“De Bang & Olufsen Beoplay Portal is een indrukwekkende koptelefoon”

Vorig jaar vertelde Kevin ons alles over de Bang & Olufsen Beoplay Portal: een draadloze premium gaming headphone die uitblinkt in geluidskwaliteit en afwerking. Hoewel het toestel toen al op alle consoles bruikbaar was, werd deze specifiek voor Xbox ontworpen. Nu, net geen jaar later, duwt Bang & Olufsen ons dezelfde headset in handen. Deze keer met de belofte dat PlayStation-gamers nu hetzelfde lekkers in vol ornaat kunnen genieten. Dat voelde ik maar al te graag aan de tand.

Voor ik mijn eigen mening over deze prijzige gaming headphones (niet headset, mind you) naar je hoofd gooi, blik ik graag even terug op de conclusie van Kevin na enkele weken testen. Hij genoot met volle teugen van de immersieve geluidskwaliteit die de Dolby Atmos-ondersteuning van deze koptelefoon met zich meebrengt.

Ook het klassevolle design en de diepgaande functionaliteiten die de app bieden waren naar zijn smaak. Waar Kevin minder voor te vinden was, was de eerder teleurstellende microfoonkwaliteit, matige draadloze bediening en het stevige prijskaartje van € 499.

Waarom Wel?

Hetzelfde lekkers op PlayStation

Ik kan me grotendeels vinden in die conclusie. De Beoplay Portal is een ge-wel-dige hoofdtelefoon die je dankzij de Dolby Atmos-ondersteuning helemaal kan onderdompelen in een spelwereld. Die Atmos-ondersteuning werkte niet op PlayStation doordat de bluetooth connectiviteit met Sony’s consoles niet robuust genoeg was om snel genoeg de nodige data door te sturen. Dat lost Bang & Olufsen met deze vernieuwde uitvoering op door een 2.4GHz USB-C dongle te voorzien, wat een snelle verbinding met de console garandeert.

Zo geniet je nu ook op PlayStation 4 en 5 van hetzelfde lekkers als op Xbox Series X|S. De dongle is trouwens niet beperkt tot gebruik met je console, hij werkt ook net zo goed op pc, smartphone of Nintendo Switch. Bang & Olufsen voorziet zelfs een adapter van USB-C naar USB-A voor apparaten waar je geen USB-C poort op hebt.

Meer dan een gaming headset

Bang & Olufsen spreekt met deze Beoplay Portal niet over een gaming headset, maar over gaming headphones. Sure, je kan even met je ogen rollen bij de semantische redenering die erachter zit, maar deze hoofdtelefoon is werkelijk meer dan een apparaat dat je voor gaming wil reserveren.

Ik heb de Beoplay Portal in uiteenlopende non-gaming situaties gebruikt: om audioboeken te luisteren terwijl ik stond af te wassen, om Teams-calls te doen tijdens een werkdag, om gefocust te kunnen doorwerken op een rumoerig kantoor, en bovenal om van muziek te kunnen genieten. Je zou kunnen stellen dat de Beoplay Portal een steengoede koptelefoon is die toevallig ook zeer aangenaam blijkt om mee te gamen.

Het zet dat stevige prijskaartje meteen in een nieuw perspectief: waar je normaal een gaming headset koopt om thuis te gebruiken, en wellicht een noise cancelling koptelefoon aanschaft voor onderweg of op kantoor, heb je met dit toestel meteen twee in één. Oké, het apparaat kost evenveel als bovenstaande gecombineerd, maar het blinkt wel uit in alles waar je het voor kan gebruiken.

Kwaliteit met grote ‘K’

Kwaliteit is het sleutelwoord wanneer je het over deze koptelefoon hebt. Niet alleen op vlak van afwerking (oorschelpen van lamsleder, bamboe geweven hoofdband, Kevin vertelt je er alles over in zijn review), maar vooral op vlak van geluid. Het viel me meteen op hoe zeer deze Beoplay Portal klinkt als een reference koptelefoon eerder dan een commercieel product à la Beats by Dre of JBL. Dat wil zeggen dat midtonen behoorlijk helder zijn en bombastische bassen plaats moeten maken voor meer subtiliteiten. Dit komt pas echt goed naar voren wanneer je een rocknummer opzet met dit soort hoofdtelefoon. Geloof me, zet Bohemian Rhapsody maar een keertje op met deze koptelefoon op je hoofd. Er gaat een wereld voor je open!

