“Obi-Wan Kenobi is voor mij het dieptepunt van de Star Wars franchise”

Obi-Wan Kenobi Star Wars Disney Plus

De lang verwachte Obi-Wan Kenobi serie vertegenwoordigt het slechtste van de Star Wars franchise sinds Disney de alom geliefde space opera overname iets meer dan een decennium geleden.  

Waarom Wel?

Het hele universum liet een zucht van opluchting toen bekend werd dat Ewan McGregor zijn rol als Obi-Wan zou hernemen. Want niemand, werkelijk niemand kan zich een ander acteur voorstellen in die rol. Niet alleen lijkt hij twee druppels water op een jonge versie van sir Alec Guinness, hij belichaamt bijna perfect de waarden van een jedi. Hij is toegewijd, stoïcijns en houdt het hoofd koel onder alle omstandigheden. Bij het grote publiek is hij sinds de Phantom Menace uit 1999 een erg geliefd personage. En die populariteit is alleen maar toegenomen dankzij de Clone Wars waarin hij zeven seizoenen lang de hoofdrol mocht vertolken. Die opluchting sloeg al snel om in ongebreideld enthousiasme. Want de trailer deed alvast vermoeden dat na de teleurstelling van The Book of Boba Fett, Obi-Wan opnieuw balans zou brengen in de wereld van de Star Wars series.

Ewan McG is echter helaas het eenzame lichtpunt aan de intergalactische sterrenhemel, want zijn acteertalent is ronduit verspild aan een serie die nooit tot de emotionele kern van zijn personages raakt en zijn gebreken probeert te verbergen onder een dikke laag overbodige fanservice.

Waarom Niet?

Kenobi de loser 

In de serie treffen we Ben aan als zielige kluizenaar. Hij heeft de Force afgezworen en brengt zijn dagen door als nukkige arbeider in een groezelig slachthuis. Hij sluit zijn ogen voor het onrecht rondom hem. We hoeven er geen doekjes om te winden: Obi-wan is een regelrechte loser. En dat is toch wel een bittere pil om te slikken. Fans van het personage, vooral van de Clone Wars, zijn hun held kwijt. Want Kenobi benadert niet alleen het ideaal van wat een Jedi hoort te zijn, zijn toewijding aan het geloof en de toepassing ervan zijn legendarisch. Om nog maar te zwijgen over zijn talrijke heldendaden. Zo wist hij Order 66 te overleven, keer op keer te weerstaan aan de verleidingen van de Dark Side en zowaar de planeet Anaxas te redden van de ondergang.  Het is dan ook een onbegrijpelijke keuze dat een rechtschapen man met zijn dedication de Force de rug toekeert. Maar goed, hier zijn we dan beland, met een gebroken man die zijn geloof kwijt is. Niet bepaald hoe ik me generaal Kenobi had voorgesteld maar: applaus voor de schrijvers om iets nieuws te proberen. Hopelijk krijgen we in deze zesdelige serie de redenen waarom Obi-Wan van hero naar zero gaat.  

© 2022 Lucasfilm Ltd. & ™. All Rights Reserved.

Na baby Yoda, nu baby Leia 

Na het succes van The Madalorian trekt Disney opnieuw de kaart van ‘de baby’. In het hoofdkwartier van Mickey Mouse moeten ze gedacht hebben: waarom veranderen wat werkt? Wel, ik ben hier om jullie te zeggen dat het niet werkt of beter, niet meer werkt. In essentie krijg je dus opnieuw een zwijgzame vaderfiguur, die tegen zijn zin, een kind uit de klauwen van de slechteriken moet redden. De jonge Leia blijkt zich al snel in het middelpunt te bevinden van een aantal ronduit belachelijke scènes. Zo wordt ze al in de eerste aflevering achtervolgd door een stel uit de kluiten gewassen booswichten die er amper in slaan om een 10-jarig meisje te ontvoeren. Net zoals een Stormtrooper niet kan mikken, kunnen de baddies in Obi-Wan Kenobi blijkbaar niet snel genoeg lopen. Je begint je dan ook luidop de vraag te stellen wat voor onbenullen Darth Vader in dienst neemt. De personeelsdienst van de Empire heeft duidelijk een betere aanwerver nodig.  

