“Chocobo GP voelt aan als een mobile f2p game en niet als een volwaardige Switch-game”

Chocobo GP

Wie Nintendo Switch zegt, zegt in diezelfde adem ook Mario Kart 8 Deluxe. De titel wordt terecht gezien als een system seller en zit bijgevolg ook in mijn persoonlijke Switch-collectie. Hoewel de game over een extreem leuke multiplayer-modus beschikt, blijf ik toch op een zekere honger zitten. Ik mis een zekere vorm van progressie doorheen de game, een soort schwung die moeilijk te beschrijven valt en na een jaar naar mijn mening nog steeds ergens ontbreekt. Kan Chocobo GP die verwachtingen wél inlossen? Je leest het hieronder!

Waarom Wel?

Tastbare progressie

Chocobo GP staat – zoals de naam wellicht doet vermoeden – in het teken van de schattige Chocobo uit de Final Fantasy-franchise. De game doet een poging tot het brengen van een verhaal, al moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat het allemaal naar slappe koffie smaakt. On the other hand, wat had je verwacht van een verhaal dat een resem kartingraces aaneen probeert te rijgen? De cutscenes zijn daarbij ook van een ondermaatste kwaliteit; ze hebben soms meer weg van een powerpoint-presentatie waarin characters in- en uitpoppen dan een echt tussenfilmpje. Er is echter wel een lichtpuntje voor Final Fantasy-fans; veel van de personages uit de reeks komen terug in de game als schattige cartoony versies van zichzelf.

Desondanks is er – tot groot jolijt van ondergetekende – een zekere vorm van tastbare progressie aanwezig in de verhaalmodus. Zo levert het winnen van races jou nieuwe speelbare personages, fancy bolides én stickers op. Daarboven leveren races ook tickets op, die je in de shop kan inwisselen voor soortgelijke beloningen. Opnieuw worden bepaalde zaken in de shop pas vrijgespeeld bij het winnen van een bepaald level of het completen van enkele challenges. Je kan dus bepaalde coole character en bolides pas effectief gebruiken als je ze in de single player vrijspeelt.

Frisse mechanics

Verwacht niet veel nieuws onder de zon in Chocobo GP; het is en blijft uiteindelijk een karting-game waarbij power-ups en driften jou de overwinning opleveren. Er zijn echter een paar leuke accenten die Chocobo GP qua gameplay onderscheiden van Mario Kart. Zo heb je eerst en vooral het mechanisme waarbij power-ups van eenzelfde kleur samengevoegd worden tot meer krachtige power-ups. Pik je bijvoorbeeld een rode power-up op om vervolgens nog een rode power-up op te rapen, dan wordt diezelfde power-up een geüpgraded versie van die eerste. Dit mechanisme doet me overigens denken aan iets gelijkaardigs in LEGO Racers; één van mijn all-time-favorites.

Daarbovenop heeft ieder personage, los van zijn unieke uiterlijk en kart, een unieke superkracht die je kan gebruiken doorheen de game. Die super power kan ja activeren door kristallen op te rapen en naadloos door de bochten te driften. Zo heb je bijvoorbeeld Chocobo Dash; een superkracht die jouw kart sneller doet gaan en ringen spawnt die je in de volgende ronde kan gebruiken om een boost te krijgen. Of wat dacht je van Cid die met zijn Three-Shot Burst enkele kanonskogels de tegenstanders ondersteboven vuurt? De unieke abilities van de personages geven de game een volwaardige extra dimensie in het genre; de game heeft drie pijlers – driften, power-ups én unieke abilities – waar veel concurrenten slechts over twee stuks beschikken.

Modi met een duidelijke visie

Waar veel andere games van dit genre geregeld met een gloednieuw concept op de proppen komen, blijft Chocobo GP trouw aan de kernzaak: simpelweg racen. We krijgen een korte verhaalmodus voorgeschoteld met enkele andere offline modi zoals de typische time attack, series races én custom races.