Afgestemd op de audiofiel

Dat wil echter ook zeggen dat je wat moet wennen aan deze sound. Dit is een apparaat dat afgestemd is op de audiofiel, niet op de doorsnee gamer. Het heeft meteen ook de kanttekening dat ik in m’n games soms ook iets meer bas verwacht om specifieke zaken wat meer punch te geven. Zo speelde ik heel wat Horizon: Forbidden West met deze koptelefoon en voelden de stemmen een pak koeler aan qua toon. Ook de machines in die game kwamen soms net iets minder menacing over.

Gelukkig kun je met de Bang & Olufsen app de audio beginnen tweaken naar jouw eigen smaak en verschillende audioprofielen opslaan. Toch is het een kanttekening die bij dit apparaat hoort. Het opvangen van de subtiele tonen en het registreren en plaatsen van bijvoorbeeld voetstappen in een online shooter maakt deze koptelefoon top voor competitive gamers, maar wie even breinloos wil knallen mist misschien wat kracht in deze sound.

Verbeterd

Bang & Olufsen heeft intussen een klein jaar kunnen werken aan upgrades voor deze Beoplay Portal. Een groot voordeel dat deze iteratie heeft tegenover het origineel is het combineren van bluetooth op één apparaat en de dongle connectie op een ander. Zo kun je bijvoorbeeld een telefoongesprek voeren via smartphone terwijl je lustig verder aan het questen bent in Horizon. Dat zonder geluid van één van beide bronnen op te offeren. Dit alles komt met meer batterijleven dan het model van vorig jaar. Deze Beoplay Portal brengt je om en bij 19 uur speeltijd met de noise cancelling op maximum. Voor andere use cases kan het toestel zelfs tot een dikke veertig uren meegaan.

Waarom Niet?

Connectiviteit niet altijd betrouwbaar

Voor de fantastische hoofdtelefoon die de Beoplay Portal is steken er toch behoorlijk wat problemen de kop op waar ik gezien het stevige prijskaartje net wat harder over val. Opmerkelijk waren de regelmatige verbindingsproblemen die ik met de headset voorhad, voornamelijk met bluetooth connecties.

De koptelefoon laat je toe met uiteenlopende toestellen tegelijkertijd te connecteren, wat heerlijk is wanneer het goed werkt. Het viel echter geregeld voor dat de connectie met m’n werklaptop mid-Teams call wegviel of dat de microfoon niet meer geregistreerd werd. Ook onderbreekt de verbinding met één apparaat soms abrupt wanneer een ander apparaat input geeft, denk maar wanneer iemand je belt op je GSM terwijl je nog in een videogesprek zit op je laptop. Ook durft de verbinding zonder duidelijke reden even te haperen of tijdelijk gewoon weg te vallen. Dit had ik zowel via bluetooth als met de USB dongle voor.

Problemen met de app

Om het onderste uit de kan te halen met deze hoofdtelefoon moet je zeker ook de app installeren op je smartphone of tablet. Hiermee kun je verschillende audioprofielen instellen en tweaken afhankelijk van de game die je speelt, muziek die je beluistert of film die je bekijkt. Ook is het de meest efficiënte manier om de active noise cancelling-features van de koptelefoon te bedienen (later meer hierover trouwens).

Allemaal goed en wel, mocht deze app vlekkeloos werken. Ik had echter dagelijks verbindingsproblemen met de software, die ik op een Android-toestel geïnstalleerd had. Eerst kon de app m’n headphones niet vinden, hoewel deze wel al via bluetooth geconnecteerd en bruikbaar waren op mijn smartphone. Na enkele keren proberen ben ik eindelijk binnen geraakt, maar leek de input niet altijd te reageren. Later zou het ook vaak voorvallen dat de connectie er lang over doet om tot stand te komen, of de app zou de hoofdtelefoon soms gewoon weer niet vinden.

