“Ik heb me goed weten te amuseren met deze preview build van GRID Legends”

GRID Legends

Nog even en we kunnen aan de slag met GRID Legends: de opvolger van de serie z’n reboot in 2019. Samen met enkele journalisten en devs kreeg ik de kans om alvast even de geur van verbrand rubber en heet asphalt op te snuiven tijdens een hands-on preview test van de game’s multiplayer.

Ik had enkele problemen aan de start van de previewsessie, waardoor ik een eerste van drie races aan me voorbij moest laten gaan. Gelukkig weerhield dat me er niet van om mee te rijden met twee van de meer interessante races die Codemasters voor ons in petto had: een elektrische snelheidskoers doorheen de straten van Chicago en een slipperig drift-partijtje op Strada Alpina.

The future is electric

Door de eerder vermelde technische problemen kon ik niet meteen aansluiten vanaf de eerste race en moest ik ook de start van de tweede rit aan me voorbij laten gaan. Gelukkig heeft Codemasters de mogelijkheid ingebouwd om een race in progress te vervoegen door hierin AI-chauffeurs te laten meerijden. Wanneer je dan mid-race invalt, spring je gewoon achter het stuur van één van de wagens on-track die niet door een speler bemand wordt. Het voordeel: zo kun je vrienden later mid-race vergezellen. Het nadeel: als de AI-chauffeur in kwestie er niets van bakte voordat jij het stuur overnam, kan het voorvallen dat je een ferme achterstand moet inhalen.

Dat gezegd zijnde landde ik mooi middenin het pak, op plaats 11, achter het stuur van een majestueuze Beltra Ikon MK3 elektrische supercar. Net zoals Forza Horizon 5 omarmt GRID met deze nieuwe versie volledig de toekomst van motorsport met elektrische bolides. Deze wagens klinken niet alleen vreemd (die hoge pieptoon van een electric vehicle is toch echt wel niets vergeleken met een dikke ronkende verbrandingsmotor als je het mij vraagt), maar zorgen ook voor een ander soort racen. In elektrische races kun je namelijk een snelheidsboost vergaren door op een specifieke plek op de track door een boostzone te rijden. Doe je dit, dan kun je een snelheidsinjectie krijgen wanneer jij dat wil, vergelijkbaar met de nitro-boosts die je kent uit andere arcade racers.

Het rijgevoel wanneer ik door de knap vormgegeven straten van Chicago race voelt behoorlijk snappy en veelal arcade aan. Hoewel Codemasters aangeeft dat je de assists van je bolide helemaal naar je hand kan zetten, lijkt de reeks met Legends nog meer z’n arcade-kantje te omarmen. Erg is dit niet, want meer dan eens voel je je als een ware badass wanneer je je een weg bumpert doorheen je tegenstrevers, slidend doorheen de vele scherpe bochten die deze track rijk is.

Driftkikker

Over sliden gesproken, na een teleurstellende negende plaats te behalen tijdens de elektrische race, is het tijd om naar het volgende event te gaan. Met een Subaru BRZ trek ik Strada Alpina op in het holst van de nacht voor een driftpartij. Met deze modus keert een fan-favorite terug na een pijnlijke afwezigheid in GRID 2019. In deze modus moet je zo lang mogelijk blijven slippen doorheen bochten zonder de controle te verliezen, van de track te glijden, of verkeerskegels op de baan te raken. Wie in een flow zit en veel knappe slides aan elkaar kan rijgen, wordt beloond met een mooie bonus multiplier.

Laat me eerlijk zijn: hoewel drifting een fan-favorite is, ben ikzelf niet de grootste held wanneer het op deze spelmodus aankomt. Meer dan eens verlies ik controle en draai ik om m’n as, of raak ik één van die duivelse kegeltjes. Het is dan ook best verdienstelijk wanneer ik midden op het scorebord eindig op een bescheiden twaalfde plaats. De top drie van m’n tegenspelers staken er ook met kop en schouders bovenuit, met scores die los over de vijf miljoen punten gingen. Daar sta je dan, met je schamele 90K aan puntjes.

VERWACHTINGEN

Zwaar verlies of niet, ik heb me alvast goed weten te amuseren met deze preview build van GRID Legends. De game belooft een pak meer content te bieden dan z’n voorganger met bij launch meer tracks, meer wagens en meer spelmodi. De makers lieten me vrij om nog wat andere races op m’n eentje te rijden tegen AI en ik kan je nu al vertellen dat het spel vooral als een logische verderzetting van z’n voorganger aanvoelt. Intussen heb ik ook een reviewcopy van de titel gekregen en ga ik helemaal los met al het lekkers dat deze te bieden heeft. Hou dus zeker onze website in de gaten voor een finaal verdict later deze week.

GRID Legends
Beschikbaar vanaf 25-02-2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC / Xbox One / Xbox Series X|S
Gespeeld op PC

Website

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.