“Edge of Eternity is alleen voor de fans van old school turn based JRPG’s”

Nog nooit van Midgar Studio gehoord? Dat is niet verwonderlijk. Met Edge of Eternity is de game-studio pas aan zijn tweede titel toe. Na het über-coole Hover, een futuristische free-running parkour game, richt de Franse developer zijn spreekwoordelijk pijlen op het JRPG-genre. Of ze daarmee te veel hooi op hun vork nemen lees je in deze review.

Waarom Wel?

Gekend en bekend terrein

Stop me als het bekend in de oren klinkt. In Edge Of Eternity wordt de planeet Heryon bedreigd door mysterieuze aliens die erop gebrand zijn om deze oh zo vreedzame wereld te vernietigen. De snoodaards gebruiken hiervoor een mysterieuze ziekte genaamd: de Corrosion. Die verandert iedereen namelijk in weerzinwekkende gedrochten. Klinkt bijna als een metafoor voor COVID!

Zoals naar goeie ouwe JRPG-gewoonte is er een jonge kerel die het lot van Heryon in zijn bevende handen houdt en die heet Daryon. Daryon van Heryon, hé dat rijmt. Een jonge knaap die zich pijlsnel heeft weten opwerken in de rangen van het leger. Wanneer echter zijn uitvalsbasis wordt aangevallen door een stel uit de kluiten gewassen monsters neemt zijn overmoed de bovenhand en weet hij alleen dankzij een tijdige ingreep van zijn zus Selene ternauwernood aan de dood te ontsnappen.

Vanaf dat ogenblijk zweert het duo om Heryon te bevrijden van de gruwelijke Corrosion en trekken ze er op uit om de beste en meest strijdvaardige krijgers te vinden. Op die zoektocht zullen ze niet alleen mensen ontmoeten. De wereld van Heryon zit namelijk vol dieren, in sommige gevallen lijken het zelfs eerder beesten. Zo is er de super agressieve Orokko, een kruising tussen een varken en een schildpad met een rug vol stekels. Maar zijn er ook, mijn hart gaat sneller slaan, de Nekaroo’s: reusachtige katten die je kan gebruiken om je sneller door de wereld te begeven. Het beste te vergelijken met een Chocobo uit Final Fantasy maar dan duizendmaal schattiger. KAWAII!

Het klinkt allemaal niet bijster origineel en dat is jammer genoeg de rode draad doorheen deze Edge of Eternity review.

Edge Of Eternity_20220127202648
Waarom Niet?

Ongebalanceerde combat

Om anno 2022 nog te kiezen voor een JRPG die alleen turn-based combat aanbiedt, getuigd van durf. De klassiekers van het genre zijn er immers allemaal vanaf gestapt en kiezen resoluut voor active combat. Of zoals de Final Fantasy VII remake, waar t-bc onder de Classic difficulty valt, voor beide kiest.  Door af te stappen van active combat keer je terug naar de roost van het genre en dat zal naar alle waarschijnlijkheid alleen de oudere gamers aanspreken. Het zuigt het tempo uit de game en dat voor een genre dat er al om bekend stond om niet het snelste te zijn.

Daarnaast zorgt het ook voor een extra moeilijkheidsgraad. In Edge of Eternity staat geswarmd worden namelijk gelijk aan doodgaan. Zeker in de eerste tien uren is de combat ongebalanceerd mede door het turn-based systeem. En dat verplicht je dus als speler om een paar uurtjes te grinden alvorens de volgende baas te rushen. Een staple van het genre maar ook wel een symbool van een lang vervlogen tijdperk.  Edge of Eternity trekt de t-bc mechanic trouwens door in de puzzel challenges en dat is al helemaal om te huilen. Komt er nog eens bij dat je maar een beperkte tijd hebt om ze op te lossen en dan voel je al snel de frustratie opduiken.

Edge Of Eternity_20220122211131

Willen maar niet kunnen

Edge of Eternity speelt leentjebuur bij de allerbeste JRPG’s uit het verleden. De game bulkt namelijk van de Final Fantasy en Xenogears invloeden. Je merkt dat het Midgar Studio team fans zijn van het genre. En bovenal met veel liefde aan deze game hebben gewerkt maar het voelt allemaal wat willen-maar-niet-kunnen aan. Als Final Fantasy VII Intergrade een Ferrari is dan is EoE een Volkswagen Golf.  Een degelijke wagen en een degelijk game maar het verbleekt in het aanschijn van de echte toppers. De omgevingen en vooral de karaktermodellen zien er heel generiek uit. Het lijken wel NPC’s weggelopen uit de betere JRPG. Het is die middelmatigheid die zich doortrekt in de rest van de game.

Het wordt haast onmogelijk of Edge of Eternity niet te vergelijken met andere role-playing games, vooral omdat die het op zoveel vlakken beter doen. Tidus, Cloud, Noctis, het zijn allemaal stuk voor stuk interessante hoofdpersonages met hun eigen herkenbare visuele stijl. Daryon is dat helaas niet.

Ook visueel is de game geen hoogvlieger. Let wel, hij is niet lelijk maar wederom het voelt allemaal wat meh aan. Vergeleken met de toppers van 2021 is deze Edge of Eternity gewoon het lelijke broertje. Ook de voicecast maakt weinig indruk. Wederom degelijk maar niet memorabel genoeg.

Edge Of Eternity_20220120195522

Preview met bugs en patches

Tenslotte wil ik nog toevoegen dat tijdens de weken voor de release ik uitgebreid de kans kreeg om de game te testen maar dat een aantal van de tussentijdse patches allesbehalve positief waren voor de game. Water-textures waren plots onzichtbaar, vreemde aura’s rond personages, een overlay die het menu bijna onleesbaar maakte.

Het zijn tekenen aan de wand van een kleine studio die te veel hooi op zijn vork heeft genomen. Wie dus de game wil aanschaffen zal moeten rekening houden met mogelijk nog een aantal bugs. Overigens goed nieuws voor de Game Pass eigenaars want Edge of Eternity zal bij release voor hen gratis beschikbaar zijn.

VERDICT

6

Edge of Eternity is overduidelijk een ode aan de JRPG’s van weleer. De liefde voor het genre is overvloedig aanwezig maar de torenhoge ambities van de game kunnen niet ingelost worden door een kleine developer als Midgar Studio. Gamers die op zoek zijn naar een throwback naar de goeie ouwe JPRG’s zitten gebeiteld. Maar met de overvloed aan goeie role-playing-games die momenteel beschikbaar zijn, lijkt het wel dat Edge of Eternity geen plaats heeft op de current gen consoles. En bovendien kan je beter de remaster van één van de die goeie klassiekers nog eens herspelen.

Pluspunten
+ Old school turnbased JRPG
+ Mooie omgevingen
+ Nekaroo’s zijn superschattig

Minpunten
Turn based RPG’s zijn verouderd
Generieke personages en muziek
Te traag voor een moderne game

Edge of Eternity
Beschikbaar vanaf 10/02/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door BrunoB

In het gezegende jaar 2000 verliefd geworden op JRPG's dankzij het fantastische Final Fantasy VIII op Playstation 1 en sindsdien fervent console gamer. Kijkt meer horrorfilms dan gezond is en koopt teveel speelgoed voor zijn kat Gandalf.