“Kirby en de Vergeten Wereld is de ultieme feelgood-game op Nintendo Switch”

Kirby En De Vergeten Wereld

Ik beken: ik heb een zwak voor een schattige, roze blob genaamd Kirby. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat Kirby een van de eerste games was die ik uitgespeeld heb op mijn allereerste Game Boy. Anderzijds is het ook de aandoenlijke, guitige sfeer die rond elke Kirby-game hangt. Toen Nintendo en ontwikkelaar HAL Laboratory aankondigden dat Kirby naar de 3D-wereld zou gebracht worden, was ik zowel enthousiast als zenuwachtig. Zou Kirby nog wel even schattig als relevant zijn in 3D? Ik zocht het voor jullie uit!

Voordat ik aan mijn bespreking van Kirby en de Vergeten Wereld begin, wil ik toch even een korte geschiedenisles geven. Want achter Kirby gaat een interessant, en voor Nintendo zeer belangrijk, verhaal schuil. In 1984 werd Nintendo door Universal Studios voor de rechter gedaagd omdat deze laatste vond dat het toenmalige kleine Japanse bedrijf iets te veel naar King Kong had gekeken toen ze Donkey Kong als Mario’s vijand creëerden. Het leek een verloren zaak en Nintendo keek de sluiting recht in de ogen. Maar een Amerikaanse advocaat wist het pleit toch in het voordeel van Nintendo te beslechten, waardoor de toekomst van het Japanse bedrijf verzekerd was. De naam van deze advocaat? John Kirby. En als dank voor zijn bewezen diensten vernoemde Nintendo het schattige en goedlachse roze gamepersonage naar deze man. 

Ook dit verhaal zorgt er bij mij voor dat Kirby een speciale plaats heeft in mijn gamershart. Maar genoeg geschiedenisles, tijd om mijn bevindingen van Kirby en de Vergeten Wereld neer te pennen…

Waarom Wel?

Urbexen met Kirby

Ons avontuur start op het moment dat onze goedlachse roze vriend Kirby op wandel is. Zijn goed humeur wordt letterlijk weggezogen wanneer een grote vortex hem, zijn planeet Popstar én de schattige Waddle Dees meetrekt naar een mysterieuze wereld. Deze Vergeten Wereld lijkt een post-apocalyptisch kantje te hebben en wordt gerund door de Beestenboel die op één ding uit zijn: het gevangen nemen van alle Waddle Dees. Aan jou én je nieuwe vriendje Elfilin om orde op zaken te stellen en de Waddle Dees te bevrijden.

Je reis neemt je mee doorheen verschillende werelden die elk op hun eigen manier uitblinken. Zo zal je onder andere een door de natuur opgenomen stad én, mijn persoonlijke favoriet, een pretpark verkennen op zoek naar de Waddle Dees. Probeer er zoveel mogelijk te vinden, want aan het eind van elke wereld zullen ze je goed kunnen helpen. 

De levels an sich zijn niet altijd bijster lang, maar wél ontzettend leuk om te spelen. Elke wereld telt zo’n vijftal levels die best lineair zijn. Daarnaast vind je in elke wereld nog extra schattenpaden terug waarin je game capaciteiten op de proef worden gesteld in tijd gebaseerde challenges. Een leuke toevoeging die voor extra uitdaging zorgt. 

Zuigt harder dan een Dyson

Uiteraard beschikt Kirby opnieuw over de nodige zuigkracht om zo zijn kopieerkracht ten toon te stellen. In totaal kan hij twaalf verschillende krachten overnemen waaronder de meest gekende vuur-, ijs- en zwaardkracht. Maar er zijn natuurlijk ook splinternieuwe krachten die hun intrede doen. Zo kan je jezelf veranderen in een boor om tunnels te graven onder vijanden of word je een soort Indiana Jones met de Avonturier-kracht. Met deze laatste kan je je vijanden vanop afstand uitschakelen met een pistool.

Het mooie is dat je jouw krachten kan upgraden waardoor je bijvoorbeeld je vuurkracht kan opschalen naar de kracht van draken. Dit ziet er niet alleen fantastisch uit, maar geeft de gameplay ook een andere dynamiek. Vooral omdat je gaandeweg je favoriete krachten samen kan gaan zetten en als een wervelwind doorheen de levels kan gaan.

Maar dé ster van Kirby en de Vergeten Wereld zijn de veelbesproken mondvol-transformaties. Hiermee kan Kirby kenmerken van bepaalde grotere voorwerpen overnemen die hij niet helemaal kan inslikken. Zo kan hij met een drankautomaat blikjes afschieten op vijanden, met een auto rondscheuren of veranderen in een grote lamp waardoor hij een beetje doorzichtig wordt. Een grappig zicht én handig om weten dat Kirby blijkbaar geen botten in zijn lichaam heeft…

Met twee is het altijd plezanter

Naast het feit dat je de game in je eentje kan spelen, is het ook mogelijk om volledig in coop te spelen. De tweede speler krijgt de controle over een Bandana Waddle Dee die met zijn speer en andere aanvallen Kirby kan bijstaan. Deze mode is ideaal voor een kleinere broer/zus of om met je zoon/dochter te spelen. Maar ook volwassenen kunnen zonder problemen en met veel plezier de game instappen als Bandana Waddle Dee, want door zijn unieke speelstijl voegt hij meer dan genoeg uitdaging toe aan de multiplayer. 

