“Martha is Dead wist mij van de eerste tot de laatste seconde in spanning te houden”

Martha is dead

Toen ik eind januari aan de slag mocht met de eerste zeven hoofdstukken van Martha is Dead, was ik helemaal mee met het verhaal. Het gebrek aan (uitdagende) gameplay, vond ik echter een groot minpunt. Intussen heb ik de game volledig kunnen spelen en kunnen jullie hier mijn verdict lezen. Twee weken voor de release van de game kwam de ontwikkelaar met het spijtige nieuws dat de PlayStation-versie van de game gecensureerd is op vraag van Sony. Gelukkig kon ik met de ongecensureerde PC-versie aan de slag.

Waarom Wel?

Een bijzonder sterk verhaal

Bij Martha is Dead ligt de nadruk in het bijzonder op het verhaal. Het verhaal dat verteld wordt, speelt zich af in Italië tijdens Wereldoorlog II. Protagonist van het verhaal is Giulia, die het levenloze lichaam van tweelingzus Martha aantreft in het meer achter het Toscaanse buitenverblijf van de familie. Maar iedereen denkt dat jij, Giulia, degene bent wiens lichaam werd teruggevonden. Dit maakt dat het verhaal vanaf het begin complex in mekaar zit en je te maken krijgt met een protagonist met een dubbele persoonlijkheid.

Enerzijds ben je Giulia, die de waarheid probeert te achterhalen en anderzijds ben je Martha, die altijd meer liefde en aandacht heeft gekregen van moeder Irene. Vader Erich daarentegen is veel gemoedelijker en is generaal binnen het Duitse leger. Dit maakt dat de familie niet geliefd is bij de pro-geallieerde burgers en verzetsstrijders uit de regio. Wie heeft Martha vermoord? Waren het de verzetsstrijders om zo wraak te nemen op vader Erich? Of is er hier meer aan de hand? Zou de legende van The White Lady dan toch echt zijn? De zoektocht naar antwoorden op deze vragen hebben ervoor gezorgd dat ik van het begin tot het einde enorm geboeid ben gebleven door het verhaal. Ik heb mij op geen enkel moment verveeld en bij momenten was de spanning te snijden.

Een open geest

Bij aanvang van het spel wordt gewaarschuwd dat beelden van bloed, afgehakte ledematen, verminking en zelfverminking getoond zullen worden. De game wordt dan ook ten zeerste afgeraden voor mensen die dit als storend ervaren. Bloed en afgehakte ledematen zijn veel voorkomende zaken in videogames. Het is vooral verminking en zelfverminking dat niet door iedereen gesmaakt zal worden.

Dit kan namelijk zeer gevoelig liggen bij mensen die hier zelf ooit (of misschien zelfs nu) (on)rechtstreeks mee te maken hebben gehad. Ik vind het dan ook knap dat dit soort van thema’s niet uit de weg gegaan worden. De ontwikkelaar kiest ervoor om het verhaal te vertellen hoe zij dat willen, zonder rekening te houden met de grenzen van bepaalde spelers. Dat is een stap die vele studio’s niet zouden durven zetten. Uit angst voor negatieve reacties en het mislopen van inkomsten. De open geest van de ontwikkelaar vraagt om een open geest van de speler.

Geweldige atmosfeer      

Wie houdt van Italië, zal ongetwijfeld ook houden van Martha is Dead. Niet alleen zorgt de Italiaanse taal voor een volledige onderdompeling in de game, ook zullen de muziek en radiofragmenten je helemaal terugbrengen naar het Italië tijdens de jaren 40 van de vorige eeuw. Fietstochten door het zonnige Toscaanse landschap worden afgewisseld met benauwde wandelingen door een spookachtig bos en bootje varen op een meer waaraan een lugubere legende is verbonden. Er zijn maar weinig games waar ik mij zo één heb gevoeld met de setting. De ontwikkelaar heeft wat dit betreft een hele goede job gedaan. Hun inspiratie hebben ze echter niet ver moeten halen aangezien de studio gevestigd is in Toscane. De volledige setting is geïnspireerd door plaatsen die waarheidsgetrouw zijn gereconstrueerd.

