“Welcome to Raccoon City is geen perfecte film maar wel de beste Resident Evil-film”

Resident Evil: Welcome to Raccoon City

Krijgen we na 6 live-action en 4 animatiefilms eindelijk een Resident Evil verfilming die trouw is aan de games? Het antwoord op die vraag is: ja. Maar of het ook een goeie film is dat lezen jullie in deze review.

Waarom Wel?

Trouw aan de games

Of je nu een angsthaas bent zoals Praga of een doorwinterde horrorveteraan zoals Roma, de kans is groot dat je één van de zevenentwintig Resident Evil games of spin-offs gespeeld hebt. De horror franchise gaat immers al mee sinds ‘96 en kan na dertig jaar nog steeds op een wereldwijde fanbase rekenen. Dat Hollywood er een film van zou maken leek dus onvermijdelijk. Anno 2002 kregen we dus de RE-film voorgeschoteld. Met in de hoofdrol Milla Jovovich als Alice, een personage dat niet in de games zat en een verhaaltje dat losjes gebaseerd was op die games.

Er zouden de komende vijftien jaar nog vijf vervolgfilms gemaakt worden. Sequels die al langs niks meer met de geweldige videogames gemeen hebben. Maar daar komt verandering in, want eind vorige jaar kondigde Sony een reboot aan die volgens de bobo’s aan de top een trouwe gameverfilming zou zijn. En ja hoor Sony houdt woord! Want Welcome to Raccoon City vertelt het verhaal van Resident Evil 1 en 2.

The whole gang is here

Voor wie vergeten is wat er zich afspeelt in de eerste twee games volgt hier een korte recap: Raccoon City is de thuisbasis van het snode Umbrella Corporation. Een multinational met vestigingen over de hele wereld en met nogal duisteren bedoelingen. Wanneer een gevaarlijk experiment met een virus uit de hand loopt, veranderen de inwoners van RC in bloeddorstige zombies.

Op zoek naar haar broer Chris, zal Claire Redfield zich samen met kersvers agent Leon S. Kennedy een weg moeten banen door de uitzinnige meute op weg naar het politiekantoor waar Chris, Jill Valentine en Albert Wesker zich verschanst hebben. De hele bende is dus present.

Fanservice (spoilers ahead)

RE: Welcome to Raccoon City is meer dan alleen fanservice. Natuurlijk zijn de er de obligate game refs zoals de ‘zombie-hond’ en uiteraard ook de Licker. Gatver wat blijft dat een akelig ding. Maar de film zit ook tjokvol easter eggs. Knipogen naar de games wat nog maar eens aantoont dat de makers zelf grote fans zijn.

Mijn persoonlijke favoriet is een scène waarin Jill Valentine haar S.T.A.R.S. collega Richard vraagt of hij liever zou worden opgegeten door een reuzenslang of een door een reuzenhaai. Wat overduidelijk een rechtstreekse verwijzing is naar het onfortuinlijke lot dat Richard in de games te wachten stond.

Waarom Niet?

Te kort

Toch is RE:WtRC geen perfecte film. Met zijn korte speelduur is er weinig tot geen ruimte voor karakterontwikkeling wat vooral maakt dat wie de games nooit gespeeld heeft, er geen snars van zal begrijpen. Zelfs de diehards zullen eens diep moeten nadenken over wie William Birkin ook alweer was. De film biedt geen achtergrond. De meeste personages zijn ééndimensionale patsers. Een goeie tien minuten extra spenderen aan Chris en Claire of Jill en Leon had de film naar een hoger niveau kunnen tillen.

Ook Donal Logue knippen is een must, die man is irritant in alles waarin hij meespeelt. Maar de grootste zonde van Welcome to Raccoon City ligt in de manier waarop de film omgaat met Leon S. Kennedy. Voor de meesten onder ons is dat de ultieme bad-ass. De gespierde bink waarvoor geen enkele situatie te gevaarlijk is, de redder in nood! Leon wordt hier afgeschilderd als een onbekwame rookie, die te vaak wordt gebruikt als de komische noot. Het past niet bij het personage en de grappen zijn zelden echt grappig. Jammer. Hopelijk kan de onvermijdelijke sequel dat rechttrekken.

VERDICT

6

Welcome to Raccoon City is geen perfecte film maar het is wel de beste Resident Evil die er tot hiertoe gemaakt werd. Toegegeven, dat is niet zo moeilijk. De makers hebben duidelijk begrepen dat de games voldoende inspiratie opleveren om een er een degelijke horrorfilm uit te puren. De effecten zijn top, de creatures angstaanjagend en vooral: de film is hondstrouw aan de games. Fans van de Resident Evil franchise zetten deze dus maar best op hun kijklijst!

Pluspunten
+ Trouw aan de games
+ Vette special effects
+ Creepy sfeertje

Minpunten
– Te kort
Wie nog nooit een RE game heeft gespeeld zal in de war zijn
Leon S. Kennedy is een loser

Resident Evil: Welcome to Racoon City
Vanaf 11 april beschikbaar op digital en blu-ray
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.