Viraal videobeeldmateriaal Oekraïne-conflict blijkt afkomstig uit ArmA III

Er duiken zowel online, op sociale media en websites, en uiteraard televisieprogramma’s heel wat huiveringwekkende en aangrijpende beelden op van de Russische inval in Oekraïne. Nu zou echter blijken dat een deel van die beelden op sociale media afkomstig zijn van een videogame.

Volgens Bloomberg (en Kotaku) waren enkele van de meest bekeken videobeelden op Facebooks gamingkanaal gisteren van een vermeende militaire actie in Oekraïne. De beelden zelf werden door meer dan 110000 mensen bekeken en ook nog eens 25000 keer gedeeld voor Facebook ze offline haalde.

Ook op Twitter kon de video, met daarbij de tekst “Oekraïne vuurt raketten af om artillerievuur van Russische vliegtuigen te onderscheppen” op heel wat succes rekenen. Volgens Kotaku kreeg de tweet 11000 likes en bijna 2000 retweets voordat deze ook hier werd verwijderd.

Gamers die iets ouder zijn, zijn ongetwijfeld bekend met Bohemia Interactives oorlogssimulatie-reeks ArmA, in dit geval ArmA III. Maar de echte ArmA-fans die niet van gisteren zijn, hadden al snel door dat het beelden waren van een Amerikaanse A-10 Thunderbolt/Warthog die het opneemt tegen een Amerikaans C-RAM luchtafweervoertuig.

Zo zie je maar in tijden van sociale media, informatie en vooral desinformatie dat we altijd op onze hoede moeten zijn…

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)