“What Lies in the Multiverse is geen top-game maar heeft wel zijn charmes”

Wanneer een jonge student ontdekt dat hij tussen verschillende universums kan reizen, komt zijn hele wereld op z’n kop te staan. Met aan zijn zijde de excentrieke professor Evertt, hopt het duo van de ene dimensie in de andere en dat vaak met hilarische gevolgen. What Lies in the Multiverse is een 2D puzzel/platformer die sterk doet denken aan de avonturen van Rick en Morty of die van Doc en Marty uit Back to the Future.

Waarom Wel?

Platforms, puzzels en laughs.

What Lies in the Multiverse is een game die op drie elementen teert. Het is een platform game die handig gebruik maakt van het multiverse gegeven: je kan namelijk met een tik op de knop onmiddellijk naar een andere dimensie reizen. En waar er in de ene wereld een afgrond was, is er in de andere een brug om over te lopen of een touw om op te klimmen. 

Maar de game zou echter al snel eentonig worden, mochten dat de enige uitdagingen zijn. Dus voeg daar een aantal beweegbare obstakels aan toe en een paar goed getimede sprongen en je bent niet alleen aan het platformen, je puzzelbrein wordt ook nog eens aangesproken.

En tenslotte draait What Lies in the Multiverse om de avonturen van het hoofdpersonage, zonder naam, The Kid. Zijn interacties met de andere personages variëren van grappig tot ronduit hilarisch. Naast de spitsvondige dialogen brengt de uitstekende 2D pixel-art de personages echt tot leven.

Waarom Niet?

Reflexen en frustraties

Je merkt duidelijk dat What Lies in the Multiverse een kleinschalig project is. Er zit geen voice-acting of noemenswaardige soundtrack in de game en ook de balans zit niet altijd goed.  Zo zullen de nodige frustraties opborrelen bij het platformen. Want meer dan over het? puzzelen gaat het over de juiste reflexen en over je eigen vingervlugheid. En wanneer je telkens opnieuw die ene sprong nauwgezet moet timen dan vergaat het spelplezier je al snel.

Wat betreft het verhaal maken de ontwikkelaars in het laatste hoofdstuk een nogal radicale switch. De game wordt een pak serieuzer en dat valt mogelijk niet bij iedereen in de smaak. Het zal van je persoonlijke voorkeuren afhangen of je dit kan appreciëren of niet. Ik ben er alvast geen fan van.

Overigens speel je de game uit op een goeie vijf uur (of zes, als je net zoals mij niet de meest handige platformer bent). Dat is niet bepaald lang. Komt er nog eens bij dat er geen reden is om de game te herspelen gezien hij vooral gedreven wordt door het verhaal. Het wordt dan natuurlijk erg moeilijk om het prijskaartje van 15€ te verdedigen.

VERDICT

6

What Lies in the Multiverse is natuurlijk geen triple A-titel maar heeft desalniettemin wel zijn charmes. De game werd gemaakt door Studio Voyager, een bedrijf bestaande uit twee developers waarvan er ééntje pas negentien is. Je merkt dat beide kerels hun hart en ziel in de game hebben gestoken. Het levert geen top-game op en dit soort indie zal moeilijk een publiek vinden op de current gen consoles. Maar het is er wel ééntje die de puzzelfans een namiddagje plezier kan bezorgen.

Pluspunten
+ Grappige dialogen
+ Leuke dialogen
+ Charmant multiversum

Minpunten
Af en toe frustrerende platforming
Te kort voor een mid-priced game
Geen herspeelbaarheid

What lies in the Multiverse
Beschikbaar vanaf 04/03/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.