© 2022 Lucasfilm Ltd. & ™. All Rights Reserved.

Geforceerde fanservice  

Het is geen geheim dat Disney hard inzet op het commercialiseren van onze collectieve nostalgie. En daar maakt fanservice een groot deel van uit. Maar wanneer een serie alleen wordt opgebouwd uit cameo’s van bestaande personages dan is dat eerder een teken van creatieve bloedarmoede. Ik ben er stellig van overtuigd dat Kenobi een beter serie had geweest indien de makers niet zouden begrensd worden door de rigide Disney-regels. Wat The Clone Wars net zo sterk maakt, is de onafhankelijkheid van de serie om zich te moeten verbinden met het volledige Star Wars universum. Het maakt plaats voor nieuwe personages, nieuwe intriges en schept ruimte voor veel meer vindingrijkheid. Eén van de regels uit de codex van de Jedi is: een Jedi houdt niet vast aan het verleden. Echter Obi-Wan Kenobi, de serie en het personage slagen daar niet in. 

The Third Sister lijdt het meeste onder die fanservice, want in het aanschijn van de almachtige Darth Vader verbleekt ze helemaal. De dame maakt weinig indruk als personage maar helaas ook als actrice. Ik vraag me dan ook af of het niet beter zou geweest zijn om volledig de kaart van Vader te trekken of voluit voor het verhaal van Reva te gaan? Het eindresultaat is noch vis noch vlees of om het in Star Wars termen uit te drukken: Opee noch Gornt. 

© 2022 Lucasfilm Ltd. & ™. All Rights Reserved.

VERDICT

4

Obi-Wan Kenobi is niet de Star Wars serie die je zoekt. Het schildert zijn hoofdrolspeler af als een getormenteerd figuur maar neemt nooit de tijd om zijn publiek uit te leggen waarom Ben Kenobi de Force afzweerde. Bovendien komt de serie pas echt op gang in zijn voorlaatste aflevering en dat is rijkelijk te laat. De occasionele cameo’s, onder andere van Flea van de Red Hot Chili Peppers, en de overvloed aan fanservice kunnen niet verbergen dat Obi-Wan aanvoelt als een gemist blaster shot.  

Pluspunten
+ Ewan McGregor IS Kenobi
+ Darth Vader blijft de coolste Star Wars slechterik

+ Muziek van John Williams

Minpunten
Obi-Wan is een loser
– Ronduit belachelijke scènes met Leia 
Met fanservice alleen maak je geen goeie serie

Obi-Wan Kenobi
Beschikbaar op Disney+
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.

7 gedachten over ““Obi-Wan Kenobi is voor mij het dieptepunt van de Star Wars franchise”

 1. Deze review vind ik toch wat te hard. Er zijn inderdaad een aantal scènes waarbij ik ook de wenkbrauwen hen gefronst, maar over de gehele lijn was deze serie naar mijn mening toch geslaagd. Reva vond ik een toffe toevoeging. Eerlijk gezegd snap ik de kritiek op de acteerprestaties van Moses Ingram niet helemaal. Naar mijn gevoel deed ze dit heel goed. Soms kan een acteur niet meer brengen dan wat de regisseur oplegt, maar om het nu te bestempelen als zeer zwak is toch wel wat overdreven.

  Van een gebroken Obi-Wan naar een Obi-Wan die zijn connectie met de Force terugvindt, vind ik juist heel goed. Stelselmatig zagen we terug de general kenobi die we zagen in clone wars.

  Om het te bestempelen als dieptepunt in the franchise, dan heb je duidelijk the last Jedi niet gezien. Als er van een dieptepunt kan gesproken worden, dan is het toch wel eerder sequels dan deze serie.

  Ieder zijn mening en smaak natuurlijk. Ik lees hier vooral een review van een verzuurde star wars-fan die krampachtig blijft vasthouden aan de originele trilogie en deze serie basht omdat het ‘cool’ is. Heeft het zijn mankementen! Jazeker, maar om het een score 4 te geven is toch wel zeer triest. Soms is het eens beter om in plaats van een glas azijn eens iets anders te drinken bij het bekijken en beoordelen van een serie.

