“Wie fan is van games als Diablo en een zwak heeft voor de Cyberpunk-sfeer, moet The Ascent in huis halen”

Vorig jaar verscheen The Ascent voor PC, Xbox One en Xbox Series X|S. De game werd goed onthaald maar PlayStation-gamers bleven op hun honger zitten. Enkele maanden geleden kondigde ontwikkelaar Neon Giant aan dat The Ascent zou uitkomen voor PlayStation 4 en 5. Als Diablo-speler met een zwak voor het Cyberpunk-sfeertje, zat ik klaar om de nodige augmentations te laten installeren.

Het verhaal van The Ascent speelt zich af in Veles, een wereld omgeven door een Cyberpunk-sfeer om U tegen te zeggen. Vooraleer je start moet je een eigen personage aanmaken. Je moet geen class kiezen of dergelijke, maar het draait hier puur om het cosmetische aspect. Je speelt als iemand die onderaan de ladder staat en in loondienst fungeert voor The Ascent Group.

Je ontdekt dat The Ascent Group uit elkaar is gevallen. Hierdoor ontstaat er chaos en wordt het voor specifieke doelgroepen enorm hard om te overleven. Tijd om de ladder te beklimmen en op deze manier het recht in eigen handen te nemen. Je gaat op onderzoek uit, en ontdekt wat er zich achter de schermen afspeelt.

Waarom Wel?

Tien voor sfeer en gezelligheid

Toen ik The Ascent voor de eerste keer speelde werd ik onmiddellijk betoverd door de Cyberpunk-sfeer. Wat een maffe toestanden. Het deed me onmiddellijk terugdenken aan de cult-klassieker Blade Runner. Je komt ogen te kort als je The Ascent speelt, en dan ben je nog niet overgeschakeld naar de vele actie-momenten in de game. Er vliegen auto’s onder en boven je. De neonverlichting in de game verblind je, bij wijze van spreken. Dat er leven in de brouwerij is in Veles daar moet je niet aan twijfelen.

Dat ik al ondersteboven ben van het visuele aspect van The Ascent, dat spreekt voor zich, maar dan heb ik het nog niet gehad over de muziek en sfeer van de game. Ook hier weet Neon Giant de gevoelige snaar te raken. De muziek is top notch. Het geluid van elk wapen en gadget voelt enorm krachtig aan. Zelfs subtiele details, zoals mensen die doorzichtige paraplu’s dragen, en de geluidseffecten in de omgeving klinken prachtig, en dat alles gaf me steeds een heerlijke flashback richting Blade Runner.

Arsenaal aan wapens en gadgets

De gameplay van The Ascent wordt weergegeven in top-down view, en dat deed me aan Diablo denken. De combat speelt zich af als een twin-stick shooter en speelt verrassend soepel. Wie kiest om als een kamikaze aan de slag te gaan zal eerder bedrogen uitkomen, want The Ascent kan op momenten zeer pittig overkomen. Al snel ontdekte ik de mogelijkheid om te bukken en op deze manier ten gepaste tijden bescherming achter een muur of voorwerp te zoeken. Eénmaal je wat veiligere oorden hebt opgezocht, kan je met een bepaalde toets je vuurwapen over de bescherming plaatsen, en op deze manier de actie verderzetten.

Je kan met je personage maximum twee wapens meenemen. Er zijn verschillende soorten wapens beschikbaar zoals assault rifle, handcannon, shotgun en pistol. Daar stopt het echter niet, want je hebt ook verschillende damage types zoals vuur en elektriciteit. Naast vuurwapens beschik je ook over tactical gear. Zo kan je gebruik maken van granaten maar ook drones die ervoor zorgen dat je vijand in een stasis effect komt te staan. Als je deze dan raakt zwelt hij volledig op en ontploft hij, met als resultaat dat hij alle omringende vijanden dood.

Je beschikt ook over een cyberdeck, hiermee kan je bepaalde voorwerpen hacken. In het begin ben je natuurlijk nog beperkt over de mogelijkheden van je cyberdeck, maar je zal op verschillende plaatsen in Veles upgrades vinden die ervoor zorgen dat je later in het spel die verdomde kist of deur eindelijk kan openen. Na enkele upgrades kan je ook geldautomaten en turrets hacken.

Je beschikt ook over de nodige augmentations, dit zijn zowel actieve- als passieve upgrades van je personage. Wanneer je je augmentations gebruikt, daalt je energie (soort van mana). Ik ben enorme fan van de combinatie Stasis Stomp en Hydraulic Slam. Met de Stasis Stomp stamp je alle vijanden die zich in je buurt begeven de lucht in, en daar blijven ze enkele seconden hangen. Ideaal dus om de Hydraulic Slam toe te passen, en ze op deze manier allemaal tegelijk naar het hiernamaals te sturen. Doordat ze zich dan ook nog eens in een stasis form begeven ontploffen ze allemaal, en nemen eventuele nieuwe vijanden mee. Je beschikt ook over twee modules die dan weer fungeren als passieve upgrade. Zo kan je ervoor zorgen dat de cooldown op je tactical gear sneller loopt en kan je je levensbalk vergroten.

