“Het verhaal achter Martha is Dead zit goed maar er is werk aan de gameplay”

Toen Martha is Dead eind 2020 werd aangekondigd, was ik meteen enthousiast. De reveal trailer toonde aan dat deze game geen zondagswandeling door het Toscaanse landschap zou worden maar ons zou meesleuren in een duister verhaal. Martha is Dead bestaat uit twaalf hoofdstukken. Voor deze preview mocht ik met de eerste zeven aan de slag.

Narratieve game voor niet-broekschijters

Martha is Dead is ontwikkeld door LKA, een kleine studio bestaande uit 10 personen gevestigd aan de rand van Firenze en omringd door ’s werelds bekendste wijngaarden. De studio werd zo’n 20 jaar geleden opgericht door Luca Dalco, tevens de game director van Martha is Dead. Je kan deze studio kennen van de game The Town of Light. Net zoals bij deze game wordt ook Martha is Dead gekenmerkt door een zeer intens verhaal dat bij de spelers een gevoel van ongemak kan creëren.

De studio is er zich van bewust dat dit soort games niet voor iedereen is en dat we moeten proberen om het spel vanuit verschillende perspectieven te bekijken. De game wordt overigens niet aanbevolen voor spelers die bloed, afgehakte ledematen, verminking en zelfverminking als storend ervaren. Niet voor broekschijters dus met andere woorden.

Een oorlogsverhaal

Het verhaal speelt zich af in 1944 in Italië en doet de grenzen tussen realiteit, bijgeloof en tragedie tijdens een periode van oorlog vervagen. Terwijl de oorlog tussen de Duitse en geallieerde troepen stevig woedt, wordt het levenloze lichaam van Martha gevonden. Giulia, tweelingzus van Martha en dochter van een Duitse soldaat, moet alleen zien om te gaan met dit verlies en de neveneffecten die dit trauma met zich meebrengen.

Maar de echte protagonist in deze game is het verhaal: complex en ingewikkeld, volledig gebaseerd op een vervormde visie van de wereld waarin werkelijkheid en droom zich afwisselen en moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.

La bella Italia

Aangezien ik niet dieper op het verhaal kan ingaan om spoilers te vermijden, wil ik wel graag een aantal belangrijke kenmerken uit de game meedelen. Eerst en vooral vind ik het een absolute meerwaarde dat de game de Italiaanse taal als standaardinstelling gebruikt. Dit zorgt voor een volledige onderdompeling in het verhaal en de personages, zeker wanneer je de prachtige en gedetailleerde recreatie van het Toscaanse platteland aan het verkennen bent.

De volledige setting is trouwens geïnspireerd door echte feiten en plaatsen die waarheidsgetrouw zijn gereconstrueerd door de studio. Als dat nog niet Italië genoeg voor je is, kan je genieten van een sfeervolle soundtrack met herwerkte klassiekers zoals O Bella Ciao. Ik zou bijna durven zeggen dat het aanpassen van de taal een verkrachting van de game zou zijn. Een andere leuke feature die ik tijdens de game ben tegengekomen, is het gebruiken van tarotkaarten. Hiermee kan je nieuwe aspecten van het verhaal onthullen. Ook het lezen van de krant en het luisteren naar de radio zorgen ervoor dat je het gevoel krijgt dat je in tijden van oorlog leeft.

Gameplay en technische ongemakken

Zoals reeds eerder aangehaald moet dit spel het hebben van zijn sterke verhaal. Jammer genoeg gaat dit ten koste van de gameplay. Deze is namelijk heel simpel en beperkt tot het lopen van punt A naar punt B en interactief zijn met voorwerpen zoals je fototoestel, je dagboek en brieven. Het meest uitdagende dat ik tijdens deze preview moest doen, was het ontwikkelen van foto’s die ik genomen had.

Ook wordt alles met hand en tand uitgelegd waardoor je op geen enkel moment moet nadenken over de volgende stap of over hoe je jouw objective moet voltooien. Wanneer je bijvoorbeeld moet zoeken naar een bepaald voorwerp, wordt verteld waar dit voorwerp zich bevindt. Naarmate de hoofdstukken vorderden, kreeg ik wel meer opdrachten maar ook deze waren heel simpel om uit te voeren.

Ook vervelend is het feit dat de game de grafische settings reset telkens ik de game opnieuw opstartte waardoor ik iedere keer alles opnieuw moest instellen. Een andere ergernis was de vaststelling dat ik al heel snel moest omschakelen naar mijn controller. Zelf geef ik de voorkeur aan spelen met keyboard en muis. De controls zijn afgesteld op een qwerty klavier en deze konden nergens aangepast worden.

VERWACHTINGEN

Ik kan moeilijk zeggen dat ik na het spelen van de eerste zeven hoofdstukken nog steeds even enthousiast ben over deze game. Hiervoor biedt het spel gewoonweg veel te weinig gameplay en uitdaging. Het zou mij verbazen indien de laatste vijf hoofdstukken hier ineens verandering in zouden brengen. Dat een game een heel aangrijpend en spannend verhaal heeft, is voor mij niet genoeg. Dan kan ik evengoed een boek lezen of een film kijken. Waarom een game ontwikkelen als je enkel en alleen maar energie wilt steken in het vertellen van een verhaal? Er zijn voorbeelden genoeg van games die zowel een sterk verhaal als goede gameplay brengen. Bij deze spellen heb je ook echt het gevoel dat je een videogame aan het spelen bent, iets wat ik bij Martha is Dead niet heb. Anderzijds ben ik wel heel erg benieuwd naar hoe het verhaal afloopt. Al zal ik dat niet gaan ontdekken wanneer de game binnen een maand verschijnt maar wel wanneer de game afgeprijsd wordt. Want 30 euro betalen voor een spannend verhaal, vind ik een beetje te veel van het goede. Dan verkies ik het om twee keer naar de film te gaan.

Martha is Dead
Beschikbaar: 24 februari 2022
Beschikbaar op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en PC (Steam)
Gespeeld op PC

Website: Martha is Dead

Gepubliceerd door High_LordWolnir

High_LordWolnir verloor zijn ziel(en) ergens tussen Boletaria en Lothric Castle. Wanneer hij de Nexus even ontvlucht, kan je hem achter zijn PC of PlayStation-console vinden tijdens het spelen van een goede RPG, een story-driven action/adventure game, een nagelbijtende horrorgame of een FPS à la Call of Duty. Verder moet hij zowat de enige persoon zijn op deze aardbol die The Last of Us Part II hoger inschat dat zijn voorganger.