Oddworld: Soulstorm-ontwikkelaar: “PlayStation Plus-deal heeft ons pijn gedaan.”

Oddworld Soulstorm

Het is altijd plezant om elke maand gratis games te krijgen bij je PlayStation Plus-abonnement. Echter, is dat voor de ontwikkelaars van de games niet altijd een even plezante ervaring zo blijkt.

Lorne Lanning, de bedenker en grote man achter ontwikkelaar Oddworld Inhabitants, zegt in de meest recente podcast aflevering van Xbox Expansion Pass dat hij niet bepaald goede herinneringen overhoudt aan de deal die hij maakte met Sony voor Oddworld: Soulstorm. Al ligt de oorzaak volgens hem niet bij Sony.

Toen Sony hoorde dat Lanning en zijn team problemen hadden met de financiering van de game, hebben ze voorgesteld om ter hulp te schieten in ruil voor een tijdelijke exclusiviteit op PlayStation Plus. De initiële releasedatum van Oddworld: Soulstorm lag in januari van 2021, maar daar stak COVID-19 dus een stokje voor.

De release van Oddworld: Soulstorm verschoof daarom naar april en die verschuiving heeft de ontwikkelaar dus het meeste pijn gedaan. Waarom? Omdat de inschatting was dat er in januari veel minder PS5-consoles op de markt zouden zijn en dat er dus nog heel wat gamers de nieuwste Oddworld later in huis zouden gaan halen.

De inschatting was dat ze in januari maximaal 100.000 digitale kopieën zouden verkopen, omdat de installbase van de PlayStation 5 dan nog erg laag zou zijn door alle tekorten. In april waren er echter al een pak meer consoles in handen van gamers waardoor Oddworld: Soulstorm op één dag maar liefst vier miljoen keer, gratis, werd gedownload.

Een serieuze financiële aderlating voor een kleine, onafhankelijke ontwikkelaar waarvan ze volgens Lanning nog altijd niet goed van zijn. Echter legt hij de schuld absoluut niet bij Sony, want zonder de initiële deal zou de game nooit afgewerkt zijn. Het was volgens hem dus de nieuwe realiteit van 2020 en 2021 die de oorzaak zijn van het zure gevoel dat hij overhoudt aan de PlayStation Plus-deal.

Luca vatte Oddworld: Soulstorm zo samen in zijn review: “De unieke sfeer en platvloerse humor maken dat alle elementen perfect worden samengebracht tot een ludiek en perfect passend geheel. Toch kan ik het niet nalaten om te vermelden dat wanneer je geen aanbidder van de series bent, de frustrerende en soms houterige gameplay waarschijnlijk harder zal doorwegen dan het nostalgische feelgood gevoel.”

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.