“Hearthstones: Throne of the Tides mini-set biedt je waar voor je geld”

Een Hearthstone-uitbreiding komt de laatste jaren geregeld in twee waves. Zo heb je traditioneel eerst de release van de échte uitbreiding met nieuwe mechanics, kaarten, modi; kortom the real deal. Eens de storm is gaan liggen, volgt er iets later meestal een mini-set; een set van enkele kaarten die – in tegenstelling tot de boosters – een vaste set van 66 kaarten oplevert. Goed nieuws dus voor de standaard modus-fanaten zoals mezelf!

De nieuwe kaarten volgen volledig het thema van de eerste golf; je kunt het zien als een extra aanvulling op je huidige verzameling, net wanneer de nieuwe uitbreiding wat snelheid begint te verliezen. Maar zijn de kaarten wel hun vijftien euro (of 2000 goudstukken) waard?

Rwlrwlrwlrwl

Hoewel de kaarten in zo’n mini-set vooraf zijn afgelijnd, moet je toch wel degelijk wat geluk hebben. Er kan bijvoorbeeld een super vette Demon Hunter-kaart in de mini-set verschijnen, maar wat ben je ermee als je niet met de Demon Hunter-speelt en de andere kaarten mist om het ultieme DH-deck te bouwen? Wél, ik kan met blijdschap vertellen dat ik deze keer wel veel geluk had. Sta me toe om met jullie tot bovenstaande beredenering te komen.

Wat zijn de coolste wezens in Heartsthone (en World of Warcraft)? Murlocs, natuurlijk! Wie beschikt er sinds kort over een coole Shaman-skin, met name die van de Murloc Deepsea Morgl? Ikke! En ten slotte; welke klasse kreeg een zálige Murloc-kaart aangemeten waarvan de andere synergy-kaarten reeds in mijn verzameling zaten? Shaman of course! Murloc Shaman: Here I come!

Ik heb het uiteraard over Clownfish; een 3/2 Murloc-kaart die voor 3 manapunten gespeeld wordt en een korting van tweemaal 2 manapunten oplevert bij het spelen van de twee volgende Murlocs. Liefhebbers van Murloc-decks gingen helemaal door het lint toen de kaart verscheen! Shaman Murloc is dan momenteel ook een veelgespeeld deck gezien Clownfish voor een gigantische tempo-boost zorgde. Zo kan ik geregeld bij de vijfde/zesde beurt mijn vijand reeds in mootjes hakken!

Poging tot counters

Niet alleen werden bepaalde klassen een stukje sterker; er werd ook geprobeerd om enkele (te) populaire decks de mond te snoeren. Zo zijn er enkele krachtige Control-decks (die het deck van de tegenstander uitputten om zo op het einde hun sterke kaarten te spelen) die wel wat counters konden gebruiken. Een mooi voorbeeld daarvan is Immolate. Immolate is een Warlock-kaart die de tegenstander vervloekt. Een zogenaamd Curse-deck probeert kaarten in de hand of het deck van de tegenstander te krijgen die heel wat schade veroorzaken van binnen uit.

Immolate zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle kaarten in de hand van de tegenstander vervloekt worden. Worden ze binnen de drie beurten niet gespeeld? Dan vliegen ze in brand en zijn ze voor eeuwig verloren. Ik moet er geen tekeningetjes bij maken dat dit behoorlijk veel pijn kan doen in een Control-deck die pas op het einde van zijn rit de grote minions wil spelen… Maar al bij al kregen meer decks eigenlijk een duwtje in de rug dan dat ze werden gecountered. Nog voorbeelden van dergelijke decks naast Murloc Shaman zijn bijvoorbeeld de Thief Rogue (dankzij Jackpot!) Of Control Warrior (Igneous Lavagorger & Tidal Revenant).

Kolossale kers op de taart

In de laatste Voyage to the Sunken City werden de Dredge- en Colossal-keywords in het leven geroepen. Dredge is daarbij een matige variant op de Discover-mechanic, maar Colossal is van een ander (letterlijk en figuurlijk) kaliber. Colossal-kaarten leveren je namelijk extra minions op in de vorm van lichaamsdelen van de gespeelde minion. Dat kan variëren van vier extra tentakels tot twee extra gigantische poten van een krab. De mini-set omvat twee dergelijke minions; Neptulon the Tidehunter en Ozumat. Héél speciaal zijn ze niet, al wil iedereen wel eens zien hoe ze eruit zien als ze op het bord worden gespeeld. Niet alleen zijn de minions het zien waard, maar ook de effecten op het speelbord als ze gespeeld worden.

Kortom; de impact van de mini-set blijft al bij al beperkt. Enkele decks zoals Murloc Shaman en Control Warrior kregen een duwtje in de rug, terwijl Warlock dan weer gebruikt werd om andere Control-decks wat te counteren. Mochten er grotere afwijkingen in de meta zijn, dan zou ik die eerder toewijzen aan de buff patch van enkele weken geleden in tegenstelling tot de komst van deze kaarten. Hoe dan ook zijn ze een leuke verfrissing voor jouw decks; zeker de Colossal-minions zijn leuk pionnen om in jouw verzameling te hebben. Zijn de kaarten echt noodzakelijk om je verder te amuseren met de uitbreiding? Dat weer niet, al krijg je wel waar voor je geld waar het bij boosters dikwijls verkeerd loopt.

Gepubliceerd door Ardtieboy

Een paarse Game Boy Color en Pokémon Red deden de vonk zo'n 16 jaar geleden overslaan. Sindsdien vertoeft Ard menig avond voor zijn consoles om er helemaal op los te gaan, liefst zonder al te veel nadenken. Games die hem geregeld doen gniffelen staan bij Ard op de bovenste plank. Het is dan ook niet vreemd dat titels zoals Borderlands, Destiny, Animal Crossing en Hearthstone op zijn shortlist staan. Verder hackt en programmeert hij zich door het leven met Nalu 🐶 aan zijn zijde.