“Pac-Man Museum+ zal vooral de retro-gamers aanspreken”

Pac-Man Museum+

Pac-Man is ongetwijfeld één van de meest iconische game personages ooit. De kans dat je nog nooit van dat happend kaaswiel hebt gehoord, is waarschijnlijk erg klein. Maar wist je dat er meer dan één Pac-Man game bestaat? In Museum+ (Plus) krijg je ze alle veertien voorgeschoteld.

Waarom Wel?

Een stukje geschiedenis

Retro-gaming zit de laatste jaren in de lift. Met een vijfde generatie console op de markt en pc-hardware die steeds beter wordt, is het niet verwonderlijk dat de iets oudere gamers onder ons met veel nostalgie terugkijken naar de games die ze speelden in hun jeugd.  De originele Pac-Man dateert immers al van 1980. De game werd toen alleen op arcade uitgebracht en bezorgde menige youngsters uren plezier in het lokale lunapark. 

Om een nieuwe generatie gamers toch toegang te geven tot deze klassiekers besloot Namco om in 2014 Pac-Man Museum uit te brengen. Zoals de titel doet vermoeden is dat een verzameling van de beste maar helaas ook slechtste Pac-Man games. Beschouw het als een soort van geschiedenisboek. De compilatie bevatte negen games: Pac-Man (1980), Super Pac-Man (1982, Pac & Pal (1983), Pac-Land (1983), Pac-Mania (1987), Pac-Attack (1993), Pac-Man arrangement (2005), Pac-Man Championship Edition (2007) en Pac-Man Battle Royale (2011). Eén van de meest gehoorde kritieken op die versie, was dat de verzameling niet alle games bevatte. Namco luisterde naar de fans en vanaf deze maand kan je de definitieve collectie Pac-Man games op één disc terugvinden getiteld: Pac-Man Museum+. Met nog eens vijf extra games: Pac-in-Time (1995), Pac-Man arrangement arcade versie (1996), Pac-Motos (2007), Pac’n Roll Remix (2007) en Pac-Man 256 (2016).

Wakka, Wakka

Een review van alle veertien games zou een slaapverwekkend artikel opleveren dus daarom schotelen we jullie een best of voor. De zonder twijfel beste Pac-Man game is de Championship Edition: gecreëerd door de bedenker van de originele game en een eigentijdse interpretatie vol actie en adrenaline. Het bewijst dat ook na dertig jaar de gele bol nog altijd springlevend is en een verdomd goeie game kan opleveren. De eindeloze variatie aan maps zorgt ervoor dat je deze niet snel zal opzij leggen. Het verbetert bovendien de formule van het origineel en pakt de meeste punten van kritiek aan. Tien wakka wakka’s op Tien!

Alvorens Nintendo met Super Mario Bros. de formule perfectioneerde was er Pac-Land. Een platformer met in de hoofdrol Pac-Man met hoed en handschoenen. De fee die onder zijn hoofddeksel woont helpt hem allerhande obstakels te vermijden en zo zijn einddoel te halen. Het is het soort eenvoudige fun waar de Italiaanse loodgieters een patent op hebben maar het werkt hier wel bijzonder goed!

En op de derde plaats staat natuurlijk een co-op game: Pac-Man Battle Royale. Hierin kan je het met zijn vieren tegen elkaar opnemen. Wie zijn drie tegenstanders weet uit te uitschakelen mag zich tot winnaar kronen. Plezier en frustratie gegarandeerd!

Waarom Niet?

Verouderd, niet compleet en achter slot en grendel

De Pac-Man games stammen uit een ander tijdperk in de gaming geschiedenis en dat merk je aan veel van deze titels. Wanneer je met een moderne blik naar de games kijkt, dan zie je vooral verouderde videogames.  De controls zijn niet erg vloeiend, de difficulty is vaak erg hoog en het soort quality of life verbeteringen waar we allemaal zijn aan gewoon geworden, ontbreken. 

Met een plus in de titel zou je toch verwachten dat Museum+ de alles omvattende Pac-Man collectie is? Helaas pindakaas, dat is het niet. Het geweldige Ms. Pac-Man ontbreekt. Maar ook Pac-Man 99 en Pac-Man Vs. zijn niet terug te vinden. Dat is erg jammer want laat dat nu net drie van de best PM games zijn.

Ik kan nog begrip opbrengen voor het ontbreken van een aantal titels. Je weet hoe dat gaat met copyrights en licenties. Maar Namco kiest ervoor om de meeste games te locken. De makers verplichten je om alle games een of twee keer te spelen alvorens je een volgende kan unlocken. Was dat nu echt nodig? Ik vind alvast van niet. Het werkte alleen maar op mijn zenuwen.

Tenslotte is er nog het lunapark of de arcade. Je kan ze inrichten hoe je zelf wil. De spellen verplaatsen, een drankautomaat toevoegen of een tafel. Allemaal erg schattig maar het brengt weinig bij aan de Pac-Man ervaring.

VERDICT

6

Pac-Man Museum+ zal vooral de retro-gamers aanspreken. Het bevat het leeuwendeel van de uitgebrachte Pac-Man titels maar helaas lang niet alles. Wie niet houdt van oude games laat deze beter links liggen want er zitten geen nieuwigheden in. En het blijft natuurlijk jammer dat Namco niet kiest voor een remaster of een remake. Hoeveel keer kan je trouwens een compilatie uitbrengen? Pac-Man Museum zal niet voor iedereen zijn maar voor wie graag in de geschiedenisboeken duikt, is deze game een uitstekend startpunt.

Pluspunten
+ Bijna complete collectie
+ Goeie verzameling voor retro-gamers
+ Nog steeds knappe design

Minpunten
De games zijn verouderd
De arcade brengt niks nieuws
Remake had veel indrukwekkender geweest

Pac-Man Museum+
Beschikbaar vanaf 30/05/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.

3 gedachten over ““Pac-Man Museum+ zal vooral de retro-gamers aanspreken”

  1. Vond het ook wat tegenvallen om langer te blijven hangen vanwege de veroudering. Pac-Man Championship Edition 2 op PS4/ Xbox One blijft een aanrader. Als ik mij niet vergis ooit gratis kunnen claimen op console, wat meer mag gebeuren gezien we dit fenomeen meestal op PC zien. En tijdens corona op PS waren er free games natuurlijk.

    1. Thanks voor je reply DiDi. Ga volledig akkoord. Bij Microsoft pakken ze het overigens beter aan. Daar steken ze dit soort titels onmiddellijk in de Gamepass en daar horen ze mijn inziens ook echt thuis. Goed voor een namiddagske gamen maar niet meer.

      1. Soms kijk je hard naar iets uit en kan het tegenvallen, het is niet anders. Bv. de Mario games vind ik nog steeds goed maar in deze titel is het nostalgie gevoel niet genoeg. En Game Pass is in deze idd een Godsgeschenk 😉

Reacties zijn gesloten.