De gamereleases van mei (Sniper Elite 5, Evil Dead: The Game, Trek to Yomi,…)

Monsters come in many forms. Zoveel is duidelijk in mei. Sommigen komen uit de ruimte in de vorm van helse demonen of groteske beesten. Sommigen zijn gewoon menselijk maar branden je dorp plat of voeren boosaardige nazistische plannen door. Anderen zuigen het bloed rechtstreeks uit je lijf of laten je wegrotten in de donkerste kerkers. In ieder geval gaan we het gevecht vol zelfvertrouwen aan! Ook zien we deze maand de terugkeer van onze liefste, bolle veelvraat en de allercoolste Chevrolet.

5 mei

Trek To Yomi (PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Hoe zou jij reageren als jouw volledige dorp vernietigd wordt? Hiroki blijft in ieder geval niet bij te pakken zitten. Hij trekt er op uit om de verantwoordelijken te confronteren. De Edo-periode in Japan vormt het decor voor deze side-scroller die actie combineert met een intrigerend verhaal. De katana staat strak scherp en de shurikens zitten klaar om zich helemaal te smijten. Wat kanonnen en andere nieuwe knallers maken jouw oorlogspakket compleet. Alles rond deze titel ademt de sfeer van klassieke samurai-films. Een gefocust avontuur van een vijftal uren ligt in het verschiet.

Warhammer 40.000: Chaos Gate – Daemonhunters (PC)

De trouwe Warhammer-fanbase heeft opnieuw heel wat moois in het vooruitzicht. Met het nieuwe Daemonhunters is er een vers verhaal vol bloederige hakpartijen. Niemand is veilig voor The Bloom en dus worden de Grey Knights ingezet in deze turn-based RPG. Een diepgaande, tactische kennis van je eigen troepen en combat-opties is nodig om deze helse plaag tegen te houden. De nieuwe campagne wordt enorm filmisch gebracht en kan rekenen op de acteerprestaties van Andy Serkis (ieders favoriete butler in The Batman). Alsof er nog niet genoeg chaos was in het Warhammer-universum. Straks rot alles tot in de verdoemenis!

10 mei

We Were Here Forever (PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

“Breng me wat ik wens of lijd in de eeuwigheid” is de simpele boodschap die een maniakaal lachende gek voor jou heeft. Echt veel keuze heb je niet, want je zit gevangen in zijn puzzel-nachtmerrie in Castle Rock. Achtergelaten, verraden en vol vragen moet je op zoek naar een uitweg van het eindeloze lijden. De We Were Here-reeks is met Forever al aan z’n vierde game toe van standalone co-op puzzle adventure titels. Castle Rock heeft nog steeds ontelbare geheimen die opgelost dienen te worden. Er lurkt nog steeds van alle soorten kwaad in de schaduwen. Op avontuur, vooraleer niémand nog weet dat wij hier ook waren!

Salt And Sacrifice (PS4, PS5, PC)

Fans van sidescroller soulslikes kunnen zich deze maand pijnigen met de opvolger van Salt And Sanctuary. In Salt And Sacrifice krijg je een volledig nieuwe wereld en tijdsperiode waar je enkel kan overleven met extreem precieze aanvals- en verdedigingstechnieken. Als veroordeelde crimineel krijg je nog één kans om te leven, in dienst van de eeuwige strijd tegen nog groter kwaad. Gelukkig ben je zelf geen doetje en weet je van aanpakken. Deze RPG beloont de nieuwsgierige ontdekkers die niet terugdeinzen voor een “Game Over”-schermpje meer of minder. Complex, diepgaand en uitdagend: ben jij bereid om zout én andere offers te brengen?

13 mei

Evil Dead: The Game (PS4, PS5, Xone, XsX, PC, Switch)

Dat asymmetrische multiplayers enorm veel fun kunnen betekenen weten we dankzij horror-titels zoals Dead By Daylight. Dat ze ook enorm kunnen tegenvallen weten we dankzij bijvoorbeeld Predator: Hunting Grounds. In welke categorie deze Evil Dead zal vallen moeten we afwachten maar we leven op hoop. Met de originele acteurs uit de iconische filmreeks die komen opdraven zijn er goede tekenen aan de wand. 4 klassen van survivors nemen het op tegen The Warlord, The Puppeteer en The Necromancer. Maar wie kan er wat beginnen tegen Ash en z’n kettingzaag? Je vecht ijzingwekkende thrillers uit langs de “cabin in the woods” van de films en andere legendarische locaties. Je eigen horrorfilm maken en beleven, wat wil een angstig mens nog meer?

