“Life is Strange: Remastered Collection is een aanrader voor iedereen die nooit de originele game speelde.”

Life Is Strange: Remastered Collection

In oktober vorig jaar schreef ik dat True Colors de beste game in de Life is Strange-reeks is. Een mening die ik dankzij deze Remastered Collection toch weer moet herzien. Enkel omdat deze collectie me eraan herinnerde hoe goed het origineel is. Niet omdat het een bijster goede remaster is.

Waarom Wel?

De beste Life is Strange-game is terug

Life is Strange nam in 2015 de Telltale-formule en bracht die terug dichter bij haar point-and-click roots. Het was tegelijkertijd een coming of age-verhaal, psychologisch drama, aanklacht tegen global warming, en een paranormaal sci-fi pareltje. Overgiet dat met hormonen-rijk high school sausje in een klein West-Amerikaanse kuststadje en je hebt het ideale recept voor een unieke game.

Life is Strange is verre van perfect. Het verhaal over Max Caulfield die de kracht ontdekt om tijd te manipuleren neemt veel verrassende bochten die ogenschijnlijk meer te maken hebben met de schrijvers die niet goed wisten welke richting ze net uit willen voordat ze alle eindjes aan elkaar knoopten. Dit was eerder een feature dan een nadeel, zo blijkt, aangezien dit je als speler steeds op het puntje van je stoel houdt.

En dan heb je nog de gameplay. Vergeleken met haar opvolgers zijn de puzzels in de eerste Life is Strange net dat tikje beter doordacht. Dit alles ter verdienste van de kracht om tijd terug te draaien, waar de hoofdpersonages in latere games geen gebruik van kunnen maken. Dit samen met een klemtoon op exploratie, waardoor je informatie ontdekt die op cruciale punten in het verhaal  van pas kan komen, vormt een bevredigende gameplay-mix die je vol goesting laat vastbijten in de unieke spelwereld die Dontnod voor deze game in elkaar flanste. Laat er geen twijfel over bestaan: Life is Strange is een meesterwerk dat door nog geen enkele opvolger in de reeks werd geëvenaard. En daar heeft deze Remastered Collection me helemaal aan herinnerd.

Compleet pakket

Maar deze Remastered Collection beperkt zich niet tot de eerste Life is Strange. Ook Before the Storm, de prequel van de eerste game waarin je het personage Chloe Price beter leert kennen en haar voorgeschiedenis met Rachel Amber doorloopt, zit in het pakket. Hoewel deze game verre van hetzelfde niveau als het eerste spel haalt, biedt het een welkome terugkeer naar Arcadia Bay en leer je heel wat personages op een andere manier kennen. Het grootste gemis is hier het ontbreken van de stem van Ashley Birch. Die voorzag Chloe in de eerste game van klank, maar deed door een staking van stemacteurs niet mee in deze prequel.

Voor de volledigheid voegt ontwikkelaar Deck Nine er meteen ook de bonus-aflevering Farewells toe om een soort prequel voor de prequel te bieden. Omdat Life is Strange en Before the Storm zo in het verlengde liggen van elkaar, is het een mooie optie om beide games in één mooie bundel samen te kopen.

Ge-wel-dige soundtrack

Hoewel de eerste game intussen zeven jaar oud is, en muzieklicenties niet altijd een evidentie zijn in videogames, slaagt Deck Nine (de studio die de remasters voor beide games voorziet) erin om integraal de fantastische soundtracks opnieuw mee te leveren. Vooral de muziek van de eerste game, die perfect aansluit bij het hipster indie sfeertje dat over het hele spel hangt, is er één om duimen en vingers bij af te likken. Maar ook de iets hardere soundtrack die het tumultueuze verhaal van Chloe ondersteunt slaat de juiste snaar. Beide soundtracks zijn een aparte luistersessie waardig nadat je de games uitgespeeld hebt.

Visuele upgrade …

Het belangrijkste aan een Remastered Collection is natuurlijk het introduceren van meer actuele technologieën in een oudere titel. Voor deze games komt dit neer op een engine-upgrade voor de eerste titel (van Unreal 3 naar 4), enkele character models die een make-over kregen, en een resem textures die meer detail meekregen. Ook werd er hevig gesleuteld aan de belichting in de game en krijgen de spelomgevingen een pak meer detail.

Veel van deze upgrades zouden je wellicht niet opvallen als je al lang het origineel niet meer gespeeld hebt, maar in een side-by-side vergelijking zijn de verschillen behoorlijk opmerkbaar. Vooral personages als Chloe Price gingen er sterk op vooruit. De belangrijkste upgrade zit echter in de lip synching, die nu wel vol in de roos is, waar in de eerste Life is Strange de monden van de personages eerder willekeurig open en dicht leken te klappen.