Jammer, want de functionaliteiten van de app an sich zijn behoorlijk interessant voor audiofielen die graag hun gebruikservaring tot in de puntjes tweaken. Jammer is ook dat een connectie met PlayStation niet dezelfde features met zich meebrengt als die met een Xbox-console. Met de Xbox-versie van deze headphones kun je namelijk in de app zaken tweaken zoals geluidsbalans van de voice chat versus de game en dergelijke. PlayStation-gamers moeten dit soort zaken via de console zelf blijven tweaken.

Matige controle

Net zoals Kevin vaststelde was ik ook ten zeerste teleurgesteld door de matige controls op de headset zelf. Er is een volumeslider en een slider waarmee je de ANC kan regelen. Die sliders op zich werken wel oké, daar kan ik niet al te veel op aanmerken. Het zijn touch-features, zoals het pauzeren van nummers of liedjes skippen die niet altijd responsief blijken. Vaak lijkt het alsof de vereiste double-tap niet geregistreerd wordt. Soms zit er een delay op de actie en de uitvoering ervan waardoor ik ook meermaals nummers gepauzeerd heb en dan meteen terug verder laat spelen doordat ik al opnieuw gedubbeltikt had.

Noise cancelling mag wat straffer

De active noise cancelling (ANC voor de vrienden) is zeker een fijne feature om aan de hoofdtelefoon toe te voegen. Zo wordt gamen op de trein, of gefocust werken op kantoor een pak aangenamer met deze Beoplay Portal.

Bang & Olufson wist ANC meteen ook op zo een manier te implementeren dat je amper druk op je oren voelt wanneer hij volledig aan staat. De keerzijde is echter dat er nog behoorlijk wat geluid door deze geluidsbarrière durft glippen. Voornamelijk lastig wanneer je werkt op een druk kantoor, of als je probeert te gamen in dezelfde ruimte als je spelende kinderen. Dit had voor mij dus toch nog een gradatie straffer gemogen.

Geen degelijke reishoes

Voor een hoofdtelefoon van € 499 had ik eerlijk gezegd ook nog een extraatje in de doos verwacht. Nu krijg je een zacht stoffen zakje meegeleverd om de koptelefoon in op te bergen. Niet bepaald stevig en dus ook niet meteen ideaal om de koptelefoon mee te vervoeren in je werktas. Vergelijk dit met een goedkopere Sony WH-1000XM4 bijvoorbeeld, wat met een verstevigd reishoesje komt, en dan stelt deze hoofdtelefoon in dat opzicht een beetje teleur. Het knappe ontwerp van de koptelefoon laat tevens ook niet toe dat je de oorschelpen kan inklappen om het apparaat minder plek in te laten nemen.

VERDICT

8

De Bang & Olufsen Beoplay Portal is een indrukwekkende koptelefoon. En dat mag ook wel voor het stevige prijskaartje. Dit is een hoofdtelefoon voor audiofielen en geluid-puristen. Bekijk deze Beoplay Portal niet als een toestel dat je uitsluitend voor gaming kan gebruiken. Hij is ideaal als dagelijkse koptelefoon voor op het werk, of wanneer je onderweg bent. De meegeleverde dongle met deze uitvoering laat je nu ook genieten van Dolby Atmos-geluidskwaliteit op PlayStation, waar dit voorheen gereserveerd was voor Xbox en pc-gamers. Toch zijn er nog een hoop werkpuntjes die gezien het stevige prijskaartje toch behoorlijk opmerkelijk te noemen zijn. Voornamelijk de sub-optimale prestaties van de app en regelmatige connectieproblemen gooien hier en daar roet in het eten. Desalniettemin heb ik genoten van m’n tijd met dit apparaat. Een aanrader voor wie het kan betalen.

Pluspunten
+ Fantastische bouwkwaliteit
+ Geweldig geluid, niet alleen voor gaming maar zeker ook voor muziek
+ Dolby Atmos-ondersteuning
+ Dankzij USB dongle nu ook een fantastische geluidservaring op PlayStation 4 & 5
+ Multi-inzetbaar naast puur gaming


Minpunten
– Heeft hier en daar connectieproblemen
– App werkt niet altijd naar behoren
– Noise cancelling mocht wat mij betreft straffer
– Mist een degelijke reishoes
– Controls op headset zijn ondermaats

Bang & Olufsen Beoplay Portal PC/PS
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.