Enkele van deze modi ondersteunen ook split-screen multiplayer; een absolute must voor games van dit genre. Daarbovenop is er ook een online Chocobo GP; het multiplayer-luik van het spel. Hier neem je het op tegen 63 andere spelers in enkele races van acht personen waarvan de bovenste helft van het klassement verder gaan naar de volgende ronde. Een weinig originele, maar verslavende en geslaagde modus.

Waarom Niet?

Walgelijke microtransacties…

Het is dan ook met spijt in het hart dat ik één reusachtig groot nadeel moet aanhalen in de game en dat zijn (opnieuw) de microtransacties. Naast de tickets die gebruikt worden als currency om nieuwe zaken aan te kopen, heb je ook Mythril en Gil als betaalmiddel. Mythril is een currency die je in huis haalt door de Nintendo eShop te bezoeken en daar wat fysieke euro’s tegen het scherm te gooien. Vervolgens koop je met jouw verkregen Mythril enkele unieke skins en stickers.

Met de Gil liggen de kaarten iets anders; Gil moet je namelijk verdienen door te racen in Chocobo GP en daar races te winnen. Ook verdien je Gil door zogenoemde dailies en weeklies tot een goed eind te brengen; gaande van ‘land 50 attacks on a competitor’ tot ‘drift 200 times’. Er is echter een addertje onder het gras. Gil kun je ook verdienen door progressie te maken in jouw season pass die – zoals het quasi iedere game dezer dagen betaamt – ook over een te betalen equivalent beschikt. Die betalende equivalent geeft spelers de kans om veel sneller en efficiënter Gil te verzamelen waardoor een gamer die de pass niet in huis haalt een serieuze achterstand heeft.

… en season pass

Daarbovenop levert de betalende season pass weinig waar voor zijn geld. Zo duurt het tot level 60 alvorens je een echte leuke extra krijgt onder de vorm van het alombekende Cloud-personage. Slim gezien van Square Enix, daar iedere Final Fantasy-fan kosten noch moeite spaart als het neerkomt op Cloud in huis halen. Voor de rest krijg je wat extra Gil en wat flauwe stickers met de te betalen equivalent; niets meer, niets minder. Over het algemeen vind ik integratie van microtransacties en een season pass een serieuze domper op de feestvreugde. Over de uitwerking ervan ben ik al helemaal niet tevreden; dit is echt ondermaats en voelt aan als ware geldklopperij.

VERDICT

7

Echte verwachtingen van Chocobo GP had ik niet. Het stijltje sprak me aan waardoor ik het spel een kans gaf. Ik was meteen verlekkerd aan de progressie die ik doorheen de game kon maken, de leuke gameplay-accenten en de focus op het racen. Ik viel jammer genoeg snel van mijn roze wolk toen ik de geldklopperij achter de season pass en de Mythril ontdekte; dit voelt aan als een mobile f2p game en niet als een volwaardige Switch-game.

Pluspunten
+ Unieke concepten geven het genre een unieke twist
+ Sterke focus op het racen
+ Progressie door de game levert nieuwe personages, stickers en wagens op

Minpunten
De microtransacties en season pass geven een serieuze mobile f2p-vibe


Chocobo GP
Beschikbaar vanaf 10/03/2022
Beschikbaar op Switch
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Ardtieboy

Een paarse Game Boy Color en Pokémon Red deden de vonk zo'n 16 jaar geleden overslaan. Sindsdien vertoeft Ard menig avond voor zijn consoles om er helemaal op los te gaan, liefst zonder al te veel nadenken. Games die hem geregeld doen gniffelen staan bij Ard op de bovenste plank. Het is dan ook niet vreemd dat titels zoals Borderlands, Destiny, Animal Crossing en Hearthstone op zijn shortlist staan. Verder hackt en programmeert hij zich door het leven met Nalu 🐶 aan zijn zijde.