  En nu stop ik met mijn lange brief. Het is niet mijn gewoonte om te reageren, maar deze keer jeukten mijn vingers te hard 🙂

  1. Fijn dat je reageert JanF en de tijd neemt om zo’n lange brief te schrijven. Mijn favo drank is appelsap en dat lijkt natuurlijk wel héél hard op azijn. Ik was overigens ook geen fan van The Last Jedi….krijg nog nachtmerries van die zwevende Leia…yikes. Ik kijk uit naar Andor, dat zal ik bekijken met een frisse pint in de hand!

   1. Frisse punten in de hand kan ik alleen maar toejuichen! Alleen zijn er geen frisse pinten genoeg om een zwevende Leia uit het geheugen te verbannen.

 2. Deze review is los over. Kenobi samen met Rogue One en Mandalorian seizoen 1 (Seizoen 2 was minder) zijn de beste die de franchise heeft gehad sinds de overname van Disney. Kenobi verdiend een dikke 8.

 3. Dit is ook de eerste keer dat ik reageer op een review, maar na het lezen zit ik toch met enkele gedachten die ik kwijt wil.

  Op zich begrijp ik BrunoB zeer goed. Je voelt de “Disney laag” die over de serie hangt. Helaas, want op zich was er veel potentieel. Je krijgt de kans om het verhaal verder uit te spitsen van 2 iconische personages uit de franchise.
  En toch wordt er besloten om zeer veel screen time naar nevenpersonages te laten gaan. Jammer, maar ik heb begrip voor het feit dat ze nieuwe personages willen voorstellen. Alleen is er te weinig tijd. 6 afleveringen van telkens een halfuur? Niet echt veel, als je wilt overbrengen wat er in 10 jaar gebeurd is en daarnaast nog de huidige gebeurtenissen wilt vertellen.

  Dat is volgens mij één van de grootste problemen. Tijd. Over welke tijdspanne gaat de serie? Een week? In 1 week zien we Obi-Wan van zero naar hero gaan. Spoilers: in de seizoensfinale zien we hem terug volledig in tune met the Force, waarbij hij rotsblokken naar Vader zwiert zonder moeite.. terwijl hij amper 3 afleveringen ervoor nog moeite had met het optillen van een kind. Zijn lightsaber skills zijn plots ook terug de oude, terwijl hij ervoor amper het niveau van een Padawan haalde. Hoe verklaar je dat?
  Hetzelfde kan voor Reva gezegd worden. Hadden we misschien meer tijd gehad om haar personage te leren kennen, dan had ik misschien meer empathie gevoeld.

  Het is een gemiste kans. Maar het is natuurlijk ook geen eenvoudige taak. Om alles te laten kloppen binnen canon. Er zijn al zoveel star wars verhalen op zoveel platformen. Comics, films, games, boeken,… En jammer genoeg zijn de makers van de serie niet altijd even op de hoogte van alles. Deborah Chow doet het nochtans niet slecht, maar ze is geen Dave Filoni of George Lucas.

  Maar was het echt ondermaats? Dat zou ik nu ook niet zeggen, ik heb elke week uitgekeken naar de nieuwe aflevering.

  Oh ja en i.v.m alle kritiek op Moses Ingram: vergeet niet dat ze in de eerste plaats een actrice is. Je kan en mag kritiek hebben op het personage, maar om alle verwijt naar haar te gooien? Dat is wat kort door de bocht.
  Zeker alle bedreigingen en racistische opmerkingen, die gaan er los over. Een beetje respect tonen mag wel. 🙂

  Mijn score: 6/10. Van de 6 afleveringen was er eentje voor mij echt ondermaats. De laatste 2 maakten vrij veel goed om het me toch een OK gevoel te geven.

  Just my 2 cents 🙂

  1. Fijn om zo’n uitgebreid antwoord van je te krijgen Achilles101. Het is inderdaad erg jammer dat Moses Ingram om de verkeerde redenen kritiek krijgt. Deborah Chow doet inderdaad haar stinkende best, maar ze krijgt zo weinig om mee te werken. Zoals je zelf al zei: haar grootste vijand is de tijd.

Reacties zijn gesloten.