“The Matrix Resurrections is op 4K Blu-ray een audiovisueel feest”

The Matrix Resurrections

Toen ik eind december naar The Matrix Resurrections mocht gaan kijken, was ik enorm hyped. Als The Matrix-fan van het eerste uur, keek ik er enorm naar uit om opnieuw samen met Neo en Trinity de digitale wereld in te stappen die The Matrix heet. In mijn review noemde ik de film een straffe verrassing. Daar kreeg ik heel wat reacties op, maar ik blijf wel achter die review staan, ook al moet ik enkele zaken bijschaven na een tweede zit. In deze review focus ik mij in de eerste plaats op de kwaliteit van de 4K Blu-ray zelf en zijn extra’s.

Audiovisueel topniveau

Wanneer je een 4K Blu-ray aanschaft verwacht je uiteraard dat het beeld én geluid van topniveau zijn. Ik heb schijfjes in mijn bezit waarbij de renderkwaliteit van een bedenkelijk niveau is, maar dat is met deze The Matrix Resurrections gelukkig niet het geval. Warner is erin geslaagd om een fantastische master af te leveren voor deze film en dat wordt enorm gewaardeerd. 

Het beeld is ontzettend scherp en helder, ook in de actiescènes. Maar de ster is ongetwijfeld de kleurweergave. De kleuren spatten van het scherm, wat vooral opvalt met het blauwe haar van Bugs. Dat heeft ook te maken met de uitstekende HDR en het zwartniveau van de film dat op mijn LG OLED in combinatie met de PlayStation 5 van topniveau is.

Hetzelfde kan gezegd worden van het geluid, want dat pompt dankzij onder andere het Dolby Atmos-formaat als een tierelier door mijn luidsprekers. Zeker als je net zoals ik een surroundsysteem in huis hebt, vliegt het geluid op indrukwekkende wijze rond je oren. En dankzij de uitstekende geluidsmix zijn ook de dialogen goed verstaanbaar. Iets wat in andere gevallen als eens kan tegenvallen.

Nog steeds een geweldige film, maar…
Ja, ik vind The Matrix Resurrections nog steeds een uitstekende film. Is het de beste film uit de franchise? Neen. Maar hij wist me ook nu weer te entertainen van begin tot het eind. Ook de spitsvondigheid waarmee Resurrections vastgeknoopt wordt aan The Matrix Revolutions uit 2003 is best te pruimen.Toch moet ik toegeven dat deze Matrix-film aanvoelt als een overbodig vierde luik. Het verhaal was mooi afgesloten en toch moest er uit geldgewin nieuw leven geblazen worden in de franchise.

Als fan van het eerste uur ben ik ook best teleurgesteld in het aanbod van de extra’s die we meegeleverd krijgen op de tweede disc. In de eerste plaats omdat deze niet in 4K zijn opgenomen, maar vooral omdat alle featurettes nogal op de vlakte blijven. Ik moest dan ook nostalgisch terugkijken naar mijn collector’s edition van de eerste film waarin een making-of met de naam Revisited van meer dan twee uur werd meegeleverd. Met dat in het achterhoofd zijn onderstaande korte filmpjes een lachertje.

 • Resurrecting The Matrix (30:44): Lana Wachowski, Keanu Reeves, Carrie Ann Moss vertellen samen met de nieuwe gezichten hoe het was om terug te keren naar The Matrix.
 • No One Can Be Told What The Matrix Is (8:52): Wat betekende de eerste trilogie voor de cast?
 • Neo x Trinity: Return To The Matrix (8:16): Carrie Ann en Keanu vertellen hoe het was om na al die jaren terug samen op de set te staan.
 • Allies + Adversaries: The Matrix Remixed (8:27):  – Een featurette over de nieuwe vijanden en bondgenoten.
 • Matrix 4 Life (6:19): Een andere blik van de cast en crew om aan deze film te werken.
 • I Still Know Kung Fu (4:56): Een featurette over het stuntwerk.
 • The Matrix Reactions: De cast bespreekt de verschillende actiescènes uit de film.
  • Echo Opening (5:34)
  • Deux Ex Machina (4:45)
  • Welcome To IØ (5:17)
  • Morpheus vs Neo (4:00)
  • Exiles Fight (5:20)
  • Neo vs Smith (4:09) 
  • Bullet Time Redux (4:34)
  • The San Fran Chase (7:32)
  • The San Fran Jump (7:56)

VERDICT

8

Ik heb met plezier teruggekeken naar The Matrix Resurrections. Het filmplot heeft zeker zijn problemen, maar Lana Wachowski is er toch in geslaagd om een waardige vierde film neer te zetten. Daar blijf ik bij. Maar het belangrijkste aan deze 4K Blu-ray-versie is dat de kwaliteit van de master van topniveau is en dat Warner kosten noch moeite heeft gespaard om een topdisc af te leveren op audiovisueel vlak. Helaas vallen de extra’s die meegeleverd worden als Matrix-fan toch wat mager uit en had ik een meer diepgaande making-of willen zien.

Pluspunten
+ Visueel een spektakel
+ Schitterende audiomixing

Minpunten
– De extra’s vallen wat mager uit

The Matrix Resurrections
Beschikbaar vanaf 21/04/2022
Beschikbaar op DVD / Blu-ray / 4K Blu-ray
Gezien op 4K Blu-ray
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.