“Shredders blinkt uit in ambitie en ziet er behoorlijk goed uit voor zo een kleine indiegame”

Veel Belgen vertrekken traditiegetrouw op skireis tijdens de Paasvakantie. Niks zo ambitieus weggelegd voor deze redacteur dit jaar: ik vreet al genoeg sneeuw op de virtuele slopes van het amusante – en Belgische – Shredders.

Waarom Wel?

Skate

Shredders wist al best wat aandacht naar zich toe te trekken sinds een intrigerende reveal trailer. Zelfs “Mister Xbox” himself Phil Spencer gaf aan ten zeerste uit te kijken naar deze kleine doch ambitieuze snowboarding game.

En met recht en reden: het Belgische Foampunch mikt met Shredders niet alleen op een nostalgische revival van games à la Amped en SSX, het lijkt meteen ook de Skate der snowboarding-titels te willen neerzetten. Het resultaat is een extreme sports-game die ergens zweeft tussen arcade-like en realistisch.

Een hybride die best te pruimen valt eens je de ietwat omslachtige controls in de vingers hebt. Wees gewaarschuwd: er zit een behoorlijke leercurve verstopt onder de skibril van deze titel.

Zo gebruik je de twee sticks van je controller om lateraal te draaien of flips te doen. Dat in combinatie met de triggers die je toelaten te springen en veilig te landen, alsook de shoulder buttons van je Xbox-controller om grabs te doen, zorgt ervoor dat je met enkele vingers in de knoop best impressionante toeren kan uithalen.

Niet evident, maar het is des te bevredigender wanneer je eindelijk foutloos tricks weet te landen en in een ware flow de berg af kan glijden.

Re-Shredders

Waar de game zich onderscheidt van z’n genregenoten, is de mogelijkheid om tricks te kunnen re-shredden. Dan ga je net zoals in racegames als GRID of Forza Horizon enkele seconden terug in de tijd om een gefaalde trick opnieuw te proberen.

Een fijne toevoeging, zeker omdat dit type games je soms met een zeker gevoel van hulpeloosheid kan opzadelen. In tegenstelling tot skateboarding-titels (waar ik eerlijk gezegd een pak meer ervaring mee heb), kun je op een slope nu eenmaal niet even terug naar boven glijden om het opnieuw te proberen.

Voor die-hard fans van het genre voelt dit soort functionaliteit wellicht aan als een soort valsspeel-knop, maar voor de meer casual sneeuwvreter als ondergetekende voelt het in ieder geval aan als een welkome toevoeging. Het maakt de steile leercurve ook meteen iets draaglijker.

Ambitieuze indietitel

Laat het duidelijk zijn: Shredders heeft hoge ambities, maar blijft een indiegame. Het lijkt een interne tweestrijd die voortdurend de kop opsteekt. En toch blijft het petje af voor wat de makers met deze titel verwezenlijken.

Zo tekenden meerdere merken in op dit sneeuwfestijn, waardoor je algauw vette branded gear zoals nieuwe boards, mutsen, vesten, skibrillen en botten unlockt. Al die swag kan je dan weer op de behoorlijk ruime pistes in de game showcasen aan andere spelers, die shared world-gewijs jouw gameplaysessie binnen komen gegleden.

Er tekenden zelfs enkele pro snowboarders present om hun stem te verlenen aan de onherkenbare figuren die meespelen in het korte verhaal van de game.

Dit alles zorgt voor een behoorlijk uitgebreide basis waar Foampunch lustig op kan verder bouwen. Met een beetje meer tijd, liefde en budget kan Shredders uitgroeien tot een heuse snowboarder-droom.

Waarom Niet?

Cringe

Shredders lijkt serious business wanneer het op gameplay aankomt, maar slaat een heel andere toon eens je in het verhaal duikt. Dit verhaal, wat basically een reeks missies is om je te helpen de controls in de vingers te krijgen, hangt aan elkaar in een reeks cutscenes waarin jij een lid van Shreddageddon vertegenwoordigt, een YouTube-duo dat in een ambitieuze Invitational probeert binnen te geraken.

Het probleem is niet zozeer de opzet van het verhaal, want die ligt in lijn met genreconventies. Eerder het povere stemmenwerk en de flauwe moppen die de boel luchtig en tongue-in-cheek moeten houden zorgen voor een zekere cringe-factor.

Zo kom je vroeg in de game een pro boarder tegen die onherkenbaar is in z’n dikke skipak en onder een grote skibril. Het excuus? “These lousy game developers man, spending all of their budget on booze and parties.” Mja …

Acteren in de badkamer

Het is trouwens in dat stemmenwerk dat je meteen het indie-kantje van de game voelt doorschemeren. Het klinkt alsof verschillende stemmen op uiteenlopende locaties werden opgenomen met verschillende apparatuur.

Zo klinkt het ene personage alsof hij in een badkamer aan het bellen is, terwijl de andere z’n audio met Zoom of Teams opgenomen lijkt. Een begrijpelijke tekortkoming gezien het om een indiegame gaat die in coronatijden werd gemaakt, maar alsnog een beetje een jammere zaak.

Leeg

Het grootste gemis zit echter in de content die de game momenteel biedt. Na de story mode die je een kleine vijf uurtjes zoet houdt kun je in de ruime spelwereld nog wel wat collectibles jagen om nieuwe gear te unlocken, maar verder valt er niet zo heel veel te doen.

De game voelt veeleer leeg aan met een gebrek aan NPCs om de sfeer erin te houden en eventuele challenges om te completen. Ik merk ook dat het de cosmetics die je kan vrijspelen voor mij niet reden genoeg blijken om terug te keren naar de game. Hier had ik iets meer progression systemen verwacht die je steeds doen hunkeren naar meer.

Zoals het nu staat is de game er eentje voor echte liefhebbers die kicken op digitaal snowboarden en die genoeg hebben aan het landen van enkele vette tricks. Voor gamers als ik mag er echter nog wat meer content in zitten. Gelukkig is dit iets waar Foampunch zich post-release goed op kan toeleggen.

VERDICT

6

Shredders blinkt uit in ambitie en ziet er behoorlijk goed uit voor zo een kleine indiegame. Jammer genoeg wil dat zeggen dat er op vlak van presentatie en content hier en daar offers moesten worden gemaakt. Dat neemt niet weg dat deze titel alles in huis heeft om effectief de Skate van z’n genre te worden. De basis is er al. Nu nog wat meer inhoud. Aangezien de game beschikbaar is via Game Pass en je elders een kleine dertig euro kost, hebben liefhebbers van het genre in ieder geval weinig excuses om deze geen kans te geven.

Pluspunten
+ Solide basis voor een lijvige snowboardgame
+ Eens je de controls in de vingers hebt is de gameplay een waar genot
+ Re-shredden is een Godsgeschenk voor klungelige snowboarders als mezelf

Minpunten
Zeer cringe-y verhaaltje
Voice acting zowel qua sound als acteerwerk niet super
De game mist een hoop content om je engaged te houden

Shredders
Beschikbaar vanaf 17/03/2022
Beschikbaar op Xbox One / Xbox Series X|S / PC (Steam)
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.