“Dawn of Ragnarök is een aanrader voor iedereen die genoten heeft van Valhalla”

Vikings are hot en zijn de laatste jaren een grote bron van inspiratie geweest voor tal van series, films en videogames. Ook mijn interesse in deze cultuur is enorm gegroeid. Assassin’s Creed Valhalla heeft hierin zeker een grote rol gespeeld. Jarenlang was Assassin’s Creed II mijn favoriete game uit de serie. Die eer is nu weggelegd aan Assassin’s Creed Valhalla.

Al meer dan 190 uren investeerde ik in deze game. De vorige twee uitbreidingen (en in het bijzonder Wrath of the Druids) wisten mij meer dan te bekoren. Zoals de naam het al doet vermoeden, is Dawn of Ragnarök de laatste uitbreiding die we voor Assassin’s Creed Valhalla zullen krijgen. In tegenstelling tot de vorige twee uitbreidingen, maakt Dawn of Ragnarök geen deel uit van de Season Pass en dient deze dus apart aangekocht te worden. In ruil hiervoor krijg je wel zo’n 35 uren aan gameplay voorgeschoteld én een ticket naar Svartalfheim, het rijk der dwergen.

Waarom Wel?

Aan alle mythes komt een einde

In Dawn of Ragnarök krijgt Eivor een visioen waarin hij/zij in de huid kruipt van Havi (beter bekend als Odin). De zoon van Havi, Baldr, is ontvoerd door Surtr, leider van de Muspels. Surtr is een onverslaanbare vuurreus en de grootste vijand die Havi ooit ontmoet heeft. Niet alleen zal Havi zijn eigen lot en dat van zijn zoon Baldr onder ogen moeten zien, maar ook de ondergang van Ragnarök. Deze zoektocht naar zoon Baldr vindt plaats in Svartalfheim, een wereld vol met ondergrondse smederijen en bergen van goud bevolkt door dwergen.

Het is knap om te zien dat je in Dawn of Ragnarök opnieuw terechtkomt in een gloednieuwe wereld waar tal van bezienswaardigheden te ontdekken zijn en nieuwe vijanden in de vorm van Muspels en Jotuns op de loer liggen. Bij elke uitbreiding die voor Assassin’s Creed Valhalla werd uitgebracht, werd veel moeite gestoken om de speler onder te dompelen in een nieuwe spelwereld en om een nieuw verhaal te vertellen. Dawn of Ragnarök vertelt het verhaal over de ondergang van de goden door de ogen van een team dat duidelijk veel passie heeft voor de Noorse mythologie.

En die passie wordt overgedragen van ontwikkelaar naar speler. Niet alleen werd er gekeken hoe de verhalen uit de geschiedenisboeken in de game geïmplementeerd konden worden, ook wouden de mensen achter Assassin’s Creed Valhalla de game afsluiten zoals het hoort volgens de mytholgie: met Ragnarök.

Hugr-Rip

Alle progressie, wapens en uitrustingen uit de main game worden meegenomen naar Svartalfheim. Wie zoals mij ook de twee vorige uitbreidingen gespeeld heeft, zal aan een power level tussen de 450 en 500 zitten. Het aangeraden power level om aan je avontuur in Dawn of Ragnarök te beginnen, is 340. In Dawn of Ragnarök worden er nieuwe skills aan de skill tree toegevoegd zodat je een maximaal power level van 535 kunt halen. Ook zijn er nieuwe abilities ter beschikking. Deze kan je vinden door het zoeken naar een Book of Knowledge. Verder zijn er ook nieuwe wapens en uitrusting beschikbaar en kan je jouw huidige wapens naar een nog hoger niveau upgraden. Er is dus meer dan keuze genoeg uit verschillende wapens om de strijd met de Muspels en Jotuns aan te gaan.

Maar de leukste toevoeging aan Dawn of Ragnarök is ongetwijfeld de Hugr-Rip. Hiermee kan je tot vijf verschillende goddelijke vaardigheden gebruiken. Deze absorbeer je van vijanden die je hebt verslagen. Zo kan je veranderen in een raaf om vliegensvlug een bepaalde locatie of een bergtop te bereiken, kan je verslagen vijanden doen herrijzen om aan jouw zijde te vechten, kan je jouw huid in magma veranderen om zo jezelf te beschermen tegen de hete lava, kan je jouw wapen versterken met ijs om zo bikkelharde klappen uit te delen of kan je jezelf transporteren naar plekken die anders niet bereikbaar zijn. Veel van deze vaardigheden zul je nodig hebben om je vijanden te slim af te zijn.

