“De EPOS H3 Hybrid is comfortabel, biedt veel flexibiliteit en heeft een indrukwekkend totaalgeluid”

Als je optimaal wil genieten van je games, dan heb je een goede headset nodig. Zelf heb ik voor elk platform een aparte headset, en dat is best vervelend. Het zou handig zijn om met één headset te kunnen gamen op elk platform. Laat dit nu net een van de eigenschappen zijn van de EPOS H3 Hybrid.

Voor ik aan mijn oordeel begin wil ik graag twee zaken meegeven. Eerst en vooral de prijs. De EPOS H3 Hybrid kost 179 euro, wat toch best een flinke hap uit je gamersbudget is als je beslist deze aan te schaffen. Als je weet dat er heel wat goedkopere alternatieven op de markt zijn, dan is het toch belangrijk dat bij de EPOS H3 Hybrid het volledige plaatje klopt. Of dat zo is, dat lees je hieronder.

Ook wil ik graag meegeven dat EPOS volop gaat inzetten op esports. Een belangrijk gegeven om niet alleen visibiliteit te creëren maar ook om informatie en feedback te vergaren die hen nog beter in staat moet stellen om straffe headsets te ontwerpen. En dat het is hun menens! Zo heeft EPOS al verschillende grote esports samenwerkingen/partnerships bekendgemaakt, zoals het nieuwe partnership met esports team Heroic en de verlenging van het partnership met de toernooiorganisator BLAST Premier.

Waarom Wel?

Hele mooie, strakke en verzorgde verpakking (en twee jaar garantie)

Als ik een headset aanschaf van 179 euro, dan moet alles er piekfijn en stevig uitziet. Dat is bij de EPOS H3 Hybrid absoluut het geval. Op de voorkant, goed in het zicht, een afbeelding van de linkerzijde van de headset met een heleboel details right in your face. Zo zie je eigenlijk meteen wat je in huis haalt. Daaronder nog de vermelding “Closed Accoustic Gaming Headset with Bluetooth” en uiteraard EPOS en H3 Hybrid. En als je dan de rechterzijkant erbij neemt, dan zie je eigenlijk de afbeelding van de volledige headset, in mijn geval een zwart/witte. Met ook aan de rechterkant de vermelding “Closed Accoustic Gaming Headset with Bluetooth”. Als je de headset zo op de verpakking ziet staan, dan ben je eigenlijk meteen verkocht. Wat ziet die er mooi uit zeg, amai.

Ook de achterzijde van de verpakking mag er trouwens best wezen. Naast het EPOS-logo meteen een quote, namelijk “Crafted to Last, Designed to Excite” met daarbij de vermelding “Ontworpen voor diegenen die hoge eisen stellen aan de kwaliteit van hun audio-apparatuur, bieden wij oplossingen met hoogwaardige materialen die gebouwd zijn om lang mee te gaan: het bieden van de perfecte balans tussen audio en comfort. De echte magie gebeurt wanneer gebruikers de zuiverheid van het geluid ervaren, de helderheid van spraak en het verschil dat dit maakt voor alles wat ze willen bereiken.” Daaronder nog eens een mooie afbeelding van de headset met de afneembare boomarm, de vermelding van het gebruik van kwalitatieve materialen en multiple connection mogelijkheden.

Ook op de linkerzijkant vinden we nog belangrijke informatie terug. Enerzijds lezen we dat de headset een USB-verbinding heeft voor pc, EPOS 7.1 surround voor pc en simultane bluetooth voor audio-mixing. Verder ook de vermelding van wat ik in de verpakking kan terugvinden natuurlijk. Uiteraard de H3 Hybrid headset, een USB-kabel, consolekabel (1 x 3.5 mm) en een boomarm cover. Daarbij nog de vermelding van de kleur, namelijk Ghost White), en de platformen waarop ik ermee aan de slag kan. In mijn geval, en dat vind ik zelf al geniaal, bekabeld pc, Switch, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en Mac, aangevuld met draadloze bluetooth-toestellen.

Verzorgde presentatie

Eerlijk? Als ik bovenstaande lees, dan kan ik niet wachten om de verpakking te openen en de headset op te zetten. Lets’ go! Even het stickertje onderaan verwijderen en de doos opent eenvoudig zonder enig trekken, duwen of scheuren. Gelukkig maar want ik ben zo iemand die al zijn verpakkingen bijhoudt. (En dit al sinds mijn early days in gaming dus je kan je al voorstellen wat ik aan verpakkingen verzameld heb in die meer dan 25 (of is het 30) jaar inmiddels. Mijn zolder haat mij, en mijn vrouw ook een beetje hiervoor.)

Ook deze wordt dus een blijvertje. De headset ligt mooi verpakt, lees toegestopt en ondergestopt in een zacht bedje van kunststof dat perfect de vorm aanneemt van het toestel. Daaronder netjes weggestoken in een kartonnen verpakking de toebehoren, zijnde een USB-kabel om de headset aan te sluiten op pc en op te laden, een consolekabel (3.5 mm) en een handleiding.