Fotografie voor beginners

Het belangrijkste item tijdens het spelen van de game is ongetwijfeld je fototoestel. Met dit fototoestel dien je bepaalde zaken vast te leggen die je helpen met het oplossen van het mysterie. Ook kan je jouw fototoestel op elk moment gebruiken om eender welk beeld vast te leggen. Achteraf kan je deze foto’s dan zelf ontwikkelen en opslaan in een album. Dit is een leuke en originele manier die de klassieke fotomodus in de meeste games vervangt. Doorheen het spel kan je ook heel wat filters verzamelen om zo beelden op een alternatieve manier vast te leggen. Ook zitten er verschillende skins verstopt om het uiterlijk van je fototoestel aan te passen.

Waarom Niet?

Vereenvoudigde gameplay

Tijdens het spelen van de preview was het gebrek aan (uitdagende) gameplay het grootste hekelpunt. Na het spelen van de volledige game moet ik jammer genoeg constateren dat dit nog steeds het geval is. De gameplay is beperkt tot je verplaatsen van punt A naar punt B, het nemen en ontwikkelen van foto’s en het interactief zijn met voorwerpen zoals het lezen van de krant. Het meest uitdagende dat ik tijdens de game ben tegengekomen, is het versturen van berichten via morsecode.

De grootste ergernis voor mezelf hierbij is het feit dat alles met hand en tand wordt uitgelegd en aangeduid. Tijdens het spelen van de game heb je constant een map ter beschikking. Wanneer je een bepaalde objective moet voltooien, wordt er op voorhand al gezegd wat je precies moet doen en in welke richting je moet zoeken. Bovendien wordt het ook nog eens duidelijk op de map aangeduid. Dit zorgt ervoor dat je op geen enkel moment moet nadenken over de volgende stap of hoe je het hele mysterie moet oplossen. Hierdoor kreeg ik het gevoel dat ik geen game aan het spelen was, maar eerder een interactieve film aan het volgen was.

Technische mankementjes

Ook de eerdere technische gebreken uit de preview build zijn nog steeds aanwezig. Zo moest ik om de één of andere reden telkens opnieuw de ray tracing inschakelen wanneer ik het spel opstartte. Alle andere grafische settings werden dan weer wel opgeslagen. Er is ook nog steeds geen mogelijkheid om de controls voor je keyboard aan te passen waardoor spelen met een azerty klavier eigenlijk geen optie is. Persoonlijk geef ik in een first person game altijd de voorkeur aan het spelen met keyboard en muis omdat dit veel natuurlijker aanvoelt dan een controller.

VERDICT

7

Martha is Dead vertelt een sterk en duister verhaal in tijden van oorlog dat mij niet onberoerd heeft gelaten. De game wist mij van de eerste tot de laatste seconde in spanning te houden. Echter heb ik achteraf meer het gevoel naar een interactieve film te hebben gekeken dan een game te hebben gespeeld. De ontwikkelaar heeft bij mij alvast het nodige respect afgedwongen door de keuze om zware thema’s in de game te implementeren en het verhaal te vertellen zonder rekening te houden met de grenzen van aanvaardbaarheid. Ik raad de game dan ook aan voor iedereen met een open geest en wie houdt van een goed doordacht verhaal. Echter zullen PlayStation-spelers moeten overwegen of zij een gecensureerde versie van de game willen spelen.

Pluspunten
+ Enorm sterk verhaal
+ Originele fotomodus
+ Authentieke atmosfeer
+ Italiaans als standaardtaal zorgt voor nog diepere onderdompeling in verhaal
+ Zware en duistere thema’s worden niet uit de weg gegaan

Minpunten
– Korte duurtijd (zes à zeven uur)
– Geen mogelijkheid om keyboard controls aan te passen
– Ray tracing dient elke keer opnieuw te worden ingeschakeld bij de opstart van het spel
– Fietsen voelt heel onnatuurlijk aan en biedt geen enkele meerwaarde
– Hier en daar een glitch

Martha is dead
Beschikbaar vanaf 24/02/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door High_LordWolnir

High_LordWolnir verloor zijn ziel(en) ergens tussen Boletaria en Lothric Castle. Wanneer hij de Nexus even ontvlucht, kan je hem achter zijn PC of PlayStation-console vinden tijdens het spelen van een goede RPG, een story-driven action/adventure game, een nagelbijtende horrorgame of een FPS à la Call of Duty. Verder moet hij zowat de enige persoon zijn op deze aardbol die The Last of Us Part II hoger inschat dat zijn voorganger.