Kirby viert vandaag zijn 30e verjaardag!

Kirby 30th Birthday

Vandaag is het exact 30 jaar geleden dat het grote publiek voor het eerst kennis maakte met de schattigste roze blob ter wereld: Kirby.

Op 27 april 1992 verscheen Kirby’s Dream Land op de GameBoy in Japan en gamers waren meteen verkocht. Daarna volgen er nog heel wat games op onder andere de Super Nintendo, GameCube, Nintendo DS en Wii. Vorige maand verscheen de nieuwste game in de reeks: Kirby en de Vergeten Wereld waarmee Kirby de succesvolle overstap maakte van 2D naar 3D.

Ik heb goede herinneringen aan Kirby’s Dreamland, een game die ik op mijn GameBoy speelde tijdens de autorit naar Oostenrijk als kleine jongen.

Maar mijn liefde voor Kirby is alleen maar gegroeid na het lezen van het boek Super Mario: How Nintendo Conquered America van Jeff Ryan. Een gigantisch interessant boek over de geschiedenis van het Japanse bedrijf waarin ook duidelijk wordt dat het wel eens helemaal anders had kunnen lopen met het huidige succesverhaal.

In 1984 werd Nintendo door Universal Studios voor de rechter gedaagd omdat deze laatste vond dat het toenmalige kleine Japanse bedrijf iets te veel naar King Kong had gekeken toen ze Donkey Kong als Mario’s vijand creëerden. Het leek een verloren zaak en Nintendo keek de sluiting recht in de ogen. Maar een Amerikaanse advocaat wist het pleit toch in het voordeel van Nintendo te beslechten, waardoor de toekomst van het Japanse bedrijf verzekerd was. De naam van deze advocaat? John Kirby. En als dank voor zijn bewezen diensten vernoemde Nintendo het schattige en goedlachse roze gamepersonage naar deze man. 

Zo zie je maar dat er meer schuil gaat achter de zuiggrage roze bol die Kirby heet.

Gelukkige verjaardag!

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.