Deze mode onderstreept bovendien ook nog eens het punt dat Kirby er is voor iedereen. Niet alleen door zijn gameplay, maar ook door de schattige en charmante uitstraling. Alles gebeurd op zo’n opgewekte manier dat Kirby en de Vergeten Wereld ongetwijfeld een glimlach op je gezicht zal toveren. Dat deed het alleszins zeker bij mij.

Twee moeilijkheidsgraden

Ontwikkelaar HAL Laboratory heeft bovendien het grootste kritiekpunt op Kirby, de moeilijkheidsgraad willen aanpakken door je twee keuzes te geven: Groen als gras en Wild. De eerste optie geldt als instap voor iedereen die de game met vingers in de neus wil voltooien of wie niet echt bekend is met platform games. De moeilijkheidsgraad Wild maakt de game iets uitdagender, maar zeker niet moeilijk. Je levensbalk wordt gehalveerd en je wordt minder bij de hand genomen. Een welgekomen afwisseling, maar Kirby is en blijft een erg gezapige maar vooral charmante game waarin je nooit écht in de problemen komt. En dat mag wat mij betreft ook wel eens. 

Waarom Niet?

Geen ultieme vrijheid

Hoewel je in de trailers meermaals de indruk kreeg dat we hier een open wereld-game à la Mario Odyssey zouden voorgeschoteld krijgen, geeft Kirby en de Vergeten Wereld allesbehalve hetzelfde niveau van vrijheid. Ja, er is een schattige overwereld en hub in de vorm van het Waddle Dee-dorp, maar de levels an sich zijn erg lineair. 

Dit was misschien ook wel te verwachten, want deze Kirby-game is net zoals zijn voorganger bedoeld voor jong, oud en alles ertussen. Het bewijs daarvan is dat je slechts twee moeilijkheidsgraden hebt: Groen als gras en Wild. Deze kan je best vertalen als supermakkelijk en makkelijk. Verwacht dus geen eindeloos moeilijke puzzels of eindbazen, maar een gezapige game die vooral de wereld is ingezet om mensen te plezier en een lach op je gezicht te toveren. Dat is zeker geen minpunt, maar het is wél iets om rekening mee te houden als je nog nooit een Kirby-game hebt gespeeld. 

60fps alstublieft

Kirby en de Vergeten Wereld mag er dan wel fantastisch goed uitzien, toch loopt ontwikkelaar HAL Laboratory ook met deze game tegen de beperkingen van de Nintendo Switch aan. Zo draait de game op ‘slechts’ 30 frames per seconde. Dit is zeker niet slecht, vooral omdat ik tijdens mijn speelsessies geen framedrops wist te bespeuren. Maar toch speelt Kirby daarom niet zo vlot zoals bijvoorbeeld Mario Odyssey die zich wél op 60 fps laat bespelen. Bovendien merkte ik op dat vijanden in de verte er beduidend slechter uitzien én erg houterig bewegen. Pas wanneer je dicht genoeg komt, lijken deze op 30 fps gerenderd te worden. Ik blijf dus mijn hoop zetten op het feit dat Nintendo dit jaar eindelijk een écht nieuwe generatie Switch-console aankondigt…

VERDICT

9

Kirby maakt met de Vergeten Wereld zijn langverwachte overstap naar de 3D-wereld. Die overstap is niet alleen ontzettend geslaagd en voelt zelfs aan alsof de Kirby-games altijd zo gespeeld moesten worden. Bovendien is ontwikkelaar HAL Laboratory erin geslaagd om de charme en schattigheid van Kirby perfect te vertalen naar semi-open werelden. Want hoewel je de indruk krijgt dat je veel vrijheid krijgt, is en blijft het een vrij lineaire game. Ook de moeilijkheidsgraad is traditiegetrouw erg laag, ondanks de toevoeging van twee moeilijkheidsgradaties. Hierdoor zullen zowel de jongste gamers als de doorgewinterde gamer die op zoek is naar een luchtige, feelgood-game zich perfect kunnen amuseren met deze schattige roze blob. Je zou Kirby en de Vergeten Wereld zelfs de anti-Elden Ring kunnen noemen: schattigheid en spelplezier voorop! 

Pluspunten
+ Schattige, charmante gameplay
+ Tovert gegarandeerd een glimlach op je scherm
+ Zeer geslaagde overstap naar 3D
+ Mondvol-mogelijkheden
+ Coop-multiplayer
+ Voor elke leeftijd

Minpunten
– Framerate van 30 fps
– Voor sommigen écht wel te makkelijk

Kirby en de Vergeten Wereld / Kirby and the Forgotten Land
Beschikbaar vanaf 25/03/2022
Beschikbaar op Nintendo Switch
Gespeeld op Nintendo Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.