“De EPOS H3PRO Hybrid is dé alles-in-één headset voor de entertainmentliefhebber”

Een tijdje geleden kreeg ik de kans om de EPOS H3 Hybrid te testen. Een heel comfortabele headset, die veel flexibiliteit heeft en een indrukwekkend totaalgeluid. Ook ideaal is dat hij werkt op pc, consoles én mobiele toestellen via Bluetooth. Vervelend vond ik wel dat er geen dongle bijzat om hem op de consoles aan te sluiten. Dat gaat nog steeds via een 3.5 mm-kabel die je op je controller moet aansluiten. Ik ben dan ook heel benieuwd of de EPOS H3PRO Hybrid de ultieme all-in one headset is, en dan bedoel ik net iets beter dan de H3 Hybrid, en vooral geen gedoe met kabels.

Het minste wat je kan zeggen is dat de EPOS H3PRO Hybrid een high end headset is, zeker wat de prijs betreft. Deze headset schaf je aan tegen de prijs van 279 euro, dat is 100 euro meer dan de EPOS H3 Hybrid die ik eerder testte. Ik ben dan ook razend benieuwd in welke mate, en met welke unieke features, deze headset me qua geluid en mogelijkheden uit mijn welriekende sokken zal blazen.

Nu hoop ik persoonlijk van wel, zeker als je weet dat EPOS volop inzet op esports. Een belangrijk gegeven om niet alleen visibiliteit te creëren maar ook om informatie en feedback te vergaren die hen nog beter in staat moet stellen om straffe headsets te ontwerpen. En het is hun menens! Zo heeft EPOS al verschillende grote esports samenwerkingen/partnerships bekendgemaakt, zoals het nieuwe partnership met esports team Heroic en de verlenging van het partnership met de toernooiorganisator BLAST Premier.

Waarom Wel?

Crafted to Last, Designed to Excite (mét twee jaar garantie)

Het eerste wat opvalt aan de verpakking is dat deze even mooi en verzorgd is als die van de H3 Hybrid.Right in your face een mooie stijlvolle afbeelding van de headset die hem meteen meer klasse geeft qua uitstraling. In de rechterbovenhoek natuurlijk de merknaam EPOS, en links onderaan het type, namelijk H3PRO Hybrid, met daarbij de vermelding Closed Acoustic Wireless Headset. De volledige verpakking is in het zwart waardoor de goudkleurige toets van de headset als het ware van de verpakking afstraalt. Als je deze verpakking in het rek ziet hangen, dan valt deze zeker op. En als je dan de rechterzijkant erbij neemt, dan zie je eigenlijk de afbeelding van de volledige headset. Met ook op die rechterzijde nog eens het merk, type en Closed Acoustic Wireless Headset-vermelding.

Op de bovenkant staat naast de naam en het type, ook duidelijk vermeld dat je kan rekenen op twee jaar garantie. Best goed voor iemand die net als ik dagelijks de headset gebruikt om te gamen, te schrijven, YouTube-filmpjes bekijken en muziek te beluisteren, en meetings te volgen.

Op de linkerzijde staat, in verschillende talen maar geen Nederlands, wat je mag verwachten van de inhoud. Wat me meteen in het oog springt is het woordje dongle! Eerst lezen we bovenaan dongle met lage latentie voor lag-vrij draadloos gamen, gelijktijdige Bluetooth-veelzijdigheid en verbeterde ruisonderdrukking voor volledige immersie in het spel. Klinkt goed en veelbelovend denk ik dan.

Op de achterzijde van de verpakking nogmaals een hele mooie afbeelding van de headset en de voornaamste specs, en hoe je ze kan aanzetten. Beginnen doe ik met de afneembare boom-arm, een low-latency connection, dual wireless connection en verbeterde noise cancellation. Dan ook nog de slogan “Crafted to Last, Designed to Excite”.

