“Ik ging helemaal wireless met het HP OMEN Spacer TKL keyboard en de Vector muis”

De mensen bij HP waren zo lief om me anderhalve maand loos te laten gaan met twee van hun OMEN-gaming accessoires. MrRolfson mocht vorig jaar al aan de slag met de OMEN Blast headset. Ik ging dan weer helemaal wireless met het OMEN Spacer TKL keyboard en de OMEN Vector gamingmuis.

HP OMEN Spacer TKL

Laat me beginnen met m’n favoriet van de drie spullen die ik mocht testen. De OMEN Spacer TKL is een strak ontworpen mechanisch toetsenbord zonder numeriek klavier (vandaar de TKL – ofwel ten keyless – in de naam). Als switch geniet dit keyboard van de tactiele Cherry MX Brown, wat de ideale middenweg is tussen typ-comfort en responsiveness voor tijdens het gamen. De bijgevoegde kwaliteitsvolle magnetische polssteun zorgt uiteindelijk voor ultiem comfort tijdens langdurige game- of werksessies.

Heerlijke typ-ervaring

Lang duurde het niet voor ik verliefd werd op de relatief soepele toetsen van deze Spacer TKL. Typen is werkelijk een genot met dit toetsenbord, maar ook tijdens het gamen genoot ik van de zachte indruk van dit klavier. De toetsen geven zachtjes mee wanneer je jouw vingers erop rust, maar van ghosting was gelukkig geen sprake. Qua sound zijn de toetsaanslagen niet muisstil, maar een bak subtieler dan met opdringerige ‘clicky’ blauwe Cherry MX switches.

Tevens is het design van deze Spacer TKL niet mis met een bewust minimalistisch ontwerp. Persoonlijk mis ik wel een numeriek klavier, wat ik tijdens het werken toch geregeld gebruik. Ook is RGB voor de fanatici afwezig. Wel zijn enkele backlit toetsen rood van kleur – in lijn met de OMEN-branding – wat het toetsenbord alsnog een heel gamer-y look geeft. Qua backlight valt het toetsenbord daarnaast ook nog eens te programmeren via de OMEN Gaming Hub, met enkele flashy effectjes zoals breathing en waves. Diezelfde hub kun je trouwens gebruiken om enkele macro’s onder de functietoetsen te programmeren.

Geen poot om op te staan

De grootste minpunten aan de Spacer TKL zijn voor mij het ontbreken van pootjes onderaan waarmee je de hoek waarin je typt zou kunnen aanpassen. Met zulke pootjes zou je echter geen gebruik kunnen maken van de magnetische polssteun, dus het gemis wordt met comfort best goed gecompenseerd.

Ook kun je het toetsenbord enkel in QWERTY (US layout) verkrijgen. Minder handig als je geregeld teksten moet schrijven op je computer. Verder valt dit toetsenbord begrijpelijk enkel via een USB connector draadloos te gebruiken, puur omdat de input lag via Bluetooth geen aangename spelervaring zou opleveren. Al bij al heb ik genoten van mijn tijd met de Spacer TKL en zal ik mijn reviewversie met pijn in het hart weer terugsturen naar HP.

VERDICT

8

Pluspunten
+ Heerlijk game én typ-comfort met Cherry MX Brown switcher
+ Strak minimalistisch design
+ Comfortabele polssteun die magnetisch aan het toetsenbord klikt

Minpunten
– Geen RGB-kleuren, enkel wit en rood
– Komt enkel in TKL-uitvoering, dus geen numeriek klavier

HP OMEN Spacer TKL Wireless Keyboard
Website: Officiële website


HP OMEN Vector

Als draadloze gamingmuis springt de Vector niet bepaald fel in het oog. Het subtiele zwarte design mikt op een ergonomische grip zonder al te opzichtig uit de hoek te komen. In tegenstelling tot de Spacer geniet dit accessoire wel van RGB-implementatie in twee individueel programmeerbare zones (het scrollwiel en het OMEN-logo onder de pols). Leuk hierbij is dat wanneer je de muis vast hebt, het licht onder het logo (dat dan afgedekt wordt door je handpalm) automatisch uitgaat om energie te besparen voor een langer batterijleven.

Doet wat moet

Verder biedt de Vector een behoorlijk herkenbare ervaring voor gebruikers van gamingmuizen. Net zoals de Spacer TKL is dit accessoire enkel via USB connector te gebruiken. Het resultaat is dat de muis behoorlijk responsief aanvoelt, net zoals een wired muis.

De muis biedt naast de drie standaard knoppen (links, rechts en scrollwheel) twee extra programmeerbare knoppen, die je in de Gaming Hub van OMEN zelf kan programmeren. Hier kun je ook RGB cycles, kleuren en effecten instellen naar eigen smaak. Interessanter is dat je via de hub ook de DPI-knop kan finetunen door tot wel acht verschillende modi van snelheid in te stellen, tot uiterlijk 16000 dots per inch. Handig als je geregeld switcht tussen types games die een andere sensitiviteit vereisen.

Niks speciaal

Op zich valt er zeer weinig aan te merken op de Vector. De muis ligt op zich goed in de hand, al ben ik zelf de Logitech Pro Gaming-muis gewend die iets compacter aanvoelt. Daardoor geeft deze Vector een eerder log gevoel. Gelukkig is dat snel vergeten eens je in-game zit. Qua batterijduur valt ook niets te klagen. Ik heb de muis maar één keer opgeladen in een maand tijd en desondanks toch behoorlijk vaak van het apparaat gebruik gemaakt.

VERDICT

7

Pluspunten
+ Individueel programmeerbare RGB op twee punten
+ Draadloos maar voelt even responsief als een bedrade muis
+ Batterij gaat behoorlijk lang mee

Minpunten
– Neutraal design zal niet iedereen bekoren
– Iets te groot als je een compacte gaming muis gewend bent
– Nogal een grijze muis qua design en features

HP OMEN Vector Wireless Mouse
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.