Waarom Niet?

Veel herhaling

Net zoals in de main game en de twee vorige uitbreidingen bestaat de map uit verschillende gebieden. De map van Svartalfheim bestaat uit vier gebieden. In elk van deze gebieden kunnen er naast de main quests ook side quests (deze worden world events genoemd) gedaan worden en kan je heel wat dingen zoals grondstoffen, wapens en uitrusting (deze worden wealth genoemd) verzamelen. Hiernaast zijn er ook tal van artifacts te vinden. Deze bestaan uit leesbare documenten, uncut gemstones of nieuwe ontwerpen voor tattoos.

Per gebied zijn er in totaal zo’n 50-tal wealths, artifatcs en world events terug te vinden. In de main game en de vorige twee uitbreidingen vond ik het leuk om al deze optionele dingen te doen. Maar na 190 uren gameplay, voelde mijn plundertocht in Svartalfheim heel repetitief aan en had ik veel minder motivatie om alles te verzamelen. Zaken waarnaar ik meer dan vijf minuten moest zoeken, liet ik dan ook links liggen. Iets waarvan in de vorige uitbreidingen geen sprake van was. Bij het spelen van Dawn of Ragnarök voelde ik aan dat de inspiratie bij de ontwikkelaar stilaan op is. Iets wat ik hun zeker niet kwalijk neem na de vele content die we al gekregen hebben.

Irritante bugs

Het was bij de main game zo, het was bij de twee vorige uitbreidingen zo en het is bij Dawn of Ragnarök nog steeds zo. Bugs blijven prominent aanwezig. Het komt regelmatig voor dat een quest (main of side) niet voltooid kan worden door één of andere vervelende bug. De enige oplossing is vaak eerst iets anders gaan doen in de hoop dat de bug daarna niet meer aanwezig is.

Het meest vervelende hieraan is dat je vaak niet eens beseft dat er sprake is van een bug waardoor je veel tijd aan het verliezen bent met het zoeken naar een antwoord. Spellen afleveren die vol met bugs zitten blijft het grootste pijnpunt bij Ubisoft. Dit is een heel spijtige zaak want het merendeel van hun spellen bieden heel wat kwaliteit en uren spelplezier. Quantity over quality?

VERDICT

7

Dawn of Ragnarök is een aanrader voor iedereen die genoten heeft van de main game. Het maakt niet uit of je de vorige twee uitbreidingen al dan niet gespeeld hebt. Echter hoef je wel geen spectaculaire nieuwigheden te verwachten. De side quests en het verzamelen van wealths en artifacts voelen repetitief aan en bieden weinig spanning. De main quests daarentegen breien een mooi vervolg aan wat voor mij de beste Assassin’s Creed uit de reeks is. Ook kan je jouw skill tree verder naar omhoog levelen en zijn er nieuwe technieken, abilities, wapens en uitrusting beschikbaar. Met Dawn of Ragnarök wordt het verhaal van Assassin’s Creed Valhalla afgesloten. Ik ben heel benieuwd naar wat Ubisoft in de toekomst van plan is met de franchise. Er zijn hardnekkige geruchten dat de volgende Assassin’s Creed een live service game zal worden. Stiekem hoop ik dat dit niet het geval zal zijn en dat we nog een game van hetzelfde kaliber als Assassin’s Creed Valhalla zullen krijgen. Skol!

Pluspunten
+ Nieuwe abilities, wapens en gear
+ Uitbreiding van de skill tree
+ Toevoeging van Hugr-Rip zorgt voor nieuwe mogelijkheden in gameplay
+ Mooie afsluiter van een game die al heel wat aan content afgeleverd heeft

Minpunten
– Nog steeds vervelende bugs
– De side quests en het verzamelen van wealth en artifacts beginnen na de main game en twee eerdere uitbreidingen enorm repetitief aan te voelen
– Voelt nog steeds niet next-gen aan

Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök
Beschikbaar vanaf 10/03/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op Xbox Series X
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door High_LordWolnir

High_LordWolnir verloor zijn ziel(en) ergens tussen Boletaria en Lothric Castle. Wanneer hij de Nexus even ontvlucht, kan je hem achter zijn PC of PlayStation-console vinden tijdens het spelen van een goede RPG, een story-driven action/adventure game, een nagelbijtende horrorgame of een FPS à la Call of Duty. Verder moet hij zowat de enige persoon zijn op deze aardbol die The Last of Us Part II hoger inschat dat zijn voorganger.