Dan de inhoud, wat zou er in de doos zitten? Uiteraard H3PRO Headset, H3PRO Dongle, USB-kabel, USB-A extension kabel, consolekabel (3.5 mm) en boom-arm afdekkapje. Verder de bevestiging dat de headset compatibel is met pc, PS4 en PS5 (low-latency), pc, Switch, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en Mac (wireless) en tot slot Bluetooth-ondersteuning voor mobile. De kleur die ik mag testen wordt omschreven als racing green, een audioracemachine met andere woorden.

Last but not lease geeft EPOS ook hun missie en visie mee op de verpakking, en die luidt als volgt: “Gemaakt voor diegenen die hoge eisen stellen aan de kwaliteit van hun audio-devices. Wij maken oplossingen met hoogwaardige materialen die gebouwd zijn om lang mee te gaan, en bieden de perfecte balans tussen uitstekende audio en comfort. De echte magie gebeurt wanneer gebruikers de zuiverheid van het geluid ervaren, de helderheid van de spraak en het verschil dat dit alles maakt voor alles wat ze willen bereiken.

Met liefde verpakt en ingepakt

Bon, ik ben heel nieuwsgierig en popel om de doos te openen. En ook dit vormt geen probleem. De verpakking laat zich netjes openen, zonder dat je deze hoeft te beschadigen. Iets wat jammer zou zijn want ik hou alle verpakkingen netjes bij. Maar laat me eerst eens checken of de inhoud wel degelijk klopt…

Ja hoor, de headset ligt mooi verpakt en ondergestopt in een zacht bedje van kunststof dat perfect de vorm aanneemt van het toestel. Daaronder netjes weggestoken in een kartonnen verpakking de extra’s, zijnde een USB-kabel om de headset aan te sluiten op pc en op te laden, het afdekkapje voor de boom-arm microfoon, een consolekabel (3.5 mm), USB-A extension kabel, de handleiding én de dongle. Dan toch echt draadloos gamen op console? Ik popel om het te proberen.

Stijlvolle, lichte, comfortabele en verdomd mooie premium headset

Dit is absoluut geen gewone headset. Deze straalt, nog voor je hem opzet, pure klasse uit. Hij is verdomd mooi in dat Racing Green met die goudkleurige afwerking. De looks alleen al verdienen een gouden medaille vind ik. Laat ik hem eens even uitkleden voor jullie. Beginnen doe ik met de linkerzijde, meer bepaald de boom-arm microfoon. Ook deze zit weer stevig bevestigd door middel van een al even stevige magneet waardoor je geen schrik moet hebben om hem te bedienen of te verwijderen. Hij beweegt soepel waardoor je hem eenvoudig kan positioneren. Net als bij de EPOS H3 Hybrid kan je hem helemaal omhoog klikken om zo de microfoon te (de)activeren. Verwijder de boom-arm, plaats het bijgeleverde dekseltje in de plek en de headset blijft er even strak en mooi uitzien. En je kan er zo mee over ’t straat lopen/joggen/wandelen en tegelijkertijd stijlvol muziek beluisteren of bellen.

De hoofdband, omgeven door kunststof en in de hoogte verstelbaar sluit mooi om mijn hoofd. Een ingebouwde roestvrijstalen schuifknop in de hoofdband met lengte-indicatoren en klikstops helpen me de best passende pasvorm te onthouden. Hetzelfde kan gezegd worden van de twee ovaalvormige oorschelpen. Beide werden mooi afgewerkt met zacht leder en een fijne zachte kunststof. Hierdoor voelen ze best aangenaam op mijn oren en spannen ze niet. Bij de H3 Hybrid stelde ik me de vraag of mensen met iets ‘grotere’ oren geen last zouden hebben. Ik kan je hier bevestigen dat ze toch net iets beter om mijn oren passen dan bij de H3 Hybrid. Mijn oren voelen meer, hoe zal ik het zeggen, verpakt en afgedekt aan, en de headset spant niet op mijn oren. Door de gebruikte stof en ovalen vorm is er geen druk is op mijn oren, want de kussen gaat rond en niet op je oren. Begrijp je? Dit zorgt ook meteen voor passieve noice cancellation. (Wat zeg je schat? Afwassen? Sorry ik hoor je niet…)