Skills that pay the bills

In the Ascent kan je ook progressie maken met je personage. Telkens je genoeg XP binnenhaalt, door vijanden af te maken of missies te voltooien, ga je een level omhoog en word je sterker. Je krijgt telkens drie skillpoints per gestegen level die je kan verdelen over je skill tree. In je avontuur doorheen Veles, zal je hier en daar ook nog skillpoints vinden. Je skill tree beschikt over acht verschillende skills zoals Vital Signs (levensbalk), Body Battery (capaciteit van je energie) en Balance (beter bestand tegen stun, stagger en knockback).

Games als The Ascent zijn voor mij een ware droom, want ik ben een gamer die alle hoeken van de kamers doorzoekt. Als ik de mogelijkheid zou krijgen, zou ik elke straatsteen omdraaien om te kijken of daar geen bruikbare loot onder zit. Vijanden kunnen loot droppen, maar je kan ook deuren en kisten openen waar op momenten heel goeie loot uit kan komen. Je zal ook verschillende componenten vinden, die dan weer dienen om je wapens van de nodige upgrades te voorzien. Je zal ook vijanden aantreffen met een bounty boven hun hoofd. Als je deze kan afmaken, kan je je bounty inleveren in de dichtsbijzijnde bar.

Natuurlijk moet je personage ook over de geschikte armor beschikken. Deze heb je in alle kleuren en geuren. In The Ascent zijn er drie verschillende types armor voorzien. Hoofd, lichaam en benen worden voldoende beschermd. Ze beschikken over verschillende kwaliteiten. Je hebt de normale abilities op elke armor zoals bescherming tegen fysieke aanvallen, aanvallen met wapens en digitale aanvallen. Soms tref je armor aan dat ervoor zorgt dat je extra critical damage doet of als je met een shotgun speelt, je kogels meer verspreid worden.

Waarom Niet?

Je kan makkelijk de weg verliezen

Dat Veles geen kleine map is wordt snel duidelijk in The Ascent. Op zich is dit zeker geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat een bepaald aantal spelers hier snel de weg zullen verliezen. Zeker als je weet dat elk nieuw onderdeel in Veles, vloeiend op je scherm wordt getoond. Op het ene moment neem je het op tegen vijanden van ongeveer je eigen level, en wanneer je een nieuw gebied binnenstapt, tref je plots vijanden aan die tien levels hoger zijn. Maken dat je daar wegkomt kerel. Gelukkig kan je na een bepaalde tijd gebruikmaken van fast travel points. Je kan met de metro reizen, en kan tegen betaling op alle momenten een taxi nemen. Telkens ik de map wou raadplegen ging het er nogal omslachtig aan toe. Ik was steeds verplicht het menu te openen en enkele knoppen in te drukken om op deze manier de map te bekijken.

Heb je even voor mij

Je kan The Ascent ook met maximum drie andere spelers spelen. Helaas heb ik dit niet kunnen uittesten, maar als ik mij op mijn eentje al zo goed amuseer, wat een feest moet het dan niet zijn als je deze game met vrienden speelt.

Wie zich wil focussen op het hoofdverhaal mag ongeveer twintig uur vrijmaken in zijn agenda. Wie echter, net als ik, de zijmissies wil voltooien zal ongeveer aan het dubbele van de tijd zitten om The Ascent uit te spelen. Natuurlijk kunnen deze vele zijmissies ook weer betekenen dat je je vat op het hoofdverhaal kan verliezen.

VERDICT

8

Als je weet dat ontwikkelaar Neon Giant uit een crew van twaalf leden bestaat, dan hebben ze met The Ascent een prachtig werk afgeverd. Het visuele aspect van deze game is een streling voor het oog. De muziek en sfeer is van een bijzonder hoog niveau. Ik betrapte me er steeds op, telkens de soundtrack afspeelde, ik tegen mezelf steeds zei: “wat een geweldige muziek”. De combat spat letterlijk van het scherm af, en de verschillende wapens en gadgets zijn heerlijk om te gebruiken. Veles is zeer groot, en dat kan voor sommige misschien wel een beetje lastig aanvoelen, ook het gebruik van het menu is wat omslachtig. Wie fan is van games als Diablo en een zwak heeft voor de Cyberpunk-sfeer, moet The Ascent in huis halen. Petje af Neon Giant.

Pluspunten
+ Muziek en sfeer
+ Audiovisueel dik in orde
+ Variatie aan wapens, tactical gear en augmentations
+ Coöp-modus
+ Heel wat te doen in Veles

Minpunten
Menu is wat omslachtig
– Je kan makkelijk het overzicht en de weg verliezen
Verhaal kan wat verdwijnen door de vele zijmissies

The Ascent
Beschikbaar vanaf 24/03/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.