Stijlvolle, lichte en comfortabele headset

Tijd om de headset zelf uit de doos te halen en eens van onder tot boven te bekijken. Beginnen doe ik met de boom-arm microfoon die met een stevige magneet verbonden is aan de headset. De magneet is trouwens best sterk want ik moest toch even trekken om de arm er goed af te krijgen. De boom-arm beweegt soepel waardoor je hem eenvoudig kan positioneren. Net als bij mijn GSP 370 kan je hem helemaal omhoog klikken om zo de microfoon te (de)activeren. Verwijder de boom-arm, plaats het bijgeleverde dekseltje in de plek en de headset blijft er even strak en mooi uitzien. De hoofdband, omgeven door kunststof en in de hoogte verstelbaar sluit mooi om mijn hoofd.

Een ingebouwde roestvrijstalen schuifknop in de hoofdband met lengte-indicatoren en klikstops helpen me de best passende pasvorm te onthouden. Hetzelfde kan gezegd worden van de twee oorschelpen. Beide werden mooi afgewerkt met zacht leder en een fijne zachte kunststof. Hierdoor voelen ze best aangenaam op mijn oren en “nijpen” ze niet. Al stel ik me wel de vraag of mensen met iets ‘grotere’ oren geen last zouden hebben. Bij mij passen ze perfect om mijn kleine oortjes, maar als je serieuze oren hebt, dan zou het wel eens een andere vraag kunnen zijn.

Onder de boom-arm vind ik het aan/uit-knopje, daarnaast de aansluiting voor de USB-kabel en de toegang voor de 3.5 mm kabel voor consoles. Ook het lichtje natuurlijk niet vergeten zodat ik weet (of me herinner) of hij aan/uit is. Niet vergeten mee te geven dat er ook een tweede, kleine microfoontje net boven de aan/uit-knop is. Handig wanneer je op stap bent of de headset gebruikt zonder de boom-arm. Aan de rechterzijde vind ik op de oorschelp een makkelijk te bedienen en geïntegreerde volumeregelaar en een knopje om te verbinden met bluetooth. En dankzij zijn ietwat futuristische look, en verwijderbare boom-arm microfoon mag hij zeker gezien worden wanneer je hem bijvoorbeeld gebruikt om naar muziek te luisteren tijdens het wandelen of joggen.

De headset voelt trouwens goed aan, weegt zo’n 298 gram en is zeer aangenaam om dragen. De oorschelpen, voorzien van scharnieren, passen goed om mijn oren en sluiten ze goed af van de buitenwereld. Alles is goed bereikbaar en vooral goed gepositioneerd zodat ik overal makkelijk aan kan tijdens het gamen (of het bekijken van een film of serie).

Time to play

Voor ik begin te spelen, zeker met een nieuwe headset, laad ik deze helemaal op. Dat opladen duurt zo’n anderhalf uur en zou goed zijn voor een spelduur van, afhankelijk van wat je gebruikt: Bluetooth: 37 uur, 3,5 mm: 24 uur, Bluetooth + 3,5 mm: 19 uur. Sluit je hem aan op pc? Dan is ook dat dankzij de 2 meter lange bijgeleverde USB-kabel geen probleem. Het spreekt ook voor zich dat je hem via Bluetooth op je pc kan aansluiten. Maar nu even tijd om op te laden, en binnen anderhalf uur is het game time!

Anderhalf uur later…

Muziek verzacht de zeden en dus begin ik met een stevige streep muziek, namelijk Arch Enemy met Handshake With Hell! Dubbele basdrums, snijdende gitaren, ratelende bas en dat diepe keelgeluid van een brullende Alicia White Gluz. Wat klinkt dat duivelse geluid hemels in mijn oren!

Qua chat kan ik alvast bevestigen dat ik veel luider en helderder klink dan met de EPOS GSP 370. In het begin kreeg ik te horen dat ik precies in een visbokaal zat, maar na wat tweaken met de EPOS Gaming Suite had ik al snel een positief resultaat. Ik testte dit zowel met Discord, Zoom en Xbox Chat. Met Epos Gaming Suite kun je schakelen tussen 2.0- en 7.1-kanaals weergave, de equalizer en reverb aanpassen, de microfoonversterking bijstellen en de firmware van de headset bijwerken. Het resultaat kan je beluisteren in onze podcast 28.

Trouwens goed om mee te geven is dat je dankzij de ondersteuning voor twee audiokanelen, enerzijds kan gamen en anderzijds contact kan houden met je makkers op Discord of Xbox chat. (Handig als je last hebt met de in-game chat van bijvoorbeeld Remnant: From the Ashes. Die hebben we nooit aan de praat gekregen op pc) Dit zal zeker ook de Switch-gamers als muziek in de oren klinken.