We zakken even wat lager. Onder de boom-arm vind ik het aan/uit-knopje, daarnaast de aansluiting voor de USB-kabel en de toegang voor de 3.5 mm kabel voor consoles. Ook het lichtje natuurlijk niet vergeten zodat ik weet (of me herinner) of hij aan/uit is. Niet vergeten mee te geven dat er ook een tweede, kleine microfoontje net boven de aan/uit-knop is. Handig wanneer je op stap bent of de headset gebruikt zonder de boom-arm. Aan de rechterzijde vind ik op de oorschelp een makkelijk te bedienen en geïntegreerde volumeregelaar en een knopje om te verbinden met bluetooth. Daarnaast ook een knopje om de Active Noise Cancellation te activeren.

De headset voelt trouwens goed aan, weegt zo’n 288 gram en is zeer aangenaam om dragen. Alles is goed bereikbaar en vooral goed gepositioneerd zodat ik overal makkelijk aan kan tijdens het gamen (of het bekijken van een film of serie).

Ook nog iets over de stevigheid van de headset. Hij mag dan wel slechts 288 gram wegen, hij is best stevig gebouwd. De combinatie van plastiek, kunststof en metaal zorgt ervoor dat elk element op de juiste plek zit, en vooral blijft zitten. Denk hier in de eerste plaats aan de verbinding van de hoofdband naar de oorschelpen, de schuifband en ook de magneet waarmee de boom-arm verbonden is aan de hoofdtelefoon.

Ready, set… eerst even opladen en batterij checken

De vraag is natuurlijk hoe lang de batterij meegaat, en hoeveel tijd ik nodig heb om deze op te laden. En of het gebruik van de Active Noise Cancellation (ANC) een invloed heeft op het verbruik van de batterij. En dat is wel het geval… (maar absoluut normaal natuurlijk) De batterij gaat volgens EPOS 30 uur mee om draadloos te gamen met de dongle zonder ANC, of 19 uur met ANC ingeschakeld. Voor gamen via Bluetooth kun je tot 38 uur genieten zonder ANC of 22 uur met ANC ingeschakeld. Met de 3,5 mm kabelverbinding kun je tot 29 uur gamen zonder ANC of 18,5 uur met ANC ingeschakeld. Maar bon, hij is nu aan het opladen, dus even twee uur geduld en dan gaan we gamen, muziek beluisteren en genieten van alles wat deze headset te bieden heeft. Ik ben vol spanning en verwachting… Volgens EPOS zou dit zo’n twee uur duren.

Twee uur later…

Meteen de dongle in mijn PS5 geknald en no problemo. De console herkent meteen mijn dongle en headset, en dus geen gedoe om mijn audio of microfoon te herkennen. Lekker plug and play zeg maar. Omdat ik met de coöp-boys opnieuw in de ban ben van Fortnite speelde ik enkele potjes solo. En het moet gezegd “wauw”! Je hoort perfect waar tegenstanders lopen, kisten zoemen, wapens knallen en voertuigen over het parcours scheuren. Ook het lekker droge geluid van shotgunknallen, ratelende machinegeweren of SMG’s klinkt lekker. De muziek in de voertuigen of het healen/vullen van je shields is ook echt cool. Alles klinkt glashelder tot in de kleinste explosies.

En wat ik zeker wil meegeven: tijdens het gamen heeft mijn vrouw me een paar keer gebeld op mijn iPhone (die niet gekoppeld was aan de headset) en ik heb die dus niet horen bellen. Dus Active/Passive Noice Cancellation all the way! En helemaal in de game, dus complete immersie zonder ook maar enige afleiding van de buitenwereld. Straf!

Next up: Elden Ring! Elden Ring, de nagel aan mijn doodskist en toch kan ik de game niet laten liggen. Ik ben nu in Sifora River waar ik acht vuuraltaren moet aansteken om die spirit boss te summonen. Wel, eerlijk is eerlijk, het feit dat ik dankzij die headset die spirit viking boogschutters hoor aanleggen, en de vuren hoor knetteren helpen me. Ook hier een glashelder geluid, het inhakken van mijn katana op die verdomde vikings of wanneer ik hun aanvallen blok klinkt lekker.

