beelden lekker vlot weer te geven. De standaard kleuren zijn goed en ook de helderheid van 300cd/m² is voldoende, al mag dat laatste altijd wat feller wat mij betreft.

Aansluitingen genoeg

Ondanks het feit dat de OMEN 16 slechts 22,5 millimeter hoog is, heb je meer dan voldoende aansluitmogelijkheden voor al je accessoires. Zo vind je er drie standaard USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) poorten terug. Maar ook een USB 3.2 Type-C-poortje vinden we terug met een doorvoersnelheid van 10Gb/s. Ook een Display- en HDMI-poort ontbreken niet, net zoals een SD-kaartlezer.

Voor wie niet wil vertrouwen op de WiFi 6E AX210-chip heb ik goed nieuws. Want er is ook een ethernet poort aanwezig waarmee je snelheden tot 1Gbps kan halen. Op audiogebied kan je dan weer aan de slag via de 3,5mm jack of de Bluetooth 5.2-connectie. Tot slot vinden we boven het scherm ook nog een webcam terug met HD-resolutie. Deze breekt geen potten, maar doet gewoon zijn ding.

Voldoende gamekracht

Genoeg over alle uiterlijke kenmerken van deze OMEN 16. Want waar het bij om een gaming laptop uiteraard om draait zijn de ingewanden van het toestel. En ook daar heb ik geen reden om klagen.  In de eerste plaats is er voldoende ruimte om al je games op te slaan dankzij de 1TB SSD. Die reageert snel en zorgt er ook voor dat je snel aan het gamen bent. Het werkgeheugen is dan weer 32GB DDR4 groot.

Voor de processor heeft HP gekozen voor de Zen 3 AMD Ryzen 9 5900HX met een snelheid van 3,3GHz en een turbo van 4,6GHz. Wie wat thuis is in de hardware wereld, weet dat dit niet de meest recente AMD-processor is. Deze werd namelijk begin 2021 geïntroduceerd als hi-end model en presteert op de dag van vandaag nog steeds naar behoren. 

Ook voor de grafische kracht werd gekozen voor een iets ouder model: de Radeon RX 6600M met 8Gb werkgeheugen. Deze mid-range kaart uit 2020 is niet de snelste van zijn generatie maar presteert zeker nog ok. Hoewel hoge framerates op Ultra-settings niet meteen haalbaar zijn

Ik installeerde enkele games om de kracht van de OMEN 16 te testen en moet toegeven dat ik toch aangenaam verrast was van de resultaten. Zeker als je weet dat we hier over hardware spreken van een en twee jaar oud:

  • Doom Eternal: Ultra Settings – Gemiddeld 90fps
  • Forza Horizon 5: Ultra Settings – Gemiddeld 70fps
  • Fortnite: High Settings – Gemiddeld 50fps
  • Microsoft Flight Simulator: Ultra Settings – Gemiddeld 44fps
Waarom Niet?

Wrang trackpad

Hoewel ik dus meer dan te spreken ben over deze OMEN 16, zijn er toch enkele verbeterpunten te noteren. In de eerste plaats vind ik het jammer dat HP niet gekozen heeft voor een USB-C lader en gekozen heeft voor een ouderwetse laptop plug. Nu is dat geen wereldprobleem, maar het had wel mooi geweest moest HP afgestapt zijn van de standaard ronde aansluiting.

Waar ik wél zwaar aan til is het feit dat de trackpad van bedenkelijke kwaliteit is. Het oppervlak is niet prettig om te gebruiken en m’n vinger schuift er ook niet zo goed over. Ik had veel liever gezien moest HP hier gekozen hebben voor een glazen touchpad. Bovendien klinken de toetsen van het trackpad niet lekker, waardoor ik al snel overschakelde naar een externe muis.

VERDICT

8

De HP OMEN 16-c0120nd heeft me weten te verrassen. Want ondanks de iets verouderde hardware aan boord, weet hij best goede prestaties te leveren. Het helpt hier natuurlijk dat HP gekozen heeft voor een Full HD-scherm met 144Hz in plaats van een scherm met een hogere resolutie. Ook het uiterlijk is strak en stijlvol waardoor het niet van de daken schreeuwt dat je met een gaming laptop op stap bent. Het grootste minpunt is wat mij betreft de matige trackpad, maar laat dat de pret zeker niet bederven. 

Pluspunten
+ Stevige, aluminium behuizing
+ Strak design
+ Goede gameperformance
+ Aangenaam toetsenbord

Minpunten
– Matige trackpad
– Standaard laptopplugje, geen USB-C lader

HP OMEN 16
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.