“GTA V blijft een topgame, of je hem nu jaren geleden hebt gekocht of er net aan begint”

Rockstar brengt het razend populaire Grand Theft Auto V wederom naar een nieuwe generatie consoles, maar biedt het ook de nodige vernieuwing? Wij keken verder dan wat opgesmukte textures en brengen het verdict.

Waarom Wel?

It’s Los Santos, baby!

Ik herinner het mij nog alsof het gisteren was. Na het fantastische GTA IV (en beide uitbreidingen) mocht mijn geliefde PS3 het schijfje van GTA V verwelkomen. Het werd een waar festijn, zowel op grafisch vlak als op vlak van innovatie en gameplay. Drie hoofdpersonages, elk met hun eigen geschifte persoonlijkheid en achtergrond, die na verloop van tijd met elkaar in aanraking komen en zorgen voor urenlang breinloos vertier.

Het moest, na The Last of Us, een van de laatste toppers zijn die het uiterste uit mijn PS3 ging persen. Tevergeefs hield mijn console het vroegtijdig voor bekeken en nam het alle savegames mee naar diens graf. Een ramp, al weerhield het mij niet om, zoals velen, GTA V opnieuw aan te schaffen toen het op de PS4 (en Xbox/pc) verscheen.

Rockstar had immers niet stilgezeten. De game verkocht bij release zodanig goed dat alle records werden verbroken en daar bleef het niet bij. GTA Online won meer en meer spelers en bleef recurrent onder streamers, waardoor de ontwikkelaar/uitgever nog geen echte redenen zag om (naast de ontwikkeling van Red Dead Redemption II destijds) met een zesde deel op de proppen te komen.

Het stoomde GTA V klaar voor een release op PS4 en Xbox One, waarna pc-gamers een half jaartje later hun tanden in de game konden zetten. Het bleek opnieuw een succes; de pc-community ging aardig aan het modden, terwijl consolespelers alvast smulden van een hogere resolutie, een first-person view en nieuwigheden voor GTA Online.

2013-2022

We spoelen even door. Nadat Rockstar in 2014 al snel met een verbeterde versie van Grand Theft Auto V op de proppen kwam, verlegde het de focus. Niet naar GTA VI weliswaar, maar GTA Online. Er werden nieuwe Heists geïntroduceerd en tal van extraatjes zodat fans zouden blijven weten wat te spelen. Hoe lang kan je een game immers levendig houden? Lang, dachten ze bij Rockstar, want het besliste GTA V nogmaals opnieuw uit te brengen, maar ditmaal voor PS5 en Xbox Series X.

Wat is er dan zo anders? Toch heel wat, al zal dat niet voor iedereen evenveel uitmaken. Zo is het aantal frames per seconde verhoogd, zijn de (superlange) laadtijden gereduceerd naar een klein, onschuldig protje, en is de kwaliteit in textures verbeterd. Voor een open-wereld game geen klein geld, al geeft Rockstar je wel een keuze.

De drie beschikbare modi zorgen ofwel voor verbeterde graphics, verbeterde prestaties of de gulden middenweg. Tel daar nog eens 3D audio en haptic feedback op de controller bij en dan weet je dat dit (los van een pc die je 5000 euro heeft gekost om GTA V met mods te draaien) de beste speelbare versie op de markt is.

Waarom Niet?

Same same but different?

Het was een verrassing toen Rockstar bij de release van de PS5 en Xbox Series X geen kik gaf over een nieuw deel in de franchise. Waarom zou het ook als de centen toch blijven binnen rollen? Los van de technische verbeteringen die eigen zijn aan de kracht van de nieuwe generatie consoles, brengt Rockstar met deze versie niks nieuws. Nieuwe verhaal DLC kon een reden te meer geweest zijn om deze PS5- of XSX-versie te kopen, nu overtuigt men gewoon (dat tikkeltje) minder.

VERDICT

8

Aan een prijskaartje van nog geen 30 euro een aanrader voor iedereen die de game nog niet wist te spelen, voor anderen die enkel GTA Online (gratis) spelen en het verhaal van de drie protagonisten al kennen, minder. Hoe dan ook blijft GTA V een topgame of je hem nu al jaren geleden had gekocht of er net aan begint.

Pluspunten
+ Verhaal blijft top
+ Weinig tot geen laadtijden meer
+ 4K, 60fps en raytracing
+ PS4/Xbox savegames overdraagbaar

Minpunten
– 60fps enkel haalbaar bij upscaled 4K
– Niet echt vernieuwend

Grand Theft Auto V
Beschikbaar vanaf 15/03/2022
Beschikbaar op PlayStation 5 / Xbox Series X|S
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Johan

Johan startte al relatief snel met gamen op zijn geliefde Videopac G7000 en knokte zich het liefst een weg doorheen zijn eeuwigdurende jeugd met Tekken 3. Na een heuse carrière in de gaming bizz op vervroegd pensioen als bijklusser voor Pragalicious.

Eén opmerking over '“GTA V blijft een topgame, of je hem nu jaren geleden hebt gekocht of er net aan begint”'

  1. Het ziet er top uit.
    Toch een immens verschil met bijvoorbeeld de ‘nextgen-versie’ van Skyrim.
    Het is en blijft een toffe wereld om van te smullen en met die verbeterde graphics, is het zeer aangenaam vertoeven in Los Santos.
    Ik krijg er door de eerstepersoons-camera en verbeterde graphics soms een Midnight Club gevoel van, wat ook niet zo gek is, daar Rockstar hier de ontwikkelaar van is.

Reacties zijn gesloten.