19 mei

Vampire: The Masquerade – Swansong (PS4, PS5, Xone, XsX, PC, Switch)

Het is niet omdat deze vampieren meer dan honderd jaar oud zijn dat ze niet meer sexy kunnen vechten. Als de orde en wanorde grondig door elkaar worden geschud in de world of darkness komt de story-driven narrative van Swansong op gang. Al jouw sociale interacties en beslissingen hebben gevolgen in deze RPG. Een goede vampier wéét wanneer z’n buitenmenselijke krachten te gebruiken en wanneer niet. Ook zijn het blijkbaar enorm goede detectives. Ze krijgen dan ook meer dan genoeg mogelijkheden om te trainen, met al die complotten, moorden en verdachten. Niet enkel de tanden staan vlijmscherp in Swansong.

20 mei

Dolmen (PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Je pakt een cocktail mixer en smijt er gelijke porties Outriders, Doom, Returnal en Monster Hunter in. Goed schudden, kruiden en je hebt Dolmen. Deze nieuwe sci-fi RPG brengt een mix van actie en horror waarbij je ervoor moet zorgen dat jouw tijdlijn niet vernietigd wordt. Op Revion Prime ga jij met een heel arsenaal aan de slag om de machtige kristallen die de realiteit kunnen aanpassen terug te halen, de zogenaamde “Dolmen”. Met een mix van melee en ranged combat neem je het op tegen elk hels creatuur dat aan grote snelheid op je af komt gestompt. Er vallen nog heel wat gore beesten te temmen vooraleer ze op Revion aan een kindvriendelijke zoo kunnen beginnen.

26 mei

Sniper Elite 5 (PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Een slo-mo schot in de kloten! Het is ook bij mij de eerste gedachte die onbeholpen puberaal naar boven komt bij het horen van Sniper Elite. In het vijfde hoofddeel van deze reeks gaan we in de grootste, meest levendige mappen ooit aan de slag. Samen met het Franse verzet probeer je in 1944 Operation Kraken te stoppen, een duivels plan van de Nazi’s om de oorlog te beëindigen. De gunplay-fysica kent nieuwe hoogtes en jawel hoor, ook de iconische X-ray kill-cam is volgens de developers brutaler dan ooit. Heerlijk grotesk precisiewerk, voor minder halen we onze grote kalibers niet boven.

27 mei

Pac-Man Museum + (PS4, PS5, Xone, XsX, PC, Switch)

Acht jaar geleden kregen we met Pac-Man Museum al een compilatie die ons tien Pac-Man titels opnieuw liet beleven. De geschiedenis van onze schattige veelvraat is echter zo groot dat we nu een sequel krijgen. Wat we in de originele compilatie kregen is opnieuw aanwezig, met 5 éxtra titels waaronder Pac-In-Time (1995) en Pac-Man 256 (2016). 15 games van de jaren ’80 tot de hedendaagse titels zijn gebundeld in Museum +. Met bijna 40 jaar tussen de oudste en meest recente titels is dit dus op z’n minst een serieuze trip down memory lane te noemen. Waar is de tijd dat ik aan m’n GameBoy gekluisterd zat met onze bolle amigo op het scherm?

31 mei

SnowRunner (PS5, XsX)

Mijn Chevrolet is cooler dan die van jou. Althans, hij kan beter tegen overstromingen, gebroken pijpleidingen en ander ruw terrein. De Chevvy Kodiak is één van de zestig voertuigen waarmee je in 15 sandboxes aan de slag kan in SnowRunner. Er is heel wat ruw terrein dat overwonnen moet worden in deze simulator. Natuurlijke én menselijke rampen vormen steeds de obstakels tussen jou en jouw doel. Met een ingenieus damage systeem komt deze titel nu ook naar de nieuwe generatie consoles om extra respect te kweken voor de waaghals-truckers van deze wereld.

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.