Of waarom niet naar je favoriete muziek luisteren op Spotify terwijl je aan het gamen bent?

Snel en eenvoudig aan te sluiten

De PlayStation 5 en Xbox Series X|S ondersteunen geen bluetooth audio. Wil je toch een bluetooth headset gebruiken, dan moet je voor zo’n 20 euro een Bluetooth USB-adapter aanschaffen. Die zorgt ervoor dat je de gaming headset via bluetooth kan gebruiken. Daar kan de H3 Hybrid natuurlijk niet aan doen, maar het is toch vervelend. Dankzij de handige 3.5 mm-consolekabel is het trouwens poepeenvoudig om de headset op zowel mijn Xbox Series X als PlayStation 5-controller aan te schaffen. Omdat de kabel lang genoeg is, hangt deze sowieso al niet in de weg.

Het geluid van de games die ik speelde waaronder Horizon Forbidden West op PS5 en Halo Infinite klinkt fantastisch. Ik ga eerlijk zijn, op PS5 klinkt mijn Pulse 3D-headset beter, maar toch heb ik absoluut niet te klagen over de H3 Hybrid. Ook op Xbox leverde hij bij Halo Infinite goed werk. Deuren die open/toegaan, tegenstanders die rondlopen en het geknal van de wapens ze zijn allemaal luid en duidelijk hoorbaar. Ook hier zeker geen klagen.

Voor de mensen die hem willen gebruiken als Bluetooth-headset voor telefoon (joggen/wandelen en gamen) of tablet is hij trouwens heel gebruiksvriendelijk. De H3 Hybrid werkt net als elke andere draadloze hoofdtelefoon: even de bluetooth-knop ingedrukt houden, koppelen en klaar voor gebruik.

Op pc gebruikte ik hem voor Rainbow Six Extraction en Aliens: Fireateam Elite en hier presteerde hij, volgens mijn oren, toch het beste. De wapens waren een genot om naar te luisteren (ik kick echt wel op die droge knallen van de shotgun), het gegalm van de xeno’s in de gangen, kort samengevat: de H3 zorgde dankzij zijn Surround 7.1 (enkel op pc), toch voor een extra toets bij zowel Extraction als Aliens.

Waarom Niet?

Niet voor ieders budget

De EPOS H3 Hybrid kost je 179 euro, en dan krijg je een mooie, kwalitatieve headset die je op pc én consoles kan aansluiten. Maar dat is het dan ook. Je krijgt of hoeft geen extra’s te verwachten. Als je dus krap bij kas zit, dan zal je op zoek moeten naar goedkopere alternatieven. Ik vrees wel dat mensen met grotere oren of een grotere hoofdomtrek na verloop van tijd wel last zullen krijgen, en de headset oncomfortabel zal aanvoelen. Ook de interne microfoon presteert niet echt hoe het moet.

VERDICT

9

Wat mij betreft is de EPOS H3 Hybrid een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar één headset die past op pc, consoles en mobiel. Hij ziet er misschien ietwat futuristisch uit, maar dat maakt hem (voor mij) net iets plezanter om te dragen dan een ‘gewone’ headset. Dankzij de afneembare boom-arm kan je hem ook gebruiken om bijvoorbeeld te bellen of naar muziek te luisteren tijdens het wandelen/joggen. De geluidskwaliteit is uitstekend, en je kan deze nog extra pimpen via de EPOS Gaming Suite. Qua geluid is het ook leuk om mee te geven dat hij niet alleen voor extra sfeer zorgt, maar ook de speciale in-game geluidseffecten extra in de verf zet. Zeker een pluspunt voor de competitieve gamer die graag wil horen van waar de vijand komt of waar er mogelijk gevaar dreigt op de map. Voor mij zeker handig in games als Halo Infinite of Vanguard. Qua sfeer absoluut in Extraction en zeker in Aliens: Fireteam Elite. De prijs bedraagt 179 euro, dat is niet goedkoop. Maar als je even uitrekent wat het je kost om voor elk gaming of multimedia-apparaat dat je in huis hebt een aparte headset te kopen, en dan vergelijkt met de prijs/kwaliteit van de EPOS H3 Hybrid, dan is je keuze snel gemaakt. (Net zoals die van mij)

Pluspunten
+ Dual audio
+ Voor pc, consoles en mobile
+ Comfortabel
+ Coole looks
+ Afneembare boom-arm

+ Uitstekende batterijduur
+ Gebruiksvriendelijk (eenvoudig aan te sluiten en te bedienen)

Minpunten
– Prijzig
– Batterij in gebruik tijdens bekabelde verbinding
– Wat als je grote(re) oren/hoofd hebt?
– Interne microfoon klinkt minder

EPOS H3 Hybrid
Beschikbaar vanaf 01/04/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC / Mobile
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)