“De Roccat Kone XP is een natte droom voor de doorsnee RGB-liefhebber”

Enkele weken geleden stuurde Roccat me de meest opzichtige muis op die ik ooit gebruikt heb. De Kone XP is een natte droom voor de doorsnee RGB-liefhebber. Maar met z’n overdaad aan knoppen, heerlijke handgreep en lichte gewicht zal deze muis ook andere gamers weten te bekoren.

Eerlijk? Ik had niet verwacht dat de Kone XP iets voor mij zou zijn. Ik hou van een meer subtiel design wanneer het op pc gear aankomt en ben gewend aan veeleer een claw grip met m’n Logitech Pro mouse. De Kone XP is iets meer ontworpen op palm grip en fingertip preference. Doorgaans niet mijn cup of tea … tot ik de muis een half uurtje aan het gebruiken was en merkte hoe snel ik aan de nieuwe houding gewend was. En dan ben ik verliefd geworden.

Waarom Wel?

Degelijke bouwkwaliteit

Handgreep-techniciteiten terzijde kan de Kone XP uitpakken met een meer dan degelijke bouwkwaliteit. De switches onder je vingers zijn responsief en duurzaam, ontworpen met lange termijn gebruik in het achterhoofd. Met 104 gram is het niet de lichtste muis, maar zeker niet log. Enkel de vier extra knoppen aan de linkerzijde van de muis voelen iets minder degelijk aan, maar dit verschil is eerder subtiel.

Beknopt

Over knoppen gesproken, de Kone XP heeft er geen gebrek aan. Er zijn er in totaal vijftien. De traditionele linker- en rechtermuisknop en het neerdrukken van het scrollwiel zijn uiteraard de usual suspects.

Daarbovenop doet Roccat er dus nog vier boven je duim aan de linkerkant van de muis en één grote onder je duim die mooi de curve van het design mee volgt. Aan je wijsvinger biedt de Kone XP twee extra kleine knoppen die standaard toelaten te switchen tussen de verschillende DPI-settings. Dat wil zeggen dat de grote knop onder het scrollwiel nog andere functionaliteiten kan herbergen, wat standaard gereserveerd is voor verschillende RGB-settings.

Oh ja, en als dat nog niet voldoende is, kan je ook met je scrollwiel naar links en naar rechts drukken voor twee extra knoppen. En als dat nog niet genoeg is stelt Roccat’s Swarm-software je in staat om ook voor een scroll naar boven of naar beneden een unieke macro in te stellen.

Slim ontworpen

Het doet bij momenten terugdenken aan de lijvige Razer Naga, die er uiteraard nog wel een schepje bovenop doet. De Kone XP brengt met een slim en beter doordacht design de knoppen op natuurlijke plaatsen waar je niet te veel vingers voor moet verplaatsen of misclicks kan oplopen. Het maakt deze muis ideaal voor een zeer selecte groep gamers: Minecraft-spelers, MMORPG-liefhebbers en MOBA-gamers die hun items, spells of abilities snel willen kunnen selecteren.

Ik moet bekennen dat mijn volle agenda geen MMORPG’s in mijn leven toelaat, Minecraft heb ik al jaren niet meer opgestart en mijn MOBA-dagen liggen intussen ver achter me. Toch is ook het comfort van de muis een factor die me steeds deed terugkeren. En ja, het opzichtige design begon ik op den duur zelfs te appreciëren.

Waarom Niet?

Wired

Een mogelijks minpuntje is de kabel waar de muis mee aan je pc hangt. Steeds meer gamers zweren bij een draadloze muis en ik moet bekennen dat een kabel esthetisch je bureau of werkplek geen upgrade zal geven.

Je zou er ook over kunnen klagen dat deze muis ook meer weegt dan de Roccat Kone Pro Air, die tevens draadloos is. Het is in ieder geval niet iets waar ik over wakker lig, want ik stoor me mateloos aan muizen die te licht aanvoelen in m’n handpalm. De kabel zelf is trouwens zeer licht en behoorlijk flexibel, waardoor hij nooit een probleem vormde voor de bewegingsvrijheid van de muis zelf.

Meest opzichtige muis ooit

Ik moet meteen zeggen dat het fotomateriaal dat Roccat van deze muis voorziet het feitelijke product eigenlijk geen eer aan doet. Je kan het ontwerp en de RGB die onder de doorschijnende behuizing uit komt piepen dan ook moeilijk echt op beeld vastleggen. Je moet de Kone XP echt een keer gezien hebben om het design te waarderen.

Dat gezegd zijnde is het zonder twijfel de meest opzichtige muis die ik ooit in m’n bezit had. Doorgaans zweer ik trouw aan Logitech gear, wat meestal al wat minder schreeuwerig is qua design. Intussen ben ik echter best gewend aan deze Kone XP, dus de RGB went wel. Maar als je voor een veeleer minimalistische look gaat met je setup, dan kun je deze beter aan je voorbij laten gaan.

VERDICT

8

De Kone XP wist me aangenaam te verrassen. Het is een muis die ik nooit zelf in huis gehaald zou hebben omwille van z’n opzichtige uiterlijk, maar eens ik ermee aan de slag ging groeide m’n liefde voor het ding. De greep van deze muis is behoorlijk comfortabel en het design integreert de vele knoppen die de Kone XP rijk is naadloos. Een aanrader voor gamers die graag met verschillende macro’s prutsen om hun gear af te stemmen op hun favoriete games.

Pluspunten
+ Degelijke bouwkwaliteit
+ Veel knoppen die slim in de behuizing verwerkt werden
+ Comfortabele grip
+ Soepele kabel zit nooit in de weg

Minpunten
Opzichtig uiterlijk is niet voor iedereen weggelegd
Niet de lichtste muis in z’n categorie
Kabel kan een dealbreaker zijn voor sommigen

Roccat Kone XP
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.