Ook de manier waarop ze op de grond stampen aan die altaren (waarom doen ze dat?) klinkt lekker dof. Ook hier klopt het plaatje en is de headset zeker een meerwaarde. De baas is nog iets te sterk voor mij dus duik ik terug de spelwereld in op zoek naar Tibia Mariner die ergens in mijn buurt moet rondhangen. Ook in de open-spelwereld valt op hoe sfeervol alles is, en ik, door het feit dat ik deze headset test, ook echt luister naar wat ik hoor. Het zorgt voor een nog intensere spelbeleving.

Muziek, series en films

Ook de entertainmentfanaat zal volop genieten van deze straffe headset. Het gezeur van de zombies in The Walking Dead, de special effects in Moon Knight, het gekletter van zwaarden op lijf en schild in The Last Kingdom of de vreemde intrigerende toestanden in Alice in Borderland, ze hebben allemaal meer impact op mijn totaalbeleving.

En zoals jullie misschien weten ben ik ook een fan van harde gitaren. Of het nu Cannibal Corpse, Butcher Babies, Arch Enemy of Korn/Slipknot is, wanneer ik luister naar de muziek of de clips bekijk op YouTube, dan lijkt het alsof ik op de eerste rij sta bij de concerten. De audiokwaliteit van deze headset is met andere woorden fenomenaal.

Waarom Niet?

Geen opbergtas of meeneemzakje?

Wat ik persoonlijk dan zeer jammer vind is dat er geen reistasje inbegrepen is om mijn 279 euro dure H3PRO Hybrid mee te pakken wanneer ik bijvoorbeeld bij iemand anders ga gamen, of op vakantie ga en hem wil meepakken om naar muziek te luisteren of een film/serie te checken op Netflix. Hem dan maar gewoon in mijn rugzak proppen? Zonder bescherming? Dat verdient deze beauty niet. Idem voor de dongle trouwens, aangezien er geen manier is om deze op te bergen op de headset. Goed in de gaten houden dus en niet vergeten waar je hem gestopt hebt als je op verplaatsing gaat spelen of op vakantie gaat.

VERDICT

9

Ik was al zeer te spreken over de EPOS H3Hybrid maar ben dat nog meer over de EPOS H3PRO Hybrid. De H3PRO doet alles wat de H3 doet maar doet dat allemaal nog beter, nauwkeuriger en straffer. Zowel op het gebied van looks, mogelijkheden als prestaties is dit een must have headset, als je er de centen (279 euro) voor hebt. Maar nogmaals, deze kan je echt gebruiken op pc, consoles, mobile en hij levert schitterend werk. Als je dus op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke alleskunner voor al je entertainmentbehoeften, dan zit je absoluut goed met de EPOS H3PRO Hybrid. Dit is een investering waar je absoluut veel plezier zal aan beleven. Het enige jammere, toch voor mij, is dat je voor een headset van deze prijs geen reistasje/zakje bijgeleverd krijgt om zowel je headset als je dongle veilig te vervoeren als je hem wilt meenemen. De headset zal maar beschadigd raken in je koffer of rugzak, en je dongle is zo klein dat je hem heel goed in de gaten moet houden, en veilig moet wegstoppen als je hem niet wil verliezen. Dus draag er zorg voor als een goede huisvader. Maar, ik herhaal het nog eens, esporter of gamer, entertainmentliefhebber, muziek- of filmfanaat, de EPOS H3PRO Hybrid zal hen allemaal bekoren.

Pluspunten
+ Design
+ Uitstekende audiokwaliteit
+ Consoles, pc én mobile
+ Helemaal draadloos en mét dongle
+ Active Noise Cancelling
+ Afneembare boom-arm

+ Comfortabel
+ Dual audio
+ Batterijduur

Minpunten
– Geen reis- of opbergzakje
– De prijs kan sommigen afschrikken

EPOS H3PRO Hybrid
Beschikbaar Bij onder andere Alternate en Coolblue
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC / Mobile / Mac
Gespeeld op PC / PS5 / Xbox Series X
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)