“Arise: A Simple Story is een prachtige, maar emotionele rollercoaster”

Arise A Simple Story

Ik heb het wel voor een goede indiegame. De budgetten voor dergelijke kleine titels liggen stukken lager dan hun AAA-equivalenten, maar dat betekent tegelijkertijd ook dat de verwachtingen meestal wat lager liggen. Onterecht zo blijkt meestal, want de kans is groot dat het over een klepper gaat.

Voorbeelden van dergelijke parels zijn Braid, Flower en Firewatch. Vooral die laatste was een schot in de roos; een relatief kleine game maar die een belachelijk grote indruk op mij naliet. Arise: A Simple Story komt in de buurt van die laatste, al laten de gameplay en de controls het hier wat afweten. De game was reeds beschikbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One, maar kreeg onlangs een Switch-versie die ik nu onder handen nam.

Waarom Wel?

Meeslepend verhaal

In Arise: A Simple Story ontwaak je als een oude sterke nomade die het leven liet. Je bent getuige van de crematie van het hoofdpersonage waarna de game van start gaat in het hiernamaals. In de rest van de game herbeleef je het leven van de nomade met alle ups en downs van doen. Je kunt deze titel een emotionele rollercoaster noemen, want het hoofdpersonage ondervond heel wat tegenslagen in zijn leven. Doorheen het spel wordt ook geen woord gerept, maar krijg je enkel beelden te zien waarbij je de dialogen zelf kan invullen. Ook het grafisch stijltje zorgt ervoor dat de beelden vrij voor interpretatie zijn; er valt namelijk weinig emotie van de gezichten af te lezen. Het nodigt nog maar eens te meer uit om een versie van jezelf op het personage te projecteren, wat de game alleen maar meeslepender maakt.

Eigenwijze platformer

Arise: A Simple Story brengt zijn verhaal in de vorm van een driedimensionale platformer. Hoewel het simpele, doch sterke verhaal centraal staat, is de game helemaal geen walk in the park. Je moet goed nadenken wat jouw volgende stap wordt en hoe je die tot in de perfectie uitvoert. Gaande van gewaagde sprongen, het op tijd loslaten van een slinger of het klauteren op richels; de controls moeten wel degelijk in de vingers zitten alvorens je progressie doorheen een level zult maken. Dit staat wat haaks tegen die eerder vermelde topper Firewatch, waar een relatief simpele game rond het verhaal werd gebouwd.

De levels an sich zijn stuk voor stuk pareltjes met elk hun eigen accenten. Initieel kom je terecht in een level waar water en ijs centraal staan. Het daaropvolgende level staat dan weer in het teken van bloemen en bijen waarbij je de bijen als een hanglift gebruikt doorheen het level. Mijn persoonlijke favoriet is een level ergens middenin de game waar je het opneemt tegen jouw innerlijke demonen en je razendsnel van lichtpunt tot lichtpunt moet rennen om zo jouw zieltje te redden. Er is echter één constante doorheen alle levels en dat is de rechter joystick.

Back to the future

Naast het korte en krachtige verhaal, is er één mechanic die erbovenuit steekt; het tijdreizen. Met de rechter joystick is het namelijk mogelijk de tijd door én terug te spoelen om zo de spelwereld naar jouw hand te zetten. Zo kun je in het level met zonnebloemen de richting van de bloem bepalen door de stand van de zon te veranderen. Of wat dacht je van een level waar een bosbrand woedt en jij de brand in jouw voordeel moet gebruiken om bepaalde delen van de kaart vrij te spelen? In elk level kun je dus met de tijd spelen, maar toch slaagde de ontwikkelaar erin dat telkens in ieder level op een andere manier te laten gebeuren.

Waarom Niet?

Fanatieke frustraties

Het feit dat de rechter joystick gebruikt wordt om te tijdreizen, betekent dat de joystick niet voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Dat resulteert rechtstreeks in het meest frustrerende element van de game; de vaste camera. Het grootste deel van de game speelt de camera mij geen parten, al zijn er stukken in de game waar de camera mij meermaals de das omdoet.

Meer zelfs; bepaalde delen van de game lijken gewoon onbereikbaar tot een walkthrough op YouTube mij het tegendeel bewijst. Eerlijkheidshalve is het niet enkel de camera die hier vervelend doet, maar zijn het ook de controls die gewoonweg vreemd aanvoelen. Gaande van onlogische toetsencombinaties tot de vreemde opeenvolging van ongewilde acties die jouw personage maakt; allemaal redenen waarbij je geregeld jouw Switch door het raam wil gooien.

VERDICT

8

Arise: A Simple Story omvat een kort en krachtig verhaal dat vrij is voor interpretatie. Die interpretatie zorgde er bij mij voor dat ik een beeld van mezelf op het personage projecteerde wat in een behoorlijk intense game resulteerde. De platformer met eigenwijze tijdreis-mechanics is het perfecte middel om dat verhaal over te brengen, al strooien de vaste camera en onhandige controls geregeld roet in het eten.

Pluspunten
+ Kort en krachtig verhaal
+ Het verhaal is open voor interpretatie door zijn unieke stijltje en afwezigheid van dialogen
+ Tijdreizen met de rechter joystick is een unieke en leuke mechanic

Minpunten
– Korte game met lage herspeelbaarheidsfactor
Controls en vaste camera zorgen geregeld voor frustraties

Arise: A Simple Story
Beschikbaar vanaf 28/04/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op Nintendo Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.