Wat ik het meeste apprecieer aan het werk dat Deck Nine hier deed, is het respect voor het bronmateriaal. De aanpassingen passen steeds binnen de unieke grafische stijl van het origineel en doen de game er net uitzien zoals je je hem herinnert, eerder dan hoe hij er soms effectief uitziet. Dat is voor mij de taak van een goede remaster, en daar slagen de makers best goed in.

Waarom Niet?

… met wisselend succes

Al moet het gezegd, niet alle visuele upgrades verdienen een pluim op de hoed. Heel wat personages hebben in deze Remastered Collection bijvoorbeeld grote, dode, glazige ogen die emotieloos de sfeer verpesten. Daarnaast werden niet alle textures in de spelomgevingen aangepakt, waardoor de game soms een vreemd lappendeken lijkt van weinig en meer detail. Ook zijn er bepaalde scènes waarin de belichting niet naar behoren werkt, waardoor het beeld soms te licht of te donker wordt. In Before the Storm weerkaatst het licht in sommige scènes op de juwelen van de personages, wat een ongewenst verblindend discobal-effect geeft.

Ook lijken schaduwen in Before the Storm niet altijd effect te hebben op het hoofd van Chloe, waardoor haar lichaam een pak donkerder toont dan alles boven de nek. Op dit vlak heeft Deck Nine al een hoop patchwerk beloofd, maar als een visuele upgrade het enige is wat deze remasters echt te bieden heeft tegenover het origineel, had dit toch een pak meer op punt mogen staan.

Overbodige remaster

Dat brengt me naadloos bij het grootste probleem met deze Remastered Collection. Dontnod, dat wist dat het met Life is Strange geen dure hyperrealistische titel kon afleveren, ging slim om met haar art style. Life is Strange kreeg daarom een eerder tijdloze schilderachtige visuele stijl mee die – je raadt het al – eigenlijk niet meer detail nodig had. Hoewel de upgrades van Deck Nine zeker geapprecieerd worden omdat ze zoveel mogelijk proberen aansluiten bij het bronmateriaal, voelde niemand de nood naar een grafische update. Wie vandaag de originele Life is Strange speelt zal zich misschien een beetje storen aan de erbarmelijke lip synch, maar de rest van de game staat nog steeds sterk in z’n schoenen.

Waar wél meer aan gewerkt kon worden, is de jankyness van de game. Life is Strange kent een hoop vreemde bugs en glitches, en enkele dialogen voelen wat vreemd aan doordat deze niet zeer goed ingelezen werden. Jammer genoeg is datzelfde gevoel van jank even sterk aanwezig in deze Remastered Collection. Meer zelfs, er steken een hoop nieuwe problemen de kop op. Zo had ik bij drie afleveringen geen Engelse ondertitels omdat de game me steeds de filename van de subtitles toonde in de plek van de subtitles zelf.

Ook blijft het gekende probleem van je personage en camera in zo een specifieke hoek te moeten plaatsen voordat je met specifieke voorwerpen kan interageren hier pijnlijk aanwezig. Het zijn net dit soort zaken die je met een remaster kan oplossen. Maar daar hebben de makers geen tijd in gestoken. En zo zijn er nog veel gemiste kansen. Het had fijn geweest om Ashley Birch alsnog op te trommelen om eindelijk de voice lines van Chloe in Before the Storm in te spreken. Of het character model van Steph Gingrish in diezelfde titel had vervangen kunnen worden door één dat veel meer lijkt op het model dat in True Colors gebruikt werd. Zo veel mogelijkheden. Zo veel gemiste kansen.

VERDICT

6

Life is Strange: Remastered Collection is een aanrader voor iedereen die nooit de originele game speelde. Voor een luttele drie eurootjes meer dan dat je voor de originele game en Before the Storm samen zou neertellen krijg je een compleet pakket dat je uren aan sterke storytelling in een unieke setting opleveren. De visuele upgrades zijn verdienstelijk, maar er is zeker nog werk aan de winkel. Ook stoot je bij release nog hier en daar op een vervelende bug, maar in mijn geval bleek dit niks game breaking te zijn. Speelde je ooit al één van deze twee games? Dan is deze collectie evenwel z’n geld niet waard. Koop dan liever de ene game die je nog niet gespeeld hebt in originele vorm voor de helft van de prijs.

Pluspunten
+ Meest complete pakket om de roots van Life is Strange mee te ontdekken
+ Grafische upgrades met respect voor het bronmateriaal
+ Eindelijk lippen die synchroon met de tekst bewegen
+ Nog steeds enkele van de beste soundtracks uit recente gaming geschiedenis
+ De games op zich blijven toppers, zeker het eerste spel

Minpunten
– Vele bugs en glitches gooien roet in het eten
– Niet iedere visuele upgrade werd even goed geïmplementeerd
– Een hoop gameplaytweaks en verbeteringen werden niet aangepakt
– Deze games hadden op zich helemaal geen remaster nodig

Life is Strange: Remastered Collection
Beschikbaar vanaf 01/02/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.