“Wie op zoek is naar een Action/RPG-kriebel of tijd wil steken in een MMO zit helemaal goed met Lost Ark”

Als MMO-speler ben je steeds op zoek naar dat ene spel dat je bij de keel grijpt. Dat spel waar je je volledig in verliest. Ik heb ze de laatste tijd allemaal opnieuw een kans gegeven – World of Warcraft, Elder Scrolls Online, Star Wars: The Old Republic, Final Fantasy XIV,… Zoals vele anderen was ik enthousiast toen New World uitkwam, maar dat verloor snel mijn interesse. Toen kwam daar Lost Ark, een spel dat al sinds 2019 in Zuid-Korea wordt gespeeld en razend populair is. Mijn tijd met Lost Ark heeft wat ups en downs gekend, maar hoe langer ik ermee doorging, hoe meer tijd ik in de wereld wilde doorbrengen.

DISCLAIMER – Lost Ark is op het moment van schrijven (nog) niet beschikbaar in België. Ik maakte gebruik van een VPN-service om deze game toch te spelen en te reviewen.

MMO’s zijn een riskant en wispelturig beest, ze komen en ze gaan, ze verdwijnen in de ether zodra hun spelersaantallen afnemen. Momenteel zitten de Lost Ark servers tot de nok toe gevuld met gretige avonturiers. Het feit dat het free-to-play is, is in die zin een duidelijk voordeel, maar deze stijlvolle Koreaanse hybride van MMO en actie-RPG heeft nog veel meer in zijn mars; spectaculair pittige gevechten en een hoop content om je tanden in te zetten.

Waarom Wel?

De wondere wereld van Arkesia

De wereld van Arkesia is subtiel vormgegeven, met coole details op elke locatie. Wat ik echt waardeerde, was de moeite die de ontwikkelaars hebben gedaan om elk gebied uniek te laten aanvoelen. Of het nu gaat om het fantastische kasteel van Luterra, de bevroren toendra van Shushire of het op steampunk geïnspireerde Port Harbor. Er zijn een enorm aantal regio’s die je kan ontdekken in de game en ze voelen allemaal uniek aan. Je hebt als speler de tijd om elk gebied op je eigen tempo te ontdekken.

Veel elementen van Lost Ark worden prachtig aangevuld door muziek. De score is bijna altijd aanwezig, maar valt zo goed samen met al de rest dat immersie in de Arkesia compleet wordt. De muziek is idyllisch op de rustige momenten dat je door een dorp loopt, maar dreunt intens wanneer je in een dungeon tegenover een eindbaas staat. Naast de soundtrack zijn de sound effects prachtig vormgegeven. Tijdens gevechten zijn er unieke geluidseffecten voor verschillende skills van zowel spelerspersonages als vijanden.

Gewaagd isometrisch perspectief

Lost Ark heeft een isometrisch, diagonaal, top-down camerastandpunt – vergelijkbaar met Diablo. Als isometrische game mist de wereld van Lost Ark een deel van de omgevingspracht van andere MMO’s, maar het schittert in set-piece-momenten waar we een nieuwe kijk op de wereld krijgen. De spectaculairste momenten in het verhaal of de dungeons worden opgefleurd en uitgelicht met camerashots die een beter beeld geven van de omringende wereld en omgevingen. De wereld wordt veel interessanter wanneer cutscenes de camera draaien en laten zien welke ruïnes ik aan het verkennen ben of hoe honderden vijanden een betwist kasteel bestormen. Door deze momenten voelt het alsof Arkesia veel meer om het lijf heeft. Dat dit een wereld is waarin geleefd wordt en niet slechts een vlak landschap.

Combat die zo veel voldoening geeft

Veruit het beste element van Lost Ark is de combat. Het stoten, schoppen, slaan, smashen en bezweren van vijanden in Lost Ark voelt geweldig. Het geeft een enorme voldoening om je skills te combineren en vijanden net zo lang over het scherm te laten slingeren tot ze dood neervallen. Bovendien zijn de animaties van de skills verbluffend. Ze zien er indrukwekkend uit en voelen impactvol aan. Ook heeft elke klasse zijn eigen visuele en gameplaystijl. Vijanden verslaan in Lost Ark is een waanzinnig plezier voor je hersenen. Het is gewoon mega leuk!

Lost Ark stapt af van het traditionele drie-eenheidssysteem (tank, healer en DPS). Sommige mensen zullen dat geweldig vinden, maar anderen zullen dit systeem uit andere MMORPG’s missen. Dat gezegd zijnde, sommige klassen hebben meer een support rol, terwijl andere toch iets meer damage kunnen verdragen.

Wanneer je tegenover eindbazen in de zogenaamde Guardian Raids of Abyssal Dungeons komt te staan, moet je aan iets anders denken dan enkel het netjes lossen van je skills. De gevechten tegen eindbazen vereisen nauwkeurige bewegingen en constante herpositionering terwijl je je aanvallen uitvoert. Het is Lost Ark op zijn best. Door de allesomvattende aanvalsaanpak lijkt het misschien alsof de end game van Lost Ark te makkelijk is. Dat is niet zo. Je moet de mechanics en timing leren en weten wat je rol is als je de moeilijkste content die Lost Ark te bieden heeft tot een goed einde wilt brengen.

Waarom Niet?

Verwaarloosbaar verhaal

De mensen die opzoek zijn naar een fantastisch verhaal zullen dat jammer genoeg niet vinden in Lost Ark. Het spel volgt de zoektocht naar zeven verloren stukken van de Ark, die zullen worden gebruikt om een rift te dichten waardoor Chaos Arkesia binnenstroomt. Het is in wezen Goden en licht tegen Chaos en demonen. Het verhaal is vrij typisch geschreven.

Het grootste deel van de quests bestaat gewoon uit het doden van een bepaald aantal vijanden in een gebied. En dan zijn er nog de quests waarbij je met twee of drie mensen binnen een straal van een meter met elkaar moet praten, zodat je vijf minuten lang in dezelfde kleine ruimte heen en weer aan het rennen bent. Gelukkig voeren die missies je door een aantal prachtig ontworpen omgevingen. Je reist door allerlei culturen en landschappen.

Free-to-play maar pay-to-win

Ik zou nalatig zijn als ik het free-to-play-aspect van Lost Ark en de microtransacties niet bij naam zou noemen.  Omdat Lost Ark free-to-play is, is de bron van inkomsten een in-game item shop waar je pets, mounts, armor skins en items kan kopen die je het leven makkelijker maken tijdens het leveling proces en end-game. Ik beschouw deze opties niet als pay-to-win, maar ze zijn zeker pay om je het leven makkelijker te maken en je sneller vooruit te helpen.

Het meest voorkomende item dat je mensen ziet krijgen is de Crystalline Aura, die 30 dagen meegaat en in wezen een maandabonnement wordt als je het effect ervan op je personage toegepast wil houden. Het geeft je een heleboel extraatjes, zoals gratis Triport reizen, de helft korting op Ocean Liner kosten, en percentages korting op crafting en research tijden, om er maar een paar te noemen.

Is Lost Ark pay-to-win? Naar mijn mening wel. Bij de vraag of een spel “pay-to-win” is, moet men zich afvragen wat men eigenlijk als “winnen” beschouwt. In Lost Ark kan het winnen van het spel worden gezien als het verslaan van bepaalde baasgevechten. Deze eindbazen blijven onverslaanbaar, tenzij spelers de juiste progressie maken. Maar hoe spelers vooruitgang boeken is de kern van het dilemma.

Spelers hebben de mogelijkheid om te betalen om sneller te vorderen, waardoor ze de uitrusting en het niveau kunnen bereiken dat nodig is om het op te nemen tegen de eindbazen. Maar dat betekent niet dat er geen vaardigheid nodig is of dat spelers moeten betalen om dat punt te bereiken. Het kopen van bepaalde in-game currencies biedt ongetwijfeld een versnelling van gameplay grinding. Dit is hoe het spel kan worden opgevat als “pay-to-win.”

VERDICT

8

Lost Ark zou kunnen aanvoelen als te veel van het goede door de hoeveelheid gameplay-mechanics. Ik heb zelf een paar keer op het punt gestaan er met op te houden omdat het te veel werd. Maar het smelt allemaal samen tot een verslavende gameplaylus vol leuke en aanpasbare klassen met genoeg afwisselende content om je de komende tijd tevreden te houden. Vanaf nu ben ik officieel een raider of the Lost Ark. Wie op zoek is naar een Action/RPG-kriebel of tijd wil steken in een MMO, kan dit avontuur zeker een kans geven, het zal je niet teleurstellen!

Pluspunten
+ Gigantische wereld boordevol content
+ Je kan zo goed als alles solo doen
+ Grote verscheidenheid in klassen
+ End-game is uitdagend

Minpunten
– Verhaal met gebreken
– Eentonige quests
– Pay-to-win aspect aanwezig

Lost Ark
Beschikbaar vanaf 11/02/2022
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Frumberto

Te vinden op zowat alle MMO's waarvan World of Warcraft de allereerste was. Op 11 jarige leeftijd deelde hij een account met zijn grotere broer. Nu probeert Frumberto aanwezig te zijn in alle digitale spelwerelden. Hij heeft een nostalgische ziel door zijn liefde voor oude RTS games zoals C&C Red Alert, Warcraft, Starcraft, Cossacks